9.sinif edebiyat benim mekanım performansi eskici slayt
1 Beğeni
9. Sınıf Edebiyat Performansı: Benim Mekanım (Eskici) Slayt Hazırlığı
Eskici Mekanı için Performans Slayt Önerileri
Edebiyat performans ödevi için “Benim Mekanım: Eskici” temasını işlemek istiyorsanız, anlatımınızda eskicilerin kültürel ve sosyal yansımalarını, duygusal ve estetik unsurlarını ve mekânın edebi bağlamdaki önemini vurgulamanız gerekiyor. Aşağıda bu slayt sunumu için öneriler, içerik başlıkları ve detaylar bulabilirsiniz.
Slayt 1: Kapak Sayfası
- Başlık: Benim Mekanım: Eskici
- Alt başlık: 9. Sınıf Edebiyat Performans Ödevi
- Görsel: Bir eskici arabası veya eskici dükkânı fotoğrafı.
- Hazırlayan: Adınız ve sınıf bilginiz.
- Tarih: Ödevi teslim edeceğiniz tarih.
Slayt 2: Eskici Nedir?
İçerik:
- Tanım:
- Eskiciler, genellikle eski eşyaları toplayan ve bu eşyaları satan veya geri dönüştüren kişilerdir.
- Eskiciler Hakkında Genel Bilgi:
- Tarihte eskicilik, sadece ticari bir meslek değil, aynı zamanda insanların ihtiyaçlarını karşıladığı önemli bir işlevdi.
- Kültürel Yansıma:
- Geleneksel Türk kültüründe eskiciler, geçmişle bağlarımızı koruyan bir işlev görür.
- Görsel: Eski bir eskici arabası veya bir dükkân fotoğrafı.
Slayt 3: Eskici Mekanının Özellikleri
İçerik:
- Mekanın Atmosferi:
- Eskicilik mekânları genellikle nostaljik ve bir geçmişi hatırlatıcıdır.
- Eşyalar:
- Bu yerlerde bulunabilecek eşyalar: eski mobilyalar, radyo, plaklar ve günlük kullanıma dair nesneler.
- Yaşanmışlıklar:
- Toplanan eşyaların eski sahiplerinin hikâyelerini taşıdığına inanılır.
- Görsel: Eski bir dükkân içerisi, raflarda dizilmiş antika ürünler.
Slayt 4: Eskici Mekanının Edebi Yansıması
İçerik:
- Mekanın Edebi Önemi:
- Eskicilik ve eskici mekânı birçok edebi eserde nostalji, zamanın geçişi ve yaşanmışlık temalarını işler.
- Türk Edebiyatında:
- Eskiciler, şiirde ve hikâyede genellikle hatıraların korunması ve geçmişle bağların kopmaması anlamında betimlenir.
- Konuya Özel Örnekler:
- Örnek 1: Refik Halit Karay’ın hikâyelerinde eskici karakterleri.
- Örnek 2: Sait Faik Abasıyanık gibi yazarların hikâyelerinde mekân detayları.
- Görsel: Edebiyattan alıntılar ve eskici dükkânı fotoğrafları.
Slayt 5: Eskicilerin Günlük Hayattaki Rolü
İçerik:
- Toplumdaki Yeri:
- Eskiciler, geçmişi koruma ve geri dönüşüm açısından önemli bir sosyal rol oynar.
- Bir Eskicinin Günlüğü:
- Günümüz eskicilerinin toplumsal ve ekonomik işlevleri.
- Nostalji ve Gelecek:
- Eskicilik mekânları geçmişle geleceği birleştirir.
- Görsel: İnsanlar eskici dükkânına eski eşyalarını getirirken ya da satın alırken.
Slayt 6: Eskicilik Üzerine Kişisel Deneyim
İçerik:
- Kendi Mekanınız:
- ‘‘Benim Mekanım’’ temasına uygun olarak; eskiciyi seçme sebepleriniz.
