Öğrenciler aşağıda verilen öğretim etkinliklerinden hangisini yaparsa öğrenmede kalıcılığın en yüksek olması beklenir?
Sorunun ne olduğunu anlamak için verilen öğretim etkinliklerine bakalım ve öğrenme kalıcılığı açısından hangisinin en etkili olacağını değerlendirelim.
Cevap:
a) Çeşitli kaynaklara ulaşarak yeni bir ürün geliştirirse
b) Yapılan deneyi izledikten sonra rapor yazarsa
c) Metnin konusunu ve ana fikrini ezberlerse
d) Konuya ilişkin görüşlerini açıklarsa
e) Verilen problemi aşamalar halinde incelerse
f) Boş bırak
Analiz ve Değerlendirme:
-
Çeşitli kaynaklara ulaşarak yeni bir ürün geliştirme (a)
- Bu etkinlik, öğrencinin aktif olarak bilgiyi araştırmasını, sentezlemesini ve uygulamasını gerektirir. Bu tür etkinlikler, araştırma becerilerini ve yaratıcı düşünme yetisini geliştirdiği için öğrenmenin kalıcılığını olumlu yönde etkiler.
-
Yapılan deneyi izledikten sonra rapor yazma (b)
- Öğrenci, deneyi izlerken aktif bir öğrenici olmayabilir. Ancak rapor yazma süreci, gözlemlerini yazılı olarak ifade etmesini sağlayarak öğrenme kalıcılığına katkı sağlayabilir.
-
Metnin konusunu ve ana fikrini ezberleme (c)
- Ezberleme, bilgi kalıcılığı açısından diğer yöntemlere göre daha az etkilidir. Bu yöntem, öğrenilen bilgilerin uzun süreli bellekte saklanmasında zorluklar yaratabilir.
-
Konuya ilişkin görüşlerini açıklama (d)
- Görüşlerini açıklama, öğrencinin öğrendiği bilgiyi anlaması ve kişisel olarak işlemesi gerektiği için öğrenmenin kalıcılığı üzerinde olumlu bir etki yaratır. Öğrenci, bilgiyi kendi kelimeleriyle ifade ederken daha derin bir anlama düzeyine ulaşır.
-
Verilen problemi aşamalar halinde inceleme (e)
- Problem çözme yeteneği, kritik ve analitik düşünme becerilerini geliştirir. Öğrencinin problemi aşamalı olarak incelemesi, konuyu derinlemesine anlamasına ve bilgileri uzun süreli belleğe kaydetmesine yardımcı olur.
Sonuç:
Öğrenmede kalıcılığın en yüksek olması beklenen öğretim etkinliği, öğrencilerin çeşitli kaynaklara ulaşarak yeni bir ürün geliştirmesidir yani seçenek (a). Bu tür etkinlikler, öğrencilerin araştırma, analiz ve yaratıcı düşünme becerilerini kullanmalarını gerektirir ve bilgilerin daha uzun süreli bellekte saklanmasını sağlar.