acil kaçış ilk yardım işaretlerinde aşağıdaki renklerden hangisi kullanılır
Acil kaçış ilk yardım işaretlerinde aşağıdaki renklerden hangisi kullanılır?
Acil kaçış ve ilk yardım işaretleri, güvenlik standartlarına göre (ISO 7010 ve yerel iş sağlığı güvenliği yönetmelikleri) her zaman yeşil renkli zemin üzerine beyaz piktogramlar kullanılarak tasarlanır.
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Güvenlik Renklerinin Analizi
Güvenlik işaretlerinde kullanılan renklerin her birinin özel bir anlamı vardır. Bu renk kodları, acil durumlarda insanların saniyeler içinde doğru kararı vermesini sağlar.
Adım 2 — Yeşil Rengin Anlamı
Güvenlik literatüründe yeşil renk; güvenli durum, acil çıkış, kaçış yolu ve ilk yardım ekipmanlarını temsil eder. Bu işaretler dikdörtgen veya kare biçiminde olur.
Adım 3 — Diğer Renklerle Karşılaştırma
Kırmızı: Yasaklama veya yangınla mücadele ekipmanları.
Sarı: Uyarı ve dikkat (tehlike potansiyeli).
Mavi: Zorunluluk (kişisel koruyucu donanım kullanımı gibi).
Yeşil: Acil kaçış ve ilk yardım.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
Yeşil — Acil çıkış kapıları, duşlar, ilk yardım çantaları ve kaçış rotaları için kullanılır. (DOĞRU)
Kırmızı — Yangın tüpleri veya girilmez levhaları için kullanılır. (YANLIŞ)
Sarı Kaygan zemin veya yüksek gerilim uyarıları için kullanılır. (YANLIŞ)
Mavi — Baret tak veya maske kullan gibi talimatlar için kullanılır. (YANLIŞ)
Adım 5 — Final Doğrulama
Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği’ne göre; acil çıkış yolları ve ilk yardım işaretlerinde temel renk yeşil olmalıdır. Yeşil bölüm, işaret alanının en az %50’sini kapsamalıdır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] Yeşil
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Güvenlik Rengi (Yeşil)
- [Tanım:] Belirli bir güvenlik mesajı veren ve psikolojik olarak “güvenli” algısı yaratan renk.
- [Bu problemde:] Acil kaçış ve ilk yardımın temel ayırt edici rengidir.
2. Piktogram
- [Tanım:] Bir kavramı resmetme yoluyla temsil eden sembol.
- [Bu problemde:] Yeşil zemin üzerindeki “koşan adam” veya “beyaz artı” sembolleridir.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Kırmızı ile Karıştırmak
- [Yanlış:] “Acil durum” dendiğinde akla ilk gelen kırmızı olduğu için kaçış işaretlerini kırmızı sanmak.
- [Doğru:] Kırmızı “dur” veya “yangın” demektir; “kaçış” yolu her zaman yeşildir.
- [Neden yanlış:] Yangın anında duman içinde kırmızı renk, yeşil kadar yüksek görünürlük ve “güvenli yol” mesajı vermez.
Bu konuyla ilgili güvenlik işaretlerinin şekilleri (daire, üçgen, kare) arasındaki farkları da öğrenmek ister misin?