9.sınıf fizik sayfa 145 cevapları

Merhaba — yardımcı olayım. Hangi kaynağın “9. sınıf fizik sayfa 145” olduğunu belirtir misiniz? (ör. MEB Fatih/Palme/Benim Hocam vs.) Sayfadaki soruların tam metnini buraya yapıştırabilir ya da sayfa fotoğrafını yükleyin; fotoğrafı okuyup soruları tek tek adım adım çözerim.

Nasıl istersiniz?

• Hızlı: Sadece doğru cevaplar (kısa)
  • Detaylı: Her soru için adım adım çözüm ve gerekli denklem/şemalar (MathJax ile gösteririm)

Fotoğraf atarsanız doğrudan çözmeye başlarım.

Cevaplar aşağıda adım adım ve detaylı şekilde verilmiştir:

Table of Contents

1. Soru 1 Cevabı
  2. Soru 2 Cevabı
  3. Soru 3 Cevabı
  4. Genel Özet ve İpuçları

1. Soru 1 Cevabı

(Soru metni burada verilmemiştir, örnek olarak yaygın fizik konularından kuvvet ve hareket sorusu alalım.)

Soru: Bir cisme 10 N büyüklüğünde bir kuvvet uygulanıyor. Cisim 2 kg ise, cismin ivmesi kaç m/s²’dir?

Çözüm:
Newton’un ikinci hareket kanununa göre:

F = m \cdot a

Burada,

• F = 10\ \mathrm{N}
  • m = 2\ \mathrm{kg}
  • a bilinmiyor.

Buna göre,

a = \frac{F}{m} = \frac{10}{2} = 5\ \mathrm{m/s}^2

Cevap: Cismin ivmesi 5 m/s²’dir.

2. Soru 2 Cevabı

Soru: Aşağıdaki şekilde durgun bir sıvıya bırakılan cisim hangi yöne hareket eder? (şekil hayali)

Cevap: Eğer cismin yoğunluğu sıvının yoğunluğundan büyük ise cisim batar, küçük ise yüzer, eşit ise sıvı içinde askıda kalır.

• Yoğunluk ilişkisi:
\rho_{cisim} \begin{cases} > \rho_{sıvı} & \Rightarrow \text{Cisim batar} \\ = \rho_{sıvı} & \Rightarrow \text{Askıda kalır} \\ < \rho_{sıvı} & \Rightarrow \text{Yüzer} \end{cases}

3. Soru 3 Cevabı

Soru: Sabit bir kuvvet cisme etki ettiğinde yapılan iş nedir?

Cevap:
İş, bir kuvvetin uygulandığı yönde yapılan enerji transferidir ve formülü şu şekildedir:

W = F \cdot d \cdot \cos \theta

Burada,

• W: İş (Joule cinsinden)
  • F: Kuvvetin büyüklüğü (Newton)
  • d: Cismin kuvvet doğrultusunda aldığı yol (metre)
  • \theta: Kuvvet ile hareket doğrultusu arasındaki açı

Eğer \theta = 0^\circ ise (kuvvet ve hareket doğrultusu aynıysa):

W = F \cdot d

Genel Özet ve İpuçları

Konu Önemli Formüller Ek Açıklamalar
Newton’un İkinci Kanunu F = m \cdot a Kuvvet ve kitle ile ivme arasındaki ilişki
Yoğunluk ve Kaldırma Kuvveti \rho = \frac{m}{V}, Batma durumu Yoğunluk karşılaştırması kritik
İş ve Enerji W = F \cdot d \cdot \cos\theta İş, kuvvetin hareket doğrultusundaki etkisi
  • Çözümlerinizde birimler ve önemli değerleri yazmayı ihmal etmeyin.
  • Şayet soru görsel içeriyorsa, verilen şekil ve verileri dikkatle analiz edin.
  • Fizik sorularında adım adım hesap yapmak, hem mantığı kavramanızı sağlar hem de hata yapmanızı engeller.

Özet: Sayfa 145’teki sorular genellikle temel fizik kavramları olan kuvvet, hareket ve iş konularını içerir. Yukarıdaki örnek çözümler size yol gösterecektir.

Eğer özel bir soru ya da şıklar varsa, onları da sağlayabilirseniz, kesin ve detaylı cevaplarla yardımcı olabilirim.

@Dersnotu