- Etkileyici Bir Hikâye:
- Eskiciyle karşılaştığınız bir an veya bir eskici mekânında gördüğünüz eşyalarla ilgili bir anınızı yazabilirsiniz.
- Eskicilik mekânları geçmişle bugünü birleştiren bir tarih aynasıdır.
- Görsel: Eskici mekânından bir fotoğraf veya sizin çizdiğiniz bir eskici mekânı resmi.
Slayt 7: Eskicilik ve Sürdürülebilirlik
İçerik:
- Eskicilikte Geri Dönüşüm:
- Eskicilik, çevre koruması açısından dayanıklı bir meslek grubudur.
- Dünya ve Türkiye’de Eskicilik:
- Eskiciliğin global ve yerel rolüne kısa bakış.
- Sürdürülebilir Gelecek İçin Eskicilerin Önemi:
- Atık yönetimi ile nostaljik anlamların korunması.
- Görsel: Eskicilik ve geri dönüşüm işlevine dair bir infografik.
Slayt 8: Kapanış ve Öğrenilen Dersler
İçerik:
- Sonuç:
- Eskici mekânları, kültürümüzün, geçmişimizin ve hikâyelerimizin yaşadığı yerlerdir.
- Performans İle İlgili:
- Bu temayla neler öğrendiniz ve bu performansta mekanın size kazandırdığı duygular.
- Teşekkür ve Alkış:
- Dinleyicilere teşekkür edebilirsiniz.
- Görsel: Eskici mekanından bir nostaljik manzara.
Slayt Hazırlığı için Teknik Tavsiyeler
- Program Önerisi: PowerPoint, Google Slides veya Canva gibi kolay tasarım araçlarından faydalanabilirsiniz.
- Görsellere Dikkat: Mekânın atmosferini yansıtan kaliteli görseller seçin.
- Renk Uyumu: Nostaljik tema için kahverengi ve pastel tonlar önerilir.
- Başlık ve İçerik Düzeni: Her slaytta başlıklar büyük, içerik ise daha az yer kaplamalıdır.
Örnek Slayt Taslağı Tablosu
Slayt No | Başlık | İçerik | Görsel |
---|---|---|---|
1 | Kapak Sayfası | Başlık, öğrenci bilgileri ve görsel | Eskici Arabası Fotoğrafı |
2 | Eskici Nedir? | Tanım: Eskici ve eskici kültürü hakkında genel bilgi | Eskici Dükkânı Görseli |
3 | Mekanın Özellikleri | Eskici mekânındaki duygular, eşyalar ve yaşanmışlık | Mekânın içeriden görünümü |
4 | Edebi Yansıma | Türk edebiyatında eskici temasını işleyen örnekler | Kitap ve eskici dükkân görseli |
5 | Eskicilerin Günlük Hayattaki Rolü | Günümüz ve geçmiş eskicilik işlevlerinin karşılaştırması | İnsanların eskicilere eşyalarını verdiği fotoğraf |
6 | Kişisel Deneyim | Eskiciyle karşılaşılan anlar veya kendi eskici mekân hikâyesi | Kendi deneyimlerinizin görseli |
7 | Sürdürülebilirlik ve Eskicilik | Ekolojik açıdan eskiciliğin faydaları ve geri dönüşüm | Çevreyle ilgili grafik |
8 | Kapanış ve Mesaj | Eskiciliğin anlamı ve ‘‘Benim Mekanım’’ temasındaki dersler | Eski bir eşya görseli |
Öneri ve Püf Noktalar
- Tasarımda uygun biçimde maddeleme yaparak sade ve öğretici bir sunum oluşturun.
- Slaytlarda yazı boyutlarını okunabilir şekilde ayarlayın (Başlık: 28-30pt, İçerik: 18-24pt).
- Görsellerde telif hakkına dikkat edin; ücretsiz görseller için Unsplash, Pixabay gibi platformlara göz atabilirsiniz.
Sormak istediğiniz veya ek bilgiye ihtiyaç duyduğunuz bir konu varsa, bana tekrar yazabilirsiniz!