ABc eskenar

ABc eskenar

ABC Eşkenar Üçgeninde |AD| Uzunluğunun Bulunması

:light_bulb: KULLANILAN YÖNTEM / FORMÜL: Eşkenar üçgen etrafında döndürme (rotasyon) yöntemi ve eşkenar üçgen özellikleri kullanılır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Döndürme (Rotasyon) Dönüşümünün Tanımlanması
A noktası etrafında saat yönünde 60^\circ döndürme yapıldığında:

• B noktası C noktasına taşınır (çünkü \triangle ABC eşkenar ve |AB| = |AC|, m(\widehat{BAC}) = 60^\circ).
  • D noktası ise yeni bir D' noktasına taşınır.
  • Bu dönüşüm sonucunda |AD| = |AD'| ve |BD| = |CD'| = \sqrt{2} olur.

Adım 2 — \triangle ADD' Üçgeninin İncelenmesi

• Döndürme açısı 60^\circ olduğundan m(\widehat{DAD'}) = 60^\circ olur.
  • |AD| = |AD'| ve aralarındaki açı 60^\circ olduğu için \triangle ADD' bir eşkenar üçgendir.
  • Buradan |DD'| = |AD| ve m(\widehat{ADD'}) = 60^\circ elde edilir.

Adım 3 — Doğrusallığın Gösterilmesi ve |AD| Değerinin Hesaplanması

• Soruda m(\widehat{ADC}) = 60^\circ olarak verilmiştir.
  • Eşkenar üçgenden dolayı m(\widehat{ADD'}) = 60^\circ olduğundan, [DC ışını ile [DD' ışını çakışır. Bu da D, C ve D' noktalarının doğrusal olduğunu gösterir.
  • C noktası D ile D' arasında yer aldığından:
|DD'| = |DC| + |CD'|
|DD'| = 4\sqrt{2} + \sqrt{2} = 5\sqrt{2}
  • \triangle ADD' eşkenar üçgen olduğundan:
|AD| = |DD'| = 5\sqrt{2}

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: |AD| = 5\sqrt{2}

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Eşkenar Üçgende Döndürme (Rotasyon) Yöntemi

• Tanım: Tepe açısı 60^\circ olan eşkenar üçgenlerde, verilen farklı kenar uzunluklarını bir araya getirmek için üçgenin bir köşesi etrafında 60^\circ döndürme yapılarak yeni bir eşkenar üçgen oluşturulması yöntemidir.
  • Bu problemde: ABD üçgeni A köşesi etrafında 60^\circ döndürülerek ACD' üçgeni elde edilmiş, böylece |BD| ve |DC| uzunlukları doğrusal olarak birleştirilmiştir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Kosinüs Teoremi ile Karmaşık Denklem Kurmaya Çalışmak

• Yanlış: Doğrudan bilinmeyen kenarlar ve açılar üzerinden çok sayıda kosinüs teoremi denklemi yazıp çözüme ulaşmaya çalışmak.
  • Doğru: 60^\circ açı ve eşkenar üçgen varlığında döndürme (rotasyon) uygulayarak noktaların doğrusallığını görmek.
  • Neden yanlış: Çözümü gereksiz yere uzatır ve işlem hatası yapma riskini ciddi şekilde artırır.

Bu geometrik döndürme yöntemiyle çözülen benzer bir soru daha çözmemi ister misin?

Bana bu cevabı anlaşılır bir şekilde adım adım açıkla

ABC Eşkenar Üçgeninde Döndürme Yöntemiyle |AD| Uzunluğunun Açıklaması

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / MANTIK: Eşkenar üçgenlerin tepe açısının 60^\circ olmasından yararlanılarak yapılan 60^\circ Döndürme (Rotasyon) tekniği kullanılır. Birbirinden kopuk duran |BD| ve |DC| uzunlukları bu sayede düz bir çizgi üzerinde birleştirilir.

