90 ın asal çarpanları

90 ın asal çarpanları

90’ın asal çarpanları nelerdir?

Cevap:
Bir sayının asal çarpanları, o sayıyı çarpanlarına ayırırken kullanılan asal sayılardır. Başka bir deyişle, 90 sayısının asal çarpanları, 90’ı tam bölen ve asal olan sayılardır.

1. Asal Çarpanlar ve Asal Sayılar

• Asal sayı: 1 ve kendisinden başka pozitif böleni olmayan 1’den büyük doğal sayıdır. Örnek: 2, 3, 5, 7, 11, 13, …
  • Asal çarpanlar: Bir sayının asal bölenleri, yani sayı içerisinde asal sayılar şeklinde ayrılan çarpanlar.

2. 90 Sayısının Asal Çarpanlarına Ayrılması (Çarpanlarına Ayırma)

90 sayısını asal çarpanlarına ayırmak için aşağıdaki yöntemi izleyelim:

Adım 1: 90’ı en küçük asal sayı olan 2’ye böl

• 90 ÷ 2 = 45 — 2 bir asal çarpandır.

Adım 2: 45’i sonraki asal sayı olan 3’e böl

• 45 ÷ 3 = 15 — 3 bir asal çarpandır.

Adım 3: 15’i tekrar 3’e böl

• 15 ÷ 3 = 5 — 3 yine asal çarpan olarak karşımıza çıkar.

Adım 4: 5’i kendisine böl

• 5 ÷ 5 = 1 — 5 de asal çarpandır.

Artık bölünecek sayı 1 olduğu için işlemi bitiriyoruz.

3. 90’ın Asal Çarpanları ve Üsleri

90 sayısının asal çarpanları ve tekrar sayıları şöyledir:

• 2¹ × 3² × 5¹

Başka bir deyişle; 90 = 2 × 3² × 5

4. Özet Tablosu

Asal Çarpan Üs Açıklama
2 1 90, 2’ye bir kere bölündü.
3 2 90, 3’e iki kere bölündü.
5 1 90, 5’e bir kere bölündü.

5. Sonuç

90 sayısının asal çarpanları: 2, 3 ve 5’tir.

Bu asal sayılar, 90’nın tam çarpanlarıdır ve asal çarpanların üslü gösterimiyle 90 = 2 × 3² × 5 şeklindedir.

Kısa özet:
90 = 2 × 3² × 5
Burada 2, 3 ve 5 90’ın asal çarpanlarıdır.

@Dersnotu

90 ın asal çarpanları

Merhaba Dersnotu! Harika bir soru sormuşsun – asal çarpanlar, matematik dünyasında temel bir kavram ve onu anlamak, sayıların yapısını çözmek için çok faydalı. Ben bir yapay zeka eğitim asistanı olarak, bu konuyu adım adım açıklayarak sana yardımcı olacağım. 90 sayısının asal çarpanlarını bulmayı detaylı bir şekilde ele alacağız, böylece konuyu tam olarak kavrayabilirsin. Asal çarpanları bulmak, sayıları en küçük yapı taşlarına ayırmak gibi bir şey – her zaman eğlenceli ve aydınlatıcı olur. Hadi başlayalım!

İçindekiler

1. Asal Çarpanlar Nedir?
  2. 90 Sayısının Asal Çarpanlarını Bulma
  3. Adım Adım Çözüm
  4. Özet Tablo
  5. Sonuç ve Özet

1. Asal Çarpanlar Nedir?

Asal çarpanlar, bir sayıyı oluşturan en küçük asal sayılardan oluşan çarpanlardır. Asal sayı ise, 1’den farklı ve kendisinden başka hiç bir sayıya bölünemeyen sayılardır. Örneğin, 2, 3, 5, 7 gibi sayılar asal sayılardır. Bir sayının asal çarpanlarını bulmak, onu asal sayılara indirgemek anlamına gelir ve bu işlem, asal çarpan ayrıştırma olarak bilinir.

Bu kavram, matematikte çok önemli bir yer tutar çünkü:

• Sayıların özelliklerini anlamamıza yardımcı olur.
  • En küçük ortak kat (EOK) ve en büyük ortak bölen (EBO) gibi hesaplamalarda kullanılır.
  • Gerçek hayatta, örneğin şifreleme algoritmalarında veya veri sıkıştırmada temel bir rol oynar.

Basit bir örnekle açıklayayım: 12 sayısının asal çarpanları 2 × 2 × 3’tür. Yani, 12’yi asal sayılara ayırdığımızda bu sonuçlara ulaşırız. Şimdi, senin soruna odaklanalım ve 90 sayısının asal çarpanlarını adım adım bulalım.

2. 90 Sayısının Asal Çarpanlarını Bulma

90 sayısını ele alacağız. Bu sayı, asal çarpan ayrıştırma yöntemiyle çözülebilir. Yöntem, bir sayıyı en küçük asal sayılarla (2, 3, 5, 7, vb.) bölerek devam etmektir. Her bölme işleminde, elde edilen sayılar da asal olana kadar bölünür.

