Adımın eş anlamlısı nedir

adımın eş anlamlısı nedir

Adımın eş anlamlısı nedir

Cevap:

Türkçede “adım” kelimesinin farklı bağlamlara göre çeşitli eş anlamlıları (sinonimleri) olabilir. Aşağıda “adım” kelimesinin farklı anlamlarına göre yaygın kullanılan eş anlamlılar yer almaktadır:

“Adım” Anlamı Eş Anlamlıları (Sinonimleri) Açıklama
1. Ayakla atılan tek hareket Adım, yürüyüş, ilerleyiş, hamle, basamak, aşama Fiziksel olarak yürürken ayağın yerde yaptığı hareket. Ayrıca mecaz anlamda ilerleme, gelişme.
2. Kişinin ismi (adı) İsim, soyadı, lakap, unvan Bir kişinin kimliğini belirten isim.
3. Adım atma, başlama (mecaz) Hareket, girişim, teşebbüs, teşebbüs Bir düşünceyi veya eylemi başlatma anlamında.
4. Mesafe ölçüsü (1 adım = belli uzunluk) Basamak, mesafe, mesafe birimi Fiziksel uzunluk ölçüsü olarak kullanılan bir terim.

Örnek Kullanımlar ve Eş Anlamlar

• Fiziksel anlamda:
    “Koşarken hızlı adımlar attı.” → “Koşarken hızlı basamaklar attı.” (Burada basamak veya adım kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.)

• İsim anlamında:
    “Onun adı Ahmet.” → “Onun adımı Ahmet.” (Burada kişi ismi anlamında kullanılır.)

• Mecaz anlamda:
    “Bu projede önemli bir adım attık.” → “Bu projede önemli bir hamle yaptık.”

• Mesafe anlamında:
    “Bir adım uzaklıkta dur.” → “Bir basamak uzaklıkta dur.”

Özet Tablosu

Anlam Adım Eş Anlamlıları
Kişi ismi Adım (isim) İsim, soyadı, lakap, unvan
Ayakla atılan hareket Adım Basamak, yürüyüş, hamle, aşama
İlerleme, girişim Adım (mecaz) Hamle, teşebbüs, hareket
Mesafe ölçüsü Adım (uzunluk) Basamak, mesafe, mesafe birimi

Sonuç:
“Adım” kelimesinin eş anlamlıları, kullanıldığı bağlama göre değişir. Genellikle kişi ismi anlamında “isim”, ayakla atılan hareket anlamında “basamak” veya “hamle”, mecaz anlamda ise “girişim”, “teşebbüs” olarak kullanılabilir.

@Dersnotu