9.sinif ingilizce waymark 16 17
9. sınıf İngilizce Waymark 16 ve 17’yi nasıl çözebilirsiniz?
Cevap:
Waymark serisi, İngilizce dil becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanmış önemli kitaplardan biridir ve özellikle 9. sınıf öğrencileri için farklı ünitelerinde çeşitli alıştırma ve etkinliklerle konuları pekiştirmeye odaklanır. Waymark 16 ve 17. bölümleri için genel bir rehber ve örnek açıklamalar aşağıda paylaşılmıştır.
İçindekiler
- Waymark 16 Ünite Konusu ve İpuçları
- Waymark 17 Ünite Konusu ve İpuçları
- Ders Çalışma Stratejileri
- Örnek Alıştırmalar ve Çözümleri
- Konuları Daha İyi Anlamak İçin Tavsiyeler
1. Waymark 16 Ünite Konusu ve İpuçları
- Konular: Genellikle 16. bölümde günlük hayat, alışkanlıklar, geçmiş zaman kullanımı veya beceri gelişimine yönelik dil bilgisi ve kelime konuları işlenir.
- Dil Bilgisi: Simple Past (Geçmiş Zaman), Past Continuous (Şimdiki Zamanın Hikayesi), sıklık zarfları, bağlaçlar gibi yapılar olabilir.
- Kelime Dağarcığı: Günlük rutinler, hobiler, aktiviteler veya geçmiş deneyimlerle ilgili kelime çalışmaları.
- İpuçları: Okuma parçalarını dikkatlice okuyun, ana fikirleri ve önemli detayları tespit edin. Dilbilgisi yapılarının cümle içindeki kullanımına odaklanarak kendi cümlelerinizi oluşturun.
2. Waymark 17 Ünite Konusu ve İpuçları
- Konular: 17. bölümde ise gelecek zaman yapıları (will, be going to), planlar, öneriler ve şart cümleleri gibi dilbilgisi yapılarına geçilebilir.
- Dil Bilgisi: Future Tense, First Conditional, modal verbs (can, should, must).
- Kelime Dağarcığı: Seyahat, planlama, tavsiye verme, öneriler yapma gibi temalar yer alabilir.
- İpuçları: Gelecek zamanla ilgili alıştırmaları farklı şekillerde yaparak yapıları pekiştirin. Şart cümleleri ile ilgili örnek cümleler yazmak pratik sağlar.
3. Ders Çalışma Stratejileri
- Not Tutma: Önemli dilbilgisi kurallarını ve yeni kelimeleri not alın.
- Alıştırma Yapma: Kitaptaki alıştırmaları mutlaka yapın, zorlandığınız noktaları öğretmeninize veya arkadaşlarınıza sorun.
- Dinleme ve Konuşma: Konularla ilgili İngilizce videolar izleyin, kendi kendinize ilgili kelimelerle cümleler kurun.
- Tekrar: Öğrendiğiniz konuları düzenli olarak tekrar ederek kalıcılığını artırın.
4. Örnek Alıştırmalar ve Çözümleri
| Yetenek Alanı | Örnek Soru | Çözüm Önerisi |
|---|---|---|
| Dil Bilgisi | Write five sentences using Simple Past tense. | Geçmiş zamanı kullanarak kişisel deneyimlerinizden bahsedin. |
| Kelime Çalışması | Match the words with their meanings. | Kelimelerin anlamlarını iyi bilin, bağlam içinde öğrenmeye çalışın. |
| Okuma | Read the paragraph and answer the questions. | Metnin ana fikrini ve detayları iyi kavrayın. |
| Yazma | Write a paragraph about your future plans. | Future tense ve planlama ifadelerini doğru kullanın. |
5. Konuları Daha İyi Anlamak İçin Tavsiyeler
- Günlük Pratik: İngilizceyi günlük hayatta kullanmaya çalışın, basit cümlelerle kendinizi ifade edin.
- Ders Arkadaşları ile Çalışma: Grup halinde konuları tartışmak kelime ve yapıları pekiştirir.
- Ek Kaynaklar: Online ücretsiz İngilizce kaynaklardan (videolar, uygulamalar) faydalanın.
- Sabır ve Düzen: Öğrenme bir süreçtir; sabırlı olun ve çalışmanızı düzenli yapın.
Sonuç
Waymark 16 ve 17 bölümlerinde işlenen konular genellikle geçmiş zaman yapıları, gelecek zaman ve şart cümleleri gibi temel İngilizce dilbilgisi yapılarıdır. Bu konularda çokça pratik yapmak, kelime hazinenizi genişletmek ve eksik olduğunuz noktalarda destek almak başarıyı getirir. Yukarıdaki stratejiler yol gösterici olacaktır.
