a karara
ldari fonksiyenn özeliklerine ilişkin aşağıdaki
ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) ldari işlemlerle yerine getirilir.
B) Kamu gücü kullanılarak yerine getirilir.
C) Sunulması için talebe ihtiyaç duymaz.
D) Konusu özel hukuk hizmetleridir.
E) Süreklidir.
afından
İdari Fonksiyonun Özelliklerine İlişkin Yanlış İfadenin Belirlenmesi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
İdari fonksiyon, devletin günlük işleyişini sağlamak amacıyla tesis edilen idari işlemler ve eylemlerle yerine getirilir. Bu ifade idari fonksiyonun temel bir özelliğidir. (Doğru)
Adım 2 — Seçenek B’nın Analizi
İdare, kamu yararını gerçekleştirmek için üstün ve ayrıcalıklı yetkilerle donatılmıştır. Bu nedenle idari fonksiyon, kamu gücü (tek taraflı irade açıklaması) kullanılarak yerine getirilir. (Doğru)
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
İdari fonksiyon “re’sen” hareket etme özelliğine sahiptir. Yani idarenin bir hizmeti sunması veya bir işlem yapması için kural olarak ilgililerin talebine ihtiyaç yoktur; idare kendiliğinden harekete geçer. Yargı fonksiyonundan ayrılan en büyük farklarından biri budur. (Doğru)
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
İdari fonksiyonun temel amacı ve konusu kamu hizmetleridir. Özel hukuk hizmetleri kişilerin kendi aralarındaki eşitlik temeline dayanan ilişkileri kapsar. İdari fonksiyon ise kamu yararını amaçlayan kamu hukukuna tabi faaliyetlerdir. Bu nedenle “konusu özel hukuk hizmetleridir” ifadesi yanlıştır. (Yanlış)
Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
İdari fonksiyon kesintisiz ve süreklidir. Toplumun temel ihtiyaçlarının (güvenlik, sağlık, eğitim vb.) karşılanması durdurulamaz. Bu, idare hukukunun “süreklilik” ilkesiyle doğrudan ilgilidir. (Doğru)
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
D. Konusu özel hukuk hizmetleridir. — Yanlış (Konusu kamu hizmetidir.)
A. İdari işlemlerle yerine getirilir. — Doğru
B. Kamu gücü kullanılarak yerine getirilir. — Doğru
C. Sunulması için talebe ihtiyaç duymaz. — Doğru
E. Süreklidir. — Doğru
Adım 7 — Son Doğrulama
İdari fonksiyonun amacı kamu yararı, konusu ise kamu hizmetidir. Özel hukuk alanındaki faaliyetler idari fonksiyonun kapsamına girmez. Dolayısıyla D seçeneği hatalı bilgidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) Konusu özel hukuk hizmetleridir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
İdari fonksiyon ile yargı fonksiyonu arasındaki farklar hakkında daha detaylı bir karşılaştırma tablosu hazırlamamı ister misin?