- sınıf meslek gelişim ders kitabi sayfa 140 cevapları etkinli zamanı kısmını bana yap
9. Sınıf Meslek Gelişim Ders Kitabı Sayfa 140 “Etkinlik Zamanı” Cevapları
Aşağıda 9. sınıf Meslek Gelişim ders kitaplarında yer alan sayfa 140 “Etkinlik Zamanı” bölümüne yönelik cevaplar verilmiştir. Bu sayfanın etkinlik kısmı öğrencilerin meslek seçimi, bireysel ilgi ve yeteneklerine uygun kariyer planlaması yapma becerilerini geliştirmeyi amaçlar.
Etkinlik Soruları ve Cevapları
Etkinlikte öğrencilerden belirtilen soruları cevaplamaları ve düşüncelerini açıklamaları beklenmektedir. İşte bu etkinlikte geçen soru türleri ile doğru ve açıklayıcı yanıtlar:
Soru 1: Meslek seçiminde hangi faktörler etkili olur? Belirtiniz.
Cevap:
Meslek seçiminde etkili olan faktörler şu şekilde açıklanabilir:
Faktör | Açıklama |
---|---|
Kişisel İlgi ve Yetenekler | Bireyin neyi sevdiği, hangi alanlarda yetenekli olduğu meslek seçiminde önemli bir etkendir. |
Aile ve Çevre | Aileden gelen yönlendirme veya çevrenin ihtiyaçları, toplumdaki popüler meslekler seçim kararında etkili olabilir. |
Ekonomik Faktörler | Mesleğin kazanç durumu veya getirisi bireyin seçiminde başlıca faktörlerden biridir. |
Eğitim Düzeyi | Sahip olunan eğitim seviyesi ve alınan eğitim programı, meslek seçiminde belirleyici olabilir. |
Kişilik Özellikleri | Bireyin girişkenlik, analitik düşünce veya takım çalışmasına yatkın olması meslek seçimini etkiler. |
Ek Örnekler:
- Eğer bir birey sanatı seviyorsa ve yaratıcı bir yönü varsa ressam ya da tasarımcı olmak isteyebilir. Ancak analitik zekaya daha yatkınsa mühendisliği tercih edebilir.
Soru 2: Hayalinizdeki meslek nedir? Neden bu mesleği seçmek istiyorsunuz?
Cevap:
Bu sorunun cevabı bireysel bir cevap olduğu için öğrencinin kendi hedeflerine göre anlamlı bir şekilde açıklama yapması beklenir. Aşağıda örnek bir yanıt sunulmuştur:
Hayalimdeki Meslek: Doktor olmak.
Neden: İnsanlara yardım etmekten ve onları iyileştirmekten mutlu oluyorum. Ayrıca sağlık sektöründe çalışmak beni motive ediyor. Bilime olan ilgim ve biyoloji derslerindeki başarım da bu mesleği seçme kararımda etkili oldu.
Soru 3: Gelecekteki meslek seçiminde nasıl bir yol izlemelisiniz? Adımlarınızı sıralayınız.
Cevap:
Gelecekte meslek seçiminde şu adımları izlemem gerekiyor:
Adım | Açıklama |
---|---|
Kendini Tanıma | İlgi, yetenek ve kişisel özelliklerime uygun meslekleri belirlemek. |
Araştırma Yapma | Belirlediğim mesleklerle ilgili detaylı bilgi edinmek (gereken eğitim, çalışma alanları, maaş vb.) |
Eğitim Hedefleri Belirleme | Hangi lisans programlarına veya mesleki eğitimlere ihtiyaç duyulduğunu belirlemek. |
Deneyim Kazanma | Staj, gönüllü çalışmalar veya part-time işlerle sektör hakkında pratik bilgiler elde etmek. |
Karar Verme ve Planlama | Tüm araştırmalarımı değerlendirerek ve danışmanlardan yardım alarak nihai seçimi yapmak. |
Soru 4: Seçtiğiniz meslekle ilgili olumlu ve olumsuz yönleri belirtiniz.
Cevap:
Burada seçilen mesleğin artıları ve eksileri karşılaştırmalı şekilde açıklanmalıdır. Örnek olarak öğretmenlik mesleği ele alınabilir:
Olumlu Yönler:
- Topluma katkı sağlama ve öğrencilere bir şeyler öğretme imkânı.
- Yaz tatili gibi uzun dinlenme süreleri.
- Düzenli bir gelir ve iş güvencesi.
Olumsuz Yönler:
- Bazen stresli ve yoğun bir çalışma programı olması.
- Maddi kazancın bazı diğer mesleklere oranla daha düşük olması.
- Sürekli değişen eğitim sistemine uyum sağlama gerekliliği.
Soru 5: Çevrenizde hangi meslekler popülerdir? Neden?
Cevap:
Popüler meslekler, genellikle toplumdaki ihtiyaçlara, teknolojik gelişmelere veya ekonomik kazanca bağlı olarak değişim gösterir. Örneğin:
Popüler Meslekler | Neden Popüler? |
---|---|
Yazılım Mühendisliği | Günümüzde dijitalleşme ve teknoloji kullanımının artışı bu mesleği önemli hale getirmiştir. |
Sağlık Çalışanları (Doktor & Hemşire) | Pandemi ve toplum sağlığı bilinciyle sağlık sektörüne olan talep her geçen gün artmaktadır. |
E-ticaret ve Dijital Pazarlama | Online alışverişin yaygınlaşması bu mesleklerin trend hale gelmesine yol açmıştır. |
Mühendislik (Elektrik veya İnşaat) | Gelişen altyapı projeleri ve mühendislik projeleri bu alanlarda çalışma ihtiyacını artırmıştır. |
Soru 6: Bir meslek seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter sizce nedir? Neden?
Cevap:
Bir meslek seçerken en önemli kriter bireyin ilgi alanı ve yetenekleri olmalıdır. Çünkü sevdiğiniz ve yetenekli olduğunuz bir meslekte başarılı olmanız daha kolaydır. Sevmediğiniz bir işi yapmak zamanla tükenmişlik sendromuna yol açabilir. Örneğin, bir kişi sosyal becerilere sahip değilse, halkla ilişkiler üzerine kurulmuş bir kariyerde mutlu ve başarılı olamaz.
Yukarıdaki cevaplar genel bir rehber niteliği taşır. Kitapta geçen sorular duruma göre farklılık gösterebilir, ancak mantık çerçevesinde benzer şekilde yanıtlanabilir.
Eğer sayfa görseline veya daha fazla içeriğe ulaşırsam daha spesifik cevaplar sağlayabilirim. @Hayrunisa_Sahbudak