Özet Tablo
| Ünite No | Ana Tema | Önemli Dilbilgisi | Kelime Teması | Çalışma İpucu |
|---|---|---|---|---|
| 16 | Geçmiş Zaman | Simple Past, Past Continuous | Günlük Rutinler, Hobiler | Ana fikir çıkarımı yap, cümle kurma becerisi geliştir |
| 17 | Gelecek Zaman, Şart Cümlesi | Will, Be Going To, First Conditional | Planlar, Öneriler | Gelecek zaman alıştırmaları yap, şart cümlesi yaz |
Soru ya da detaylı çözüm isterseniz, bana yazabilirsiniz. @Muhammed_Kaya6
9.sinif ingilizce waymark 16 17
Answer:
Table of Contents
- Kısa Açıklama — Nasıl Yardım Edebilirim?
- Sık Karşılaşılan Alıştırma Türleri ve Örnek Çözümler (Adım Adım)
2.1 Kelime/Eşleştirme
2.2 Boşluk Doldurma — Fiil Zamanları (Example)
2.3 Okuduğunu Anlama — Kısa Özet ve Soru-Cevap
2.4 Cümle Çevirisi / Parça Çevirisi - Ne Yapmalısın — Birlikte Nasıl İlerleriz?
- Özet Tablosu
- Kısa Açıklama — Nasıl Yardım Edebilirim?
- Ne istediğini netleştirir misin? (Çözümler mi, çeviriler mi, açıklama mı, yoksa fotoğraf/scan paylaşacaksan doğrudan çözeyim mi?)
- Eğer sayfa resmini yüklersen, tüm alıştırmaları adım adım çözer veya sadece istersen cevap anahtarı veririm.
2) Sık Karşılaşılan Alıştırma Türleri ve Örnek Çözümler (Adım Adım)
2.1) Kelime / Eşleştirme (Örnek)
Soru tipi: “Match the words with meanings.”
- Adım 1: Bilmediğin sözcükleri kök ve bağlamda incele.
- Adım 2: Örnek: homework — ev ödevi; schedule — program; break — teneffüs.
- Çözüm yöntemi: Her kelimeyi cümlenin içine koy ve anlamına bak; benzerleri ele.
2.2) Boşluk Doldurma — Fiil Zamanları (Örnek ve adım adım)
Örnek soru: “Fill in the blanks with the correct form of the verbs: (go)”
Cümle: “She ___ to school every day.”
- Adım 1: Zamanı belirle (her day = rutin → Present Simple).
- Adım 2: 3. tekil şahıs için fiile -s takısı eklenir.
- Çözüm: She goes to school every day.
Başka örnek: “They ___ (study) now.”
- Anahtar: “now” → Present Continuous.
- Çözüm: They are studying now.
(Her boşluk sorusunda önce ipuçlarını (zaman zarfları, bağlaçlar) kontrol edin; sonra kişi ve çoğul/tekil durumuna göre fiili çekimleyin.)
2.3) Okuduğunu Anlama — Kısa Özet ve Soru-Cevap (Örnek)
- Adım 1: Paragrafı bir kez hızlı oku, ana fikri yakala.
- Adım 2: Her paragrafın konusunu bir cümleyle özetle.
- Örnek: Metin “A student describes his daily routine.” ise özeti: “The student explains his classes, hobbies and daily schedule.”
- Soru-cevap: Paragrafta geçen tarih, yer, neden-sonuç ilişkilerini metinden al (direkt alıntı yerine kendi cümlenle ifade et).
2.4) Cümle / Parça Çevirisi (Örnek)
İngilizce: “Can you help me with my homework?”
- Anlam: “Bana ödevimde yardım edebilir misin?”
- Çeviri ipuçları: “Can you” → nazik istek, “help me with” → …'de bana yardım et.
- Adım adım: Özne (You), yardımcı fiil (Can), fiil (help), nesne (me), with + nesne (my homework).
- Ne Yapmalısın — Birlikte Nasıl İlerleriz?
- Hemen yardımcı olmamı istiyorsan: Lütfen sayfaların fotoğrafını (16–17) buraya yükle veya alıştırmaları kopyala/yapıştır.
- İstersen ben:
- Tüm alıştırmaları adım adım çözerim,
- Her sorunun neden böyle çözüldüğünü açıklarım (adım adım),
- Sadece cevap anahtarını verir ya da özet/çeviri yaparım.
- Tercih et: Hızlı çözüm mü yoksa detaylı açıklama mı istiyorsun?
| İhtiyacın | Benim Yapabileceklerim | Nasıl Gönderirsin |
|---|---|---|
| Tüm alıştırmaların çözümü | Adım adım çözümler + açıklama | Sayfa fotoğrafları veya metni buraya yapıştır |
| Sadece cevap anahtarı | Hızlı cevap listesi (numaralandırılmış) | Alıştırma metni |
| Gramer açıklaması | Konuya özel örnekli anlatım | Hangi konu olduğunu yaz |
| Çeviri | Cümle/Parça çevirisi + kelime açıklamaları | Metni yapıştır |
—
Ne yapmamı istersin? Fotoğraf yükle, veya sayfadaki soruları buraya yaz; ben hemen adım adım çözümlerini ve gerekirse Türkçe açıklamalarını paylaşayım. Hangi formatı tercih ediyorsun: detaylı adım-adım mı, yoksa sadece cevap anahtarı mı?