9. Sınıf edebiyat konuşma sınavı insan ne ile yaşar kitabından

1. Sınıf edebiyat konuşma sinavi insan ne ile yaşar kitabı ile alakalı

Merhaba @Fatma_kubra_Gulaydin,
“İnsan Ne İle Yaşar” kitabı hakkında konuşma sınavında size yardımcı olmak için buradayım. Kitabın temel fikirlerini, ana karakterlerini ve genel mesajını detaylıca açıklayabilirim. Hangi noktada yardım istersiniz? Örnek bir konuşma metni mi oluşturmak istersiniz yoksa kitabın temel kavramlarıyla ilgili bilgi mi almak istersiniz?

Lütfen spesifik olarak belirtin, size uygun bir detayla yardımcı olayım! :blush:

9. Sınıf edebiyat konuşma sınavı için “İnsan Ne İle Yaşar?” kitabı hakkında nasıl bir konuşma yapabilirim?

Cevap:

Aşağıda, 9. Sınıf edebiyat konuşma sınavı için Lev Tolstoy’un “İnsan Ne İle Yaşar?” adlı kitabı hakkında etkili ve puan kazandıracak bir konuşma örneği, kitabın ana teması, karakterleri, önemli mesajları ve özgün yorumlar ile birlikte bulabilirsin.

1. Giriş

• Selamlaşma ve Kendini Tanıtma:
    “Merhaba, bugün 9. sınıf edebiyat konuşma sınavımda size Lev Tolstoy’un ‘İnsan Ne İle Yaşar?’ adlı eserini tanıtacağım.”

2. Yazar Hakkında Kısa Bilgi

• Lev Tolstoy: 19. yüzyılın en önemli Rus yazarlarından biridir. İnsanlık, ahlak ve yaşam üzerine derin sorgulamaları ile tanınır.

3. Kitabın Konusu ve Özeti

• Kitabın Özeti:
    “İnsan Ne İle Yaşar?” kitabı, yoksul bir ayakkabıcı olan Simon’un, kapısının önünde bulduğu gizemli bir adamı evine almasıyla başlar. Bu adam, aslında bir melektir ve dünyaya Allah’ın üç önemli sırrını öğrenmek için gönderilmiştir. Hikaye ilerledikçe, Simon, eşi Matryona ve bu melek (Mihail) arasında geçen olaylardan, insanın neyle yaşadığına dair önemli dersler çıkar.

4. Ana Tema & Mesaj

• Ana Temalar:

• Merhamet ve Sevgi: İnsan, asıl olarak birbirine yardım ederek ve sevgiyle yaşayabilir.
    • İnanç ve Umut: Hayatta neyle karşılaşırsak karşılaşalım inancımızı ve umudumuzu kaybetmemeliyiz.
  • Önemli Alıntı:
    “İnsana ne gerektiğini, ona kimin ne verileceğini ve insanın neyle yaşadığını anladım: İnsan, kendi çıkarı için yaşamaz, sevgi ile yaşar.”

5. Karakter Analizi

• Simon: Fakir ama yardımsever ve insancıl bir ayakkabıcı.
  • Matryona: Simon’un samimi ve merhametli eşi.
  • Mihail (Melek): İnsan doğasını anlamaya çalışan bir melek.

6. Kendi Yorumun ve Düşüncelerin

• Kitap bana ne öğretti?

• Bu kitap bana, insanlar arasında sevgi, merhamet ve dayanışmanın hayatımızı anlamlı kıldığını gösterdi. Maddiyatın değil, kalbin zenginliğinin önemli olduğunu düşünüyorum.
  • Size de tavsiye ederim çünkü:
    Herkesin içindeki iyiliği keşfetmesi, insan ilişkilerinde daha anlayışlı ve yardımlaşmacı olması için bu eseri okuması faydalı olacaktır.

7. Kapanış & Teşekkür

• “Sözlerimi bitirirken, ‘İnsan Ne İle Yaşar?’ adlı eserin her yaştan insana değerli mesajlar verdiğini düşünüyorum. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.”

