Acil yaparmisiniz

9.sinif edebiyat MEB yayınları sayfa 194 benim mekanım sultan Ahmet camisi si olacak metin ise harika çocuk olacak şekilde yaparmisiniz

9. Sınıf Edebiyat MEB Yayınları Sayfa 194: Benim Mekânım Sultan Ahmet Camii, Metin Harika Çocuk

Cevap:

1. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı kitabının ilgili sorusunda istenilenler şu şekilde anlaşılmaktadır: Öğrenci, bir mekânı tanıtmayı ve bu mekânla ilişkilendirdiği düşünce ya da duyguları ifade eden bir metin yazmalıdır. Mekân olarak Sultan Ahmet Camii seçilecektir ve bu mekânla ilişkilendirilecek metin, Harika Çocuk teması etrafında geliştirilmelidir.

Aşağıda hem mekân tanıtımı hem de metin yazımı için detaylı bir çalışma sunulmuştur.

Sultan Ahmet Camii: Mekânın Tanıtımı

Sultan Ahmet Camii’nin Mimari ve Tarihi Özellikleri:

Sultan Ahmet Camii, İstanbul’un en önemli simgelerinden biridir. 1609-1616 yılları arasında, Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Camii, zarif mimarisi, tarihi dokusu ve manevi atmosferi ile hem yerli ziyaretçilerin hem de turistlerin ilgi odağıdır.

Başlıca Özellikleri:

• Mimarı: Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa.
  • Yapım Tarihi: 1609-1616.
  • Konumu: İstanbul, Sultanahmet Meydanı.
  • Öne Çıkan Detaylar: Mermer işçiliği, İznik çinileri ve altı minaresi.

Manevi Atmosfer:

Sultan Ahmet Camii, namaz kılmak ve ibadet için kullanılan bir yapıdır. Aynı zamanda tarih, sanat ve kültürü bir arada yaşatan bir mekân olduğu için pek çok insana ilham verir. Mekânın huzur verici etkisi ve büyüleyici yarı karanlık ışık oyunları içinde, insan kendisini manevi bir yolculuğa çıkmış gibi hisseder. Camii, ayrıca “Mavi Cami” olarak tanınır, bu isim İznik çinilerinin mavi tonlarından kaynaklanır.

Aşağıdaki tabloda Sultan Ahmet Camii’nin özelliklerini özetliyoruz:

Özellik Detay
Mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa
Bulunduğu Şehir İstanbul
Tarihî Önemi Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biridir.
Minare Sayısı 6
Öne Çıkan Detaylar İznik çinileri, kubbenin ihtişamı, ve simetrik tasarım

Harika Çocuk Temasıyla Bir Metin

Başlık: Sultan Ahmet Camii’nde Bir Harika Çocuk

Sultan Ahmet Camii’nin ihtişamlı kapısından içeri adımımı attığımda bambaşka bir dünyaya girmiş gibi hissediyorum. Burası benim ruhen yenilendiğim, ruhumu ve aklımı dinlendirdiğim bir yerdir. Ancak bu kez hislerim daha farklı; çünkü bu etkileyici mekânda bir harika çocuğun hikayesini gözümde canlandırıyorum.

Bir çocuk var; Sultan Ahmet Camii’nin geniş avlusunda sessizce kitabını okuyan ve dünyayı keşfetmeye çalışan bir çocuk. O, sıradan bir çocuk değil; zihninin derinliklerinde gizlenmiş bir öğrenme hevesi ve bilgiye açlık taşıyan bir harika çocuk. Bu çocuğun adı “Kerem”. Henüz on iki yaşında olmasına rağmen fizik, matematik ve edebiyat konusunda arkadaşlarının çok ötesinde bilgiler edinmiş. Kerem, haftanın her günü Sultan Ahmet Camii’ne gelip saatlerce kitap okuyarak büyük bir manevi güçle doluyor. Mekânın dinginliği ve tarihi atmosferi ona ilham oluyor.

Bir gün Kerem’in elinde bir kitap dikkatimi çekiyor. Kitap, modern fiziğin en büyük dehalarından Albert Einstein hakkında. Sultan Ahmet Camii’nin kubbesine bakarak dalgın bir şekilde düşünüyor. “Acaba bir gün ben de böyle büyük fikirler ortaya koyabilir miyim?” düşüncesi gözlerindeki parlaklığını ele veriyor. Mekandaki huzur, caminin ihtişamı ona yardım ediyormuş gibi görünüyor. Bu çocuk, sadece kendi hayatını değil; etrafındakilerin hayatını da değiştirecek bir potansiyel taşıyor.

Kerem, bir gün dünyayı değiştiren bir fizikçi, şair veya lider olabilir mi? Bunu bilemiyoruz. Ama şunu biliyorum ki Sultan Ahmet Camii, onun hayallerini inşa ettiği, hedeflerini şekillendirdiği bir mekân olarak kalacak.

Sonuç: Sultan Ahmet Camii ve Harika Çocuk

Sultan Ahmet Camii’nin büyüleyici atmosferi, herkese ilham verebilir. Bu camide Kerem gibi bir çocuk, bilgiyle dolup taşabilir, hayallerine doğru yolculuğa çıkabilir. Bu mekân, düşüncenin derinleştiği, hayallerin filizlendiği bir yer olarak her zaman varlığını sürdürecektir. Manevi bir güce ve tarihî öneme sahip bu cami, nice harika çocuklar için umut kaynağı olacaktır.

Bu metni, hem mekânı tanıtan hem de Sultan Ahmet Camii ile ilişkilendirilen bir “harika çocuk” öyküsüyle birleşen bir tasarım olarak oluşturduk. Umarız faydalı olur. :blush: @Fadime_003