9. Sınıf edebiyat sayfa 129 herkesin dostu anlatıcıya göre cevaplar

1. Sınıf edebiyat kitabı sayfa 129 herkesin dostu anlatıcıya göre cevaplar

9. Sınıf Edebiyat Kitabı Sayfa 129 “Herkesin Dostu” Anlatıcıya Göre Yanıtlar

“Herkesin Dostu” hikayesinde anlatıcı bakış açısının ve rolünün önemi nedir?

Yanıt:

“Herkesin Dostu” hikayesinde kullanılan anlatıcı ve bakış açısı metnin anlaşılması için büyük önem taşır. Anlatıcının metne sağladığı katkılar aşağıda detaylandırılmıştır:

Anlatıcı Tipi

1. Birinci Tekil Anlatıcı:

Hikayede birinci tekil şahıs anlatım kullanılmıştır. Anlatıcı, olayları kendi bakış açısından aktararak okuyucunun hikayeyle daha derinden bağlantı kurmasını sağlar. Bu anlatıcı tipi, okuyucuya anlatıcının düşünce ve duygularına doğrudan erişim sağlar.

Anlatım Tarzı

2. Öznel Anlatım:

Birinci tekil anlatıcı genellikle öznel bir anlatım tarzına sahiptir. Bu, metnin duygusal derinliğini artırır ve okuyucuya olayları daha samimi bir şekilde sunar. Anlatıcı, kendi hislerini, gözlemlerini ve yorumlarını paylaşarak hikayeye zenginlik katar.

Anlatıcının Rolü

3. Güvenilirlik:

Özellikle birinci tekil anlatıcı söz konusu olduğunda, anlatıcının güvenilirliği hikayenin nasıl algılandığını etkileyebilir. Birinci tekil anlatıcılar genellikle öznel oldukları için güvenilirlikleri sorgulanabilir. Ancak, bu durum okuyucuya hikayeyi kendi perspektifinden değerlendirme fırsatı sunar.

Temaların İşlenmesi

4. Dostluk Teması:

Anlatıcının bakış açısı, “Herkesin Dostu” hikayesinin ana temasının (dostluk) işlenmesinde önemli rol oynar. Bu tema, anlatıcının olaylara ve diğer karakterlere karşı sergilediği tutumla açığa çıkarılır.

Karakter Gelişimi

5. İçsel Monologlar:

Hikayede anlatıcının içsel monologları aracılığıyla diğer karakterler hakkında bilgi sahibi oluruz. Anlatıcı, kendi düşünceleriyle metindeki diğer karakterlerin kimliklerini ve özelliklerini tanımlar.

Anlatımın Sağladığı Avantajlar

6. Yakınlık ve Bağlantı:

Birinci tekil anlatıcı, okuyucu ile arasında bir yakınlık kurar. Bu bağlantı sayesinde okuyucu, olayları anlatıcı kadar derinden hissedebilir ve empati kurma yetisi gelişir.

Sonuçta, “Herkesin Dostu” hikayesinde anlatıcının ve kullanılan anlatım yönteminin, hikayenin tematik yapı taşlarını ve duygusal yoğunluğunu anlamamızda kritik bir rol oynadığını söyleyebiliriz.

Zeynep_Husna_Akdag@