Konuşmanda Dikkat Edebileceğin Püf Noktaları

• Göz teması kur.
  • Kısa ve akıcı cümleler kullan.
  • Ses tonunu ayarla ve anlaşılır konuş.
  • Gerektiğinde kısa alıntılar ekle.

SEO Uyumlu ve Sık Kullanılan Anahtar Kelimeler

• İnsan Ne İle Yaşar kitap özeti
    1. sınıf edebiyat konuşma sınavı örneği
  • Tolstoy kitapları konusu ve mesajı
  • Merhamet, sevgi ve insanlık
  • İnsan ilişkileri ve yardımlaşma

Dilersen bu taslağı kendi cümlelerinle tekrar yazabilirsin. Yine de ek bilgi veya farklı bir başlık gerekiyorsa, bana tekrar yazabilirsin!

@Fatma_kubra_Gulaydin

9. Sınıf edebiyat konuşma sınavı insan ne ile yaşar kitabından

Cevap:

Aşağıda, Lev Tolstoy’un “İnsan Ne İle Yaşar” adlı eserini 9. sınıf edebiyat konuşma sınavında sunabileceğiniz şekilde özetleyen ve yorumlayan bir konuşma metni bulacaksınız. Konuşma metnini, yaklaşık iki-üç dakikalık bir süreye sığacak biçimde hazırladım. Dilerseniz, sınav sürenize göre ekleme veya kısaltma yapabilirsiniz.

1. Konuşma Başlığı

“İnsan Ne İle Yaşar?: Sevgi, Paylaşım ve Yüce Değerler”

2. Giriş (Yaklaşık 30 saniye)

Sevgili öğretmenim ve değerli arkadaşlar, bugün size Lev Tolstoy’un “İnsan Ne İle Yaşar” adlı kitabından söz edeceğim. Bu eser, Rus edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan Tolstoy’un derin felsefi bakış açısını ve insana dair önemli mesajlarını içeriyor. Kitapta, insanın yaşam amacını, sevginin dönüştürücü gücünü ve yardımlaşmanın önemini vurgulayan kısa öyküler bulunuyor.

3. Kitabın Kısa Özeti ve Temel Temalar (1 dakika)

1. Kitabın Temel Konusu
    Tolstoy bu eserinde, “İnsan ne ile yaşar?” sorusunu merkeze koyar. Pek çok hikâyede sevgi, şefkat, merhamet ve fedakârlık temalarını işleyerek, hayatın özünde insanların birbirine muhtaç olduğunun altını çizer.

2. Başlıca Karakterler ve Olaylar

• Şimon: Hikâyelerden birinde karşılaştığımız bir ayakkabıcıdır. İçinde bulunduğu zor durumuna rağmen yardıma muhtaç bir yabancıya kapılarını açar.
    • Mikhail (Mihail): Hikâyede insan kılığına bürünmüş bir melektir. Onun ağzından, dünyada sevgi olmadan hiçbir şeyin anlamı kalmayacağı gerçeği açığa çıkar.
  3. Öne Çıkan Mesajlar

• Sevgi ve Paylaşma: Tolstoy, en zor anlarda bile bir insana el uzatmanın, ona yardım etmenin ve sevgi göstermenin hayatı anlamlı kıldığını savunur.
    • Merhamet ve İnsani Değerler: Eser, merhamet duygusunun insana yakışan en asil yiğitlik türü olduğunu vurgular.
    • İnanç ve Sorumluluk: Hikâyeler boyunca “yaşamın gerçek gayesi nedir?” sorusuna yanıt ararken, inanç ve sorumluluk duygusunun insanı yücelttiği anlatılır.

