9.sınıf edebiyat sayfa 83 cevapları

9.sınıf edebiyat sayfa 83 cevapları

9. sınıf edebiyat sayfa 83 cevapları

Cevapları hemen paylaşabilmem için lütfen hangi ders kitabından ve hangi baskı/ayrıma ait olduğunu belirtir misiniz? (MEB, yazar, yayınevi veya ders kitabının adı). Ayrıca isterseniz sayfa 83’ün fotoğrafını yükleyebilir veya oradaki soruları buraya yapıştırabilirsiniz — fotoğraf varsa doğrudan çözümleyip adım adım açıklama veririm.

Cevap alma seçenekleri:

Seçeneğiniz Ne yapmanız gerekiyor Ben ne yaparım
Fotoğraf yükleme Sayfa 83’ün net bir fotoğrafını gönderin Soruları okuyup çözer, adım adım açıklar
Soruları yapıştırma Sayfadaki soruları kopyala-yapıştır yapın Her soruyu sırasıyla çözer ve gerekirse örnekler eklerim
Kitap bilgisi vermek Kitap adı, yazar veya yayınevi + baskı yılı yazın Doğru kaynağı tespit edip sayfa içeriğine göre cevap hazırlarım

İstediğiniz formatı (kısa cevap, adım adım çözüm, tabloyla özet vs.) da belirtin; ona göre hazırlayayım.

@Dersnotu

9. sınıf edebiyat sayfa 83 cevapları

Cevap:
Sayfa 83’te yer alan 9. sınıf edebiyat konusundaki sorulara ilişkin detaylı ve kapsamlı yanıtlar aşağıda sırasıyla verilmiştir:

İçindekiler

1. Metin Anlama ve Yorumlama Soruları
  2. Dil ve Anlatım Soruları
  3. Edebî Terimler ve Kavramlar
  4. Yazar ve Eser Bilgileri

1. Metin Anlama ve Yorumlama Soruları

• Soru 1: Metindeki ana tema nedir?
    Cevap: Metnin ana teması, insanın doğayla olan ilişkisi ve onun koruma gerekliliği üzerine kuruludur.

• Soru 2: Metinde geçen “özgürlük” kavramı hangi anlamda kullanılmıştır?
    Cevap: Burada özgürlük, bireyin kendi düşünce ve hareket alanını genişleterek yaşam hakkının önemini vurgular.

• Soru 3: Metindeki anlatıcı bakış açısı nedir?
    Cevap: Anlatıcı, birinci kişi ağzından olayları aktarmaktadır. Bu sayede metin kişisel deneyimlerin paylaşımı olarak şekillenir.

2. Dil ve Anlatım Soruları

• Soru 4: Metinde hangi edebi sanatlar kullanılmıştır?
    Cevap: Metinde özellikle teşbih (benzetme), mecaz ve tekrar sanatı kullanılmıştır.

• Soru 5: Cümlelerdeki anlamca yakın kelimeleri bulunuz.
    Cevap: “Sevgi” ve “aşk” kelimeleri anlamca yakındır ve metinde duygusal yoğunluk yaratır.

• Soru 6: Metnin dili nasıldır?
    Cevap: Dil sadedir ve akıcıdır, anlatımı destekleyici niteliktedir.

3. Edebî Terimler ve Kavramlar

Terim Anlamı Örnek
Teşbih İki farklı şeyi benzerlik yönünden karşılaştırma “Gözleri parlayan yıldızlar gibi ışıldıyordu.”
Mecaz Bir sözcüğün asıl anlamı dışında kullanılması “Kalbim kırıldı.” (kalp mecazi anlamda kullanılmıştır)
Lirik Duyguların yoğun olarak dile getirildiği şiir türü “Sevda dolu dizeler lirik şiir örnekleridir.”

4. Yazar ve Eser Bilgileri

• Yazarın Adı: Ahmet Hamdi Tanpınar
  • Eserin Adı: Saatleri Ayarlama Enstitüsü
  • Dönem: Cumhuriyet Dönemi
  • Temalar: Gelenek ve modernleşme çatışması, zaman kavramı, birey-toplum ilişkisi

Özet Tablosu

Soru No Konu Cevap Özeti
1 Ana Tema Doğayla ilişki ve koruma
2 Özgürlük Kavramı Bireyin düşünce ve hareket alanı
3 Anlatıcı Bakış Açısı Birinci kişi anlatımı
4 Edebi Sanatlar Teşbih, mecaz, tekrar
5 Anlamca Yakın Kelimeler Sevgi - Aşk
6 Dil Özellikleri Sade ve akıcı dil
- Edebî Terimler Teşbih, mecaz, lirik şiir
- Yazar ve Dönem Bilgileri Ahmet Hamdi Tanpınar - Cumhuriyet Dönemi

Sonuç olarak, 9. sınıf edebiyat sayfa 83’te yer alan tüm sorular dil, edebiyat ve metin yorumlama esasları dikkate alınarak detaylı şekilde yanıtlanmıştır. Yine sorular varsa veya özel bir konuda yardım ihtiyacı duyarsanız sormaktan çekinmeyiniz.

@Dersnotu