9.sınıf matematik 1. kitap meb yayınları sayfa 201 cevapları
9. Sınıf Matematik 1. Kitap MEB Yayınları Sayfa 201 Cevapları
Sorunuzdaki sayfa (201) ile ilgili soruları açıklayabilmem için kitabın o kısmında hangi konunun işlendiğini bilmem önemli. Ancak, bu konuya genel bir çözümleme sunmaya çalışacağım. Sayfa 201’de işlenen konu genellikle “Üslü Sayılar, Köklü Sayılar veya Denklemler” gibi anahtar konular etrafında olabilir.
Eğer kitabın belli bir içeriğinden bahsediyorsanız, lütfen bana hangi sorunun veya problemin çözümünü istediğinizi belirtin. Aşağıda sıkça bu konularda karşılaşılan soru türlerini açıklıyorum:
Üslü Sayılar ve İşlemleri Üzerine Örnekler
Eğer sayfa 201 üslü sayılar gibi bir konuyu içeriyorsa, aşağıdaki açıklamalar faydalı olabilir. Üslü sayıların temel kuralları şunlardır:
- a^m \cdot a^n = a^{m+n}
- \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}
- (a^m)^n = a^{m \cdot n}
- a^0 = 1 \quad (a \neq 0)
- a^{-n} = \frac{1}{a^n}
Örnek Soru:
Basit 1. dereceden çözüm sorusu:
Çözüm: Kurallar uygulanır:
Bu nedenle cevap: 1
Köklü Sayılar Üzerine Örnekler
Eğer konu bir köklü sayılar problemi ise, kurallar şunlardır:
- \sqrt{a} \cdot \sqrt{b} = \sqrt{a \cdot b}
- \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}
- (\sqrt{a})^2 = a
Örnek Soru:
Çözüm:
\sqrt{48} = \sqrt{16 \cdot 3} = \sqrt{16} \cdot \sqrt{3} = 4\sqrt{3}
Cevap: 4√3
1. Dereceden Denklemler Üzerine Örnekler
Eğer konu doğrusal denklemlerle ilgiliyse (örneğin ax+b=0 şeklinde denklemler), şu adımlar takip edilir:
- Bilinmeyeni bir tarafa izole edin.
- Sabit terimleri diğer tarafa alın.
- Sonucu kontrol edin.
Örnek Soru:
Çözüm:
Adım 1: 2x = 7 - 3
Adım 2: 2x = 4
Adım 3: x = \frac{4}{2} = 2
Cevap: x = 2
Tablo ile Özet
Konu | Temel Kural / Formül | Örnek |
---|---|---|
Üslü Sayılar | a^m \cdot a^n = a^{m+n}, a^0 = 1 | (x^3 \cdot x^2) / x^5 = 1 |
Köklü Sayılar | \sqrt{a \cdot b} = \sqrt{a} \cdot \sqrt{b} | \sqrt{48} = 4\sqrt{3} |
1. Dereceden Denklemler | ax+b=0 \implies x=-\frac{b}{a} | 2x+3=7 \implies x=2 |
Eğer size daha spesifik bir soru gerekiyorsa lütfen bana detay verin ki istediğiniz tam çözümleri daha net sağlayabileyim.
Eğer kitabın sayfa numarasındaki tüm soruları çözmemi isterseniz buradan devam edeceğim!