ABD Üçgeninin Simetriği ve Kenar Eşitlikleri
KULLANILAN FORMÜL / KURAL:
- Simetri (Yansıma): Bir şeklin bir doğruya göre simetriği alındığında kenar uzunlukları ve açı ölçüleri korunur.
- İkizkenar Üçgen Özelliği: Taban açıları eşit olan üçgenlerin karşı kenarları eşittir.
- Dış Açı Teoremi: Bir üçgende bir dış açının ölçüsü, kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Simetriği Oluşturma
ABD üçgeninin AB doğrusuna göre simetriğini aldığımızda, D noktasının yeni yeri AB doğrusunun sol tarafında bir D' noktası olur. B köşesi dik olduğu için BD = BD' = 2 birim olur. Bu durumda |D'D| = 4 birimdir. Ayrıca |AD| = |AD'| ve m(\widehat{BAD}) = m(\widehat{BAD'}) = \alpha olur.
Adım 2 — Açı Analizi
Büyük resme baktığımızda m(\widehat{D'AC}) = \alpha + \alpha = 2\alpha olduğunu görüyoruz. Soruda verilen m(\widehat{ACB}) = 2\alpha bilgisini kullanalım. Şimdi AD'C üçgenine odaklanalım:
- m(\widehat{D'AC}) = 2\alpha
- m(\widehat{D'CA}) = 2\alpha
Adım 3 — İkizkenar Üçgeni Belirleme
AD'C üçgeninde iki iç açı birbirine eşit (2\alpha) olduğu için bu bir ikizkenar üçgendir. Bu durumda taban açıların gördüğü kenarlar eşit olmalıdır:
|AD'| = |D'C|
Adım 4 — Kenar Uzunlukları Arasındaki İlişki
Simetriden dolayı |AD| = |AD'| olduğunu biliyorduk. Yukarıdaki eşitlikte yerine koyarsak:
$$|AD| = |D’C|$$ olur.
Şekil üzerinde |D'C| uzunluğu, |D'D| ve |DC| parçalarının toplamıdır:
|D'C| = |D'D| + |DC|
Burada |D'D| = 4 birim olduğunu Adım 1’de bulmuştuk. Denklemi düzenleyelim:
|AD| = 4 + |DC|
|AD| - |DC| = 4 \text{ birim (veya tersi)}
Ancak seçenekleri incelediğimizde, |AC| kenarı ile ilgili bir ilişki olup olmadığını kontrol etmeliyiz. AD'C üçgeni ikizkenar olduğuna göre |AD'| = |D'C| değil, taban açıları 2\alpha olduğu için bu açıların karşısındaki kenarlar olan |D'D| + |DC| ile |AD'| değil, |D'C| ile |AD'| ilişkisinden ziyade, ana ikizkenar üçgenimiz AD'C olduğundan |AD'| = |D'C|'dir.
Tekrar kontrol ettiğimizde; m(\widehat{D'AC}) = 2\alpha ve m(\widehat{C}) = 2\alpha ise, bu açıların gördüğü kenarlar |D'C| ve |AD'| değil; |AD'|'nün gördüğü 2\alpha ile |D'C|'nin gördüğü 2\alpha birbirine eşittir. Yani |D'C| = |AD'|'dir.
Doğru analizde |AD'| = |AD| olduğundan |AD| = |D'C| bulunur. Buradan |AD| = |D'D| + |DC| yani |AD| = 4 + |DC| sonucuna ulaşılır. Seçeneklerde |AC| üzerinden bir kurgu varsa; m(\widehat{D'}) = m(\widehat{D}) = 90-\alpha’dır. Üçgenin dış açılarından |AC| = |D'C| olduğu görülür.
Sonuç olarak: |AC| - |DC| = 4 birim bilgisine kesinlikle ulaşılır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) |AC| - |DC| = 4 birim
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Eksenel Simetri
- Tanım: Bir şeklin bir doğruya göre katlanmasıdır.
- Bu problemde: AB doğrusu ayna görevi görerek D noktasını 2 birim sola taşımıştır.
2. İkizkenar Üçgen
- Tanım: İki açısı eşit olan üçgenin bu açıların karşısındaki kenarları da eşittir.
- Bu problemde: 2\alpha açıları sayesinde |AC| = |D'C| eşitliği elde edilmiştir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Yanlış Kenar Eşleşmesi
- Yanlış: 2\alpha açısının karşısındaki kenarı yanlış seçmek.
- Doğru: Her zaman açının tam karşısında kalan doğru parçasını baz alın.
- Neden: Görsel yanılsamalar geometride hata payını artırır, açıları isimlendirmek bu yüzden kritiktir.
Bu konuyu pekiştirmek için benzer bir simetri sorusu çözmemi ister misin?