:brain: ADIM ADIM ÇÖZÜM VE AÇIKLAMA:

Adım 1 — Neden Döndürme (Rotasyon) Yapıyoruz?
Şekilde |BD| = \sqrt{2} ve |DC| = 4\sqrt{2} kenarları farklı yönlere bakmaktadır. Bu iki uzunluğu tek bir doğru üzerinde uç uca ekleyebilmek için A köşesini merkez alarak sol taraftaki \triangle ABD üçgenini saat yönünde 60^\circ çevirip sağ tarafa yapıştırırız.

Adım 2 — Yeni Oluşan \triangle ACD' Üçgenini Tanımlama
\triangle ABC eşkenar üçgen olduğu için |AB| = |AC| ve m(\widehat{BAC}) = 60^\circ’dir.

• A noktası etrafında 60^\circ döndürme yapıldığında AB kenarı tam olarak AC kenarının üzerine oturur.
  • D noktası ise dışarıda yeni bir D' noktasına taşınır.
  • Yapılan işlem sadece üçgenin yerini değiştirdiği için kenar uzunlukları korunur:
|CD'| = |BD| = \sqrt{2}
|AD'| = |AD|

Adım 3 — \triangle ADD' Üçgeninin Eşkenar Olduğunu Görme

• Döndürme açısı 60^\circ olduğu için m(\widehat{DAD'}) = 60^\circ olur.
  • A noktasından çıkan |AD| ve |AD'| kolları birbirine eşittir (|AD| = |AD'|).
  • Tepe açısı 60^\circ olan ikizkenar bir üçgen zorunlu olarak bir eşkenar üçgendir.
  • Buradan şu iki kritik sonuca ulaşırız:
    1. m(\widehat{ADD'}) = 60^\circ
    2. |DD'| = |AD|

Adım 4 — Noktaların Doğrusal Olduğunu Anlama ve Toplama

• Soruda bize m(\widehat{ADC}) = 60^\circ olarak verilmiştir.
  • Bir önceki adımda da m(\widehat{ADD'}) = 60^\circ bulmuştuk.
  • Her iki açı da [AD] kenarından başladığı ve 60^\circ olduğu için [DC] çizgisi ile [DD'] çizgisi aynı doğrultudadır. Yani D, C ve D' noktaları dümdüz bir çizgi oluşturur.
  • Bu düz çizginin toplam uzunluğunu hesaplayalım:
|DD'| = |DC| + |CD'|
|DD'| = 4\sqrt{2} + \sqrt{2} = 5\sqrt{2}
  • \triangle ADD' eşkenar olduğundan aradığımız |AD| uzunluğu da |DD'| uzunluğuna eşittir:
|AD| = |DD'| = 5\sqrt{2}

:white_check_mark: CEVAP: |AD| = 5\sqrt{2}

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Döndürme (Rotasyon) Mantığı

• Tanım: Bir şekli sabit bir nokta etrafında belirli bir açıyla döndürdüğümüzde kenar uzunlukları ve açılar değişmez; sadece şeklin konumu değişir.
  • Bu problemde: ABD üçgeni sağa çevrilerek \sqrt{2} uzunluğundaki kenar, 4\sqrt{2} uzunluğundaki kenarın ucuna taşınmış ve toplam 5\sqrt{2} elde edilmiştir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: D-C-D' Noktalarının Kendiliğinden Doğrusal Olduğunu Varsaymak

• Yanlış: Açıları kontrol etmeden doğrudan |DC| + |CD'| toplamını almak.
  • Doğru: Soruda verilen m(\widehat{ADC}) = 60^\circ ile eşkenar üçgenden gelen m(\widehat{ADD'}) = 60^\circ açılarının eşitliğini göstererek doğrusallığı kanıtlamak.
  • Neden yanlış: Eğer açılar 60^\circ ile örtüşmeseydi noktalar kırık bir çizgi oluşturur ve doğrudan toplama yapılamazdı.

Bu çözümde aklına takılan veya zihninde canlandıramadığın belirli bir adım var mı?