adım kelimesinin kökü
Adım kelimesinin kökü nedir?
Cevap:
Türkçede “adım” kelimesinin kökü “ad” kelimesidir. “Ad” kelimesi, isim, adlandırma, isimlendirme anlamına gelir. “Adım” ise, bu köke “-ım” iyelik eki getirilerek yapılmış bir kelimedir. Burada “-ım” eki, birinci tekil şahıs iyelik anlamı taşıyabilir veya “adım” kelimesi edebi olarak “yürüyüşteki bir hareket” anlamını kazanmıştır; ancak temel olarak kelimenin kökü "ad"dır.
Köken ve Anlam Açıklaması
| Kelime | Kök | Ek/İlave | Anlamı |
|---|---|---|---|
| adım | ad | -ım (iyelik eki / yapım eki) | Yürürken yere basılan bir hareket; bir isim, ad ile bağlantılı olarak şekillenmiş. |
Ek Bilgi:
- Bazı kaynaklar “adım” kelimesinin kökünü “ad” olarak belirtirken, kelimenin kullanıldığı bağlama göre anlamı “yürüyüşteki inilen nokta” olarak değerlendirilir.
- “Ad” kelimesi Eski Türkçeden gelmekte olup temel anlamı "isim"dir.
- “-ım” eki ise genellikle iyelik eki olarak kullanılır: “benim adım” ifadesinde olduğu gibi.
Özet:
“Adım” kelimesinin kökü açıkça "ad"dır. Kelimeye “-ım” eki getirilerek yeni anlamlar kazanmıştır.
Adım kelimesinin kökü?
Answer: Aşağıda hem kullanımına hem de kökenine göre açık, adım kelimesinin anlamlarına dayalı bir açıklama bulacaksınız.
Table of Contents
- Kısa Özet
- Anlamlara göre kökler
- 2.1. “Adım” = “benim adım” (isim anlamı)
- 2.2. “Adım” = “yürürken atılan adım” (hareket anlamı)
- İlgili türemeler ve örnekler
- Özet ve sonuca kısa cevap
1. Kısa Özet
- “Adım” kelimesi iki farklı açıdan değerlendirilir: biri sahiplik ekiyle oluşmuş olan “benim adım” anlamındaki yapı, diğeri ise hareket anlamında “adım” (step) sözcüğüdür.
- Bu iki kullanımın kökü farklıdır: “benim adım” için kök ad (isim), “yürürken atılan adım” için ise sözcük adım biçiminde yerli Türkçe kökten gelir; ona dayanan fiil ve türevleri vardır (ör. adımlamak, adımlamak, adım atmak).
2. Anlamlara göre kökler
2.1. “Adım” = “benim adım” (isim anlamı)
- Yapı: ad + -ım (birinci tekil iyelik eki)
- Açıklama: Bu kullanımda kök açıkça “ad” (isim = name) kelimesidir; “-ım” ekiyle “benim adım” anlamı elde edilir.
- Örnek: Adım Ahmet. (Burada “ad” kök, “-ım” iyelik eki.)
2.2. “Adım” = “yürürken atılan adım” (hareket anlamı)
- Bu anlamda “adım”, Türkçenin yerli söz varlığından gelen bir isimdir ve kök olarak genelde adım- biçimi anlaşılır.
- Bu kökten türeyen kelimeler ve deyimler: adımlamak, adımla(ş)mak, adım atmak, bir adım vb.
- Etimolojik not: Bu kullanım Türkçe içindeki yerli köklerden biridir; sözlükler ve kaynaklarda genellikle kelime bu hâliyle kök kabul edilir. (Konuşma ve yazıda hareketi ifade eden temel isim: adım.)
3. İlgili türemeler ve örnekler
Aşağıdaki tablo anlam, kök / yapı, ve örnek kullanım gösterir:
| Anlam türü | Kök / Yapı | Örnek cümle / türevler |
|---|---|---|
| Benim adım (isim) | ad + -ım | Adım Ayşe. (kök: ad) |
| Yürüme, adım atma (hareket) | adım (kök biçimi) | Bir adım ileri at. / Adımlamak, adım atmak |
- Önemli: İki kullanım aynı yazılışa sahiptir fakat morfolojik yapı bakımından farklıdır; birinde kök “ad”, diğerinde kök olarak sözcüğün bütünü “adım” kabul edilir.
4. Özet ve kısa sonuç
- Eğer sormak istediğiniz “Adım kelimesinin kökü nedir?” sorusu “Benim adım …” anlamındaysa, kök: ad (isim).
- Eğer kastettiğiniz “yürürken attığımız adım” ise kök: adım (yerli Türkçe isim kökü; bu kökten adımlamak vb. türemiştir).
- Yani: iki ayrı kullanım, iki farklı morfolojik durum vardır; hangisini kastettiğinizi belirtirseniz daha hedefli açıklama yapabilirim.
İsterseniz TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğündeki maddeyi birlikte inceleyip kelimenin tarihçesini (eski Türkçe formları, çağdaş türevleri) daha ayrıntılı gösterebilirim.