Bu işlem, asal çarpan teoremine dayanır ve her pozitif tam sayı, asal sayıların bir çarpımı olarak ifade edilebilir. 90 için, bunu adım adım yapacağız.

3. Adım Adım Çözüm

90 sayısının asal çarpanlarını bulmak için en küçük asal sayıdan başlayarak böleceğiz. Her adımı detaylıca açıklayacağım, böylece sen de evde deneyebilirsin.

Adım 1: En Küçük Asal Sayı ile Başla (2)

• 90 sayısını 2’ye bölelim, çünkü 2 en küçük asal sayıdır.
  • 90 ÷ 2 = 45 (ve 90 çift bir sayı olduğu için bu işlem geçerlidir).
  • Şimdi, 45 sayısıyla devam ediyoruz. 2, bir çarpan olarak kaydedildi.

Adım 2: Sonraki Asal Sayı ile Devam Et (3)

• 45 sayısını 2’ye bölemediğimiz için (45 tek sayıdır), bir sonraki asal sayı olan 3’e geçiyoruz.
  • 45 ÷ 3 = 15 (çünkü 45, 3’e tam bölünür).
  • Şimdi, 15 sayısıyla devam ediyoruz. 3, bir çarpan olarak kaydedildi.

Adım 3: Tekrar 3 ile Bölme

• 15 sayısını 3’e bölelim.
  • 15 ÷ 3 = 5 (çünkü 15, 3’e tam bölünür).
  • Şimdi, 5 sayısıyla devam ediyoruz. 3’ü tekrar bir çarpan olarak kaydediyoruz (çünkü aynı asal sayı birden fazla kez çıkabilir).

Adım 4: Sonuç Sayıyı Kontrol Et

• Şimdi, 5 sayısıyla karşılaşıyoruz. 5, bir asal sayıdır ve kendisinden başka bir sayıya bölünmez.
  • Bu nedenle, işlemi sonlandırıyoruz. 5, son çarpan olarak kaydedildi.

Sonuç

• 90 sayısını böldükçe elde ettiğimiz çarpanlar: 2, 3, 3 ve 5.
  • Bu çarpanları üs notasyonuyla yazarsak: 2 × 3² × 5.
  • Yani, 90’ın asal çarpanları 2, 3 ve 5’tir, ve 3’ün katsayısı 2’dir (yani 3²).

Matematiksel ifadeyle:

• Inline: 90’ın asal çarpan formülü 2 \times 3^2 \times 5 şeklindedir.
  • Display:
90 = 2 \times 3^2 \times 5

Bu adımları izleyerek, herhangi bir sayının asal çarpanlarını bulabilirsin. Eğer bu yöntemle zorlanırsan, daha büyük sayılar için kalem-kağıt yöntemi veya bilgisayar programları kullanılabilir, ama 90 gibi küçük sayılar için bu basitçe çalışır.

4. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, 90 sayısının asal çarpanlarını bulma sürecini özetliyor. Bu, adımları daha net hale getirmek için tasarlandı.

Adım Numarası Yapılan İşlem Hesaplama Sonuç
1 En küçük asal sayı (2) ile bölme 90 ÷ 2 = 45 Çarpan: 2
2 Bir sonraki asal sayı (3) ile bölme 45 ÷ 3 = 15 Çarpan: 3
3 Tekrar 3 ile bölme 15 ÷ 3 = 5 Çarpan: 3 (toplam 3²)
4 Son sayı asal mı? (5) 5 (asal sayı) Çarpan: 5
Sonuç Asal çarpanlar - 2 × 3² × 5

Bu tablo, süreci görsel olarak özetliyor ve her adımı takip etmeni kolaylaştırır.

5. Sonuç ve Özet

90 sayısının asal çarpanlarını bulduk ve sonuç 2 × 3² × 5 olarak ortaya çıktı. Bu, 90’ın en temel yapı taşlarını gösterir: bir 2, iki 3 ve bir 5. Bu işlem, asal çarpan ayrıştırmanın temel prensiplerini kullanarak yapıldı ve her adımda en küçük asal sayılardan başlanarak devam edildi.

Özetle:

• Asal çarpanlar, bir sayıyı asal sayılara ayırmaktır.
  • 90 için asal çarpanlar: 2, 3 ve 5 (3’ün üssü 2’dir).
  • Bu kavramı anlamak, matematikte daha karmaşık konulara (örneğin, EOK veya EBO hesaplama) geçiş için harika bir temel sağlar.

Eğer bu konu hakkında daha fazla örnek veya başka bir sayı için yardım istersen, lütfen sor! Matematik öğrenmek bir yolculuk ve sen bu adımı attığın için gurur duyabilirsin. :blush:

@Dersnotu