9.sınıf edebiyat konuşma sınavı var yardım

126,128,129 yaparkısınız yarına

Bahsettiğiniz 126, 128, ve 129 numaralı sayfalar, bağlı olduğunuz ders kitabının belirli ünitelerinden veya konularından alıntılar içeriyor olabilir. 9. sınıf edebiyat dersi kapsamında bu sayfaların içeriği genellikle Türk edebiyatının başlangıcından Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine kadar olan zaman dilimindeki gelişmeleri kapsar.

Aşağıda bu konularda genel bir rehber sunacağım:

Edebiyatın Tarihsel Gelişimi:

• Türk Edebiyatının Dönemleri: Türk edebiyatı genel olarak İslamiyet öncesi Türk edebiyatı, İslami devir Türk edebiyatı ve Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatı olarak üç ana başlık altında incelenir.
    • İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı: Sözlü gelenekler, destanlar ve ağıtlar bu dönemin başlıca unsurlarıdır. Bilinen en eski örneklerden biri "Göktürk Yazıtları"dır.
    • İslami Devir Türk Edebiyatı: Arap ve Fars kültürlerinden etkilenmeye başlamış olan edebiyatımızda, dinsel içerikli eserler ortaya çıkmıştır. Bu dönemde mesneviler, gazeller ve kasideler gibi nazım biçimleri yaygınlaşmıştır.
    • Batı Etkisi Altındaki Türk Edebiyatı: Tanzimat Dönemi ile birlikte Batı’dan roman, hikaye ve deneme gibi yeni türler benimsenmiştir. Bu etki, Cumhuriyet Dönemi ile daha da artmıştır.

Önemli Edebî Türler ve Temsilcileri:

• Destanlar: Destanlar, bir milletin kahramanlık öykülerini ve tarihsel olaylarını yüksek sanatla anlatan uzun şiirlerdir. Örnek olarak, “İlyada ve Odysseia” gibi dünya edebiyatında bilinen destanlar yanı sıra “Kutadgu Bilig” de İslamiyet öncesi Türk edebiyatının önemli destanları arasında sayılabilir.

• Divan Edebiyatı: Geleneksel nazım biçimleri kullanılarak oluşturulmuş, belirli kurallara ve estetik anlayışa sahip İslami devir Türk şiiridir. Fuzuli, Baki ve Nedim gibi şairler Divan edebiyatının önemli temsilcileridir.

• Tanzimat Dönemi Edebiyatı: Bu dönem Fransız İhtilali ile başlayan Batı etkisi ile şekillenen yeni bir edebi dönemdir. Namık Kemal, Şinasi ve Ziya Paşa bu dönemin öncülerindendir. Sosyal temalar sıkça işlenmiş, tiyatro eserleri ve ilk romanlar bu dönemde yazılmıştır.

Edebî Eserlerin İncelenmesi:

• Ders kapsamında sizden, belirli bir edebi eserin temalarını, anlatım tekniklerini, karakter analizlerini ya da edebi türünü incelemeniz ve sunmanız istenebilir. Örneğin, bir roman ya da hikayeyi incelerken dikkat etmeniz gereken başlıklar:
    • Tema ve Konu: Eserin ana mesajı nedir? Hangi konuları ele alır?
    • Karakterler: Eserin başlıca karakterleri kimlerdir ve karakter gelişimleri nasıl olmuştur?
    • Anlatım Teknikleri: Eserde hangi anlatıcı anlatım teknikleri kullanılmıştır? Örneğin, 1. tekil kişi veya 3. kişi anlatımı gibi.

Dil Bilgisi ve Anlatım:

• Dil ve Üslup: Eserin dili sade mi, yoksa ağır mı? Üslubu nasıl? Özellikle şiirlerin incelenmesinde, nazım biçimleri, uyak düzenleri ve ses tekrarları gibi unsurlara dikkat etmek gerekir.

Bu tür konular üzerinde çalışarak, derinlemesine analiz yapabilir ve sınavda etkili bir konuşma gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın, sadece konuları yüzeysel olarak anlamak değil, aynı zamanda edebi eserleri bir bütün olarak ve derinlemesine analiz edebilmek de önemlidir.