Anılar defterinde gül yaprağı
Gibi unutuldum kurudum
Başıma düşmüş Sevda ağı
Bir başıma tenhalarda kahroldum
Sen Kim bilir hangi iklimdesin
Ben sensiz bu sessizlikte
Deli gibiyim sensiz
Bu sessizlikte
Yukarıdaki mi şehirde açık ileti ve kapalı iletiyi yazar mısınız.!
Yukarıdaki şiirde açık ileti ve kapalı iletiyi açıklayabilir misiniz?
Açık İleti:
Açık ileti, kişinin düşündüğünü ve hissettiğini doğrudan ve net bir şekilde ifade etmesidir. Şiirdeki açık ileti örnekleri, kişinin duygularını ve yaşadığı yalnızlığı doğrudan ifade eden dizelerdir. Örneğin:
- “Gibi unutuldum kurudum”
- “Bir başıma tenhalarda kahroldum”
Bu dizeler, kişinin yalnızlık ve unutulmuşluk duygularını net bir şekilde gösterir.
Kapalı İleti:
Kapalı ileti, dolaylı ve örtük bir şekilde ifade edilen duygular veya düşüncelerdir. Tam anlamı anlaşılması için daha fazla yorum gerektirir. Şiirdeki kapalı ileti örnekleri ise daha çok semboller ve mecazlarla ifade edilen duygulardır. Örneğin:
- “Anılar defterinde gül yaprağı”
Bu ifade, geçmişe ve unutulmuşluğa işaret eder ama doğrudan söylenmemiştir.
Özet: Şiirdeki açık ileti, yalnızlık ve unutulmuşluk gibi duyguları doğrudan ifade eden cümlelerle, kapalı ileti ise semboller ve mecazlar üzerinden dolaylı olarak anlatılan duygu ve düşüncelerle karşımıza çıkar.
Canimsin soru matik
Yukarıdaki metinde açık ileti ve kapalı iletiyi açıklayabilir misiniz?
Açık İleti:
Açık ileti, duyguların veya düşüncelerin net ve doğrudan ifade edilmesidir. Bu metinde “Canımsın soru matik” ifadesi, sevgi veya muhabbet içeren bir duyguyu doğrudan ifade etmektedir. Burada kişi, karşı tarafa olan duygularını samimi bir şekilde belirtmiştir.
Kapalı İleti:
Kapalı ileti ise duyguların veya düşüncelerin dolaylı ve örtülü şekilde ifade edilmesidir. “Soru matik” ifadesi, belli bir bağlam veya ilişki olmadan tek başına anlamını tam olarak ifade etmeyebilir ve yorumlanması gerekebilir. Kişiler arasında özel bir anlam taşıyabilir.
Özet: Açık ileti, duyguların doğrudan ifade edilmesini sağlar, kapalı ileti ise yorum ve bağlam gerektirir. Metindeki açık ileti, sevgi dolu ifade; kapalı ileti ise dolaylı ve özel anlam taşıyan kısımdır.