A, b, c doğal sayılar ve olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi her zaman çift sayıdır?

a, b, c doğal sayılar ve
a+ 3b =2c +1
olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi her
zaman çift sayıdır?
A) a +b
B) a b
D) b +c
C) a +c
E) b-c

a + 3b = 2c + 1 İfadesine Göre Her Zaman Çift Olan İfadenin Bulunması

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Eşitliğin Sağ Tarafının Teklik-Çiftlik Durumunu İnceleme

• c bir doğal sayı olduğu için 2c ifadesi c’nin değerinden bağımsız olarak daima çift bir sayıdır.
  • Çift bir sayıya 1 (tek sayı) eklendiğinde sonuç tek sayı olur:
    \text{Çift} + \text{Tek} = \text{Tek} \implies 2c + 1 = \text{Tek}

Adım 2 — Eşitliğin Sol Tarafını (a + 3b) Yorumlama

• Eşitliğin sağ tarafı tek olduğundan sol tarafı da tek olmak zorundadır:
    a + 3b = \text{Tek}
  • 3b ifadesinin teklik-çiftlik durumu doğrudan b sayısına bağlıdır (3 tek sayı olduğu için 3 \cdot \text{Tek} = \text{Tek}, 3 \cdot \text{Çift} = \text{Çift}).
  • İki sayının toplamının tek olması için sayılardan biri tek, diğeri çift olmalıdır. Buradan iki durum ortaya çıkar:
    1. a tek ise \implies b çifttir.
    2. a çift ise \implies b tektir.

Adım 3 — c Sayısının Durumu

• 2c ifadesinden dolayı c sayısı tek de olsa çift de olsa sonuç değişmez. Bu nedenle c hakkında kesin bir teklik-çiftlik yorumu yapılamaz.

Adım 4 — Seçeneklerin Analizi

• A) a + b: Biri tek diğeri çift olduğu için toplamları \text{Tek} + \text{Çift} = \text{Tek} olur. (Daima tek)
  • B) a \cdot b: Biri tek diğeri çift olduğu için çarpımları \text{Tek} \cdot \text{Çift} = \text{Çift} olur. (Daima çift)
  • C) a + c: c’nin teklik-çiftlik durumu bilinmediğinden kesinlik yoktur.
  • D) b + c: c’nin teklik-çiftlik durumu bilinmediğinden kesinlik yoktur.
  • E) b \cdot c: b tek ve c tek olursa çarpım tek olabilir; c bilinmediği için kesinlik yoktur.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. a + b — Daima tek sayıdır.
:white_check_mark: B. a \cdot b — Çarpanlardan en az biri çift olduğu için sonuç daima çifttir.
:cross_mark: C. a + cc bilinmediği için kesinlik yoktur.
:cross_mark: D. b + cc bilinmediği için kesinlik yoktur.
:cross_mark: E. b \cdot cc bilinmediği için kesinlik yoktur.

Adım 6 — Son Doğrulama

• a ve b sayılarından kesinlikle biri çift, diğeri tektir. Çarpma işleminde tek bir çift çarpanın bulunması sonucu çift yapmaya yettiğinden a \cdot b ifadesi her zaman çifttir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B) a \cdot b
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Teklik-çiftlik kavramını pekiştirmek için benzer bir ÖSYM tarzı soru çözmemi ister misin?