a 5
A Bolmak üzere
olduğuna göre,
-=-
ifadesinin değeri kaçtır?
A) -2
B) -1
C) 1
D) 2
A \neq B Olmak Üzere \frac{A^2}{B} = \frac{B^2}{A} İken \frac{A}{B} + \frac{B}{A} İfadesinin Değeri
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
- İki Küp Farkı Özdeşliği: A^3 - B^3 = (A - B)(A^2 + AB + B^2)
- Rasyonel İfadelerde Toplama: \frac{A}{B} + \frac{B}{A} = \frac{A^2 + B^2}{AB}
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Verilen Eşitlikte İçler Dışlar Çarpımı Yapma
Verilen eşitliği düzenlemek için içler dışlar çarpımı yapılır:
Adım 2 — İfadeleri Aynı Tarafa Toplayıp Çarpanlara Ayırma
B^3 terimi sol tarafa atılır ve iki küp farkı açılımı uygulanır:
Adım 3 — Koşulu Değerlendirerek Bağıntıyı Bulma
Soruda A \neq B olarak belirtildiği için A - B \neq 0 olur. Bu durumda çarpımın sıfır olabilmesi için ikinci çarpanın sıfır olması gerekir:
Adım 4 — İstenen İfadede Payda Eşitleme ve Değeri Yerine Yazma
İstenen ifadede paydalar eşitlenir:
Bulunan A^2 + B^2 = -AB eşitliği yerine yazılır:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B şıkkı (-1)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. İki Küp Farkı (A^3 - B^3)
- Tanım: İki terimin küpleri farkının çarpanlarına ayrılmış biçimidir.
- Bu problemde: A^3 - B^3 = (A - B)(A^2 + AB + B^2) açılarak A \neq B şartı sayesinde A^2 + B^2 = -AB eşitliğine ulaşıldı.
2. Koşullu Sadeleştirme (A \neq B)
- Tanım: Bir ifadenin sıfıra eşit olamayacağını belirterek sadeleştirme yapmaya olanak sağlayan tanımdır.
- Bu problemde: A - B \neq 0 olduğu için ifadenin sıfır olan kısmı A^2 + AB + B^2 olarak belirlendi.
SIK YAPILAN HATALAR:
A^3 = B^3 Eşitliğinden Sadece A = B Sonucunu Çıkarmak
- Yanlış: A^3 = B^3 ise A = B’dir deyip sorunun A \neq B şartıyla çeliştiğini düşünmek.
- Doğru: İfadeyi A^3 - B^3 = 0 şeklinde çarpanlarına ayırarak (A - B)(A^2 + AB + B^2) = 0 denklemini incelemek.
- Neden Yanlış: Karmaşık veya cebirsel kök durumlarında A^2 + AB + B^2 = 0 bağıntısı geçerli olabilir ve soru kökündeki ifadeyi çözmek için bu bağıntı kullanılır.
Bu tip özdeşlik ve çarpanlara ayırma sorularıyla ilgili benzer bir pekiştirme sorusu çözmek ister misin?