adımın eş anlamlısı nedir
Adımın eş anlamlısı nedir
Cevap:
Türkçede “adım” kelimesinin farklı bağlamlara göre çeşitli eş anlamlıları (sinonimleri) olabilir. Aşağıda “adım” kelimesinin farklı anlamlarına göre yaygın kullanılan eş anlamlılar yer almaktadır:
| “Adım” Anlamı | Eş Anlamlıları (Sinonimleri) | Açıklama |
|---|---|---|
| 1. Ayakla atılan tek hareket | Adım, yürüyüş, ilerleyiş, hamle, basamak, aşama | Fiziksel olarak yürürken ayağın yerde yaptığı hareket. Ayrıca mecaz anlamda ilerleme, gelişme. |
| 2. Kişinin ismi (adı) | İsim, soyadı, lakap, unvan | Bir kişinin kimliğini belirten isim. |
| 3. Adım atma, başlama (mecaz) | Hareket, girişim, teşebbüs, teşebbüs | Bir düşünceyi veya eylemi başlatma anlamında. |
| 4. Mesafe ölçüsü (1 adım = belli uzunluk) | Basamak, mesafe, mesafe birimi | Fiziksel uzunluk ölçüsü olarak kullanılan bir terim. |
Örnek Kullanımlar ve Eş Anlamlar
-
Fiziksel anlamda:
“Koşarken hızlı adımlar attı.” → “Koşarken hızlı basamaklar attı.” (Burada basamak veya adım kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.) -
İsim anlamında:
“Onun adı Ahmet.” → “Onun adımı Ahmet.” (Burada kişi ismi anlamında kullanılır.) -
Mecaz anlamda:
“Bu projede önemli bir adım attık.” → “Bu projede önemli bir hamle yaptık.” -
Mesafe anlamında:
“Bir adım uzaklıkta dur.” → “Bir basamak uzaklıkta dur.”
Özet Tablosu
| Anlam | Adım | Eş Anlamlıları |
|---|---|---|
| Kişi ismi | Adım (isim) | İsim, soyadı, lakap, unvan |
| Ayakla atılan hareket | Adım | Basamak, yürüyüş, hamle, aşama |
| İlerleme, girişim | Adım (mecaz) | Hamle, teşebbüs, hareket |
| Mesafe ölçüsü | Adım (uzunluk) | Basamak, mesafe, mesafe birimi |
Sonuç:
“Adım” kelimesinin eş anlamlıları, kullanıldığı bağlama göre değişir. Genellikle kişi ismi anlamında “isim”, ayakla atılan hareket anlamında “basamak” veya “hamle”, mecaz anlamda ise “girişim”, “teşebbüs” olarak kullanılabilir.