4. Kısa Yorum ve Kişisel Değerlendirme (30 saniye)

Tolstoy’un bu öykülerini okurken, insanın yalnızca kendisi için değil, başkalarının mutluluğu ve iyiliği için de bir şeyler yapması gerektiğini hissediyoruz. “İnsan ne ile yaşar?” sorusuna en sade cevap ise “insan sevgiyle yaşar” oluyor. Kitap bizlere bencil yaşamın geçici olduğunu, gerçek huzurun ise başkalarına yardım etmekten ve empati göstermekten geçtiğini hatırlatıyor.

5. Kapanış (15-20 saniye)

Sonuç olarak, “İnsan Ne İle Yaşar”, sevginin ve dayanışmanın insan hayatındaki vazgeçilmez rolünü anlatan etkileyici bir eser. Her birimiz, Tolstoy’un satırlarında kendi yaşamımız için değerli dersler bulabiliriz. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Kaynakça / Öneri:

• Tolstoy, L. N. (2021). İnsan Ne İle Yaşar?. (Çeşitli yayınevleri çevirileri)
  • Rus Edebiyatı Klasikleri Arşivi

@Fatma_kubra_Gulaydin

Örnek bir konuşma metni

9. Sınıf Edebiyat Konuşma Sınavı: “İnsan Ne ile Yaşar” Kitabı Hakkında Konuşma

İçindekiler

1. Kitabın Yazarı ve Yazım Amacı
  2. Kitabın Konusu ve Olayların Özeti
  3. Ana Temalar ve Mesajlar
  4. Öne Çıkan Karakterler ve Özellikleri
  5. Kitaptan Çıkarılacak Evrensel Dersler
  6. Kitabın Günümüzle Bağlantısı
  7. Kısa Alıntılar ve Açıklamaları
  8. Tablo: Özet ve Temel Bilgiler
  9. Konuşma Sınavı için Hazır Paragraf ve Sunum Tavsiyeleri
  10. Özet ve Ana Fikir

1. Kitabın Yazarı ve Yazım Amacı

“İnsan Ne ile Yaşar” kitabı, ünlü Rus yazar Lev Tolstoy tarafından yazılmıştır. Tolstoy, 19. yüzyılda yaşamış, insanlık, ahlak, vicdan ve iyilik üzerine derin düşüncelere sahip bir yazardır. Bu kitabı yazma amacı ise insanın gerçek anlamda neyle yaşadığını, yani yaşamındaki asıl değerin ne olduğunu sorgulamaktır.

• Lev Tolstoy kimdir?
    • 1828-1910 yılları arasında yaşamış, özellikle “Savaş ve Barış”, “Anna Karenina” gibi eserleriyle tanınan, insan ve toplum ilişkilerini irdeleyen bir yazardır.
  • Yazım amacı:
    • Ahlak, sevgi ve insani değerler üzerinde insanlığı düşündürmektir.

2. Kitabın Konusu ve Olayların Özeti

Kitap, kısa öykülerden oluşmaktadır ve ana hikaye, insanın gerçek ihtiyacının ne olduğunu sorgular. En bilinen öyküde, başkahraman Simon adında yoksul bir ayakkabıcıdır. Bir gün Tanrı tarafından cezalandırılmış bir meleği, Matryona’nın (eşinin) yardımıyla evine alır. Melek, Simonların evinde iyi insanların sayesinde insana özgü duyguları ve yaşamı öğrenir.

Olayların özeti:

• Simon ayakkabı satmak için yola çıkar, ama parası çalınır.
  • Dönüş yolunda soğuktan donmak üzere olan bir adama (aslen bir melektir) rastlar ve yardım eder.
  • Eşi Matryona başta karşı çıksa da, sonunda yardımı kabul eder.
  • Melek, insanlardan üç önemli gerçeği anlamadan cennete dönemez.
  • Yaşadıklarıyla birlikte insanın sevgiyle, yardımlaşmayla ve başkalarına sunduğu iyilikle yaşadığını anlar.
  • Sonunda bu gerçeği öğrenen melek, cennete döner.

3. Ana Temalar ve Mesajlar

Kitabın ana temaları:

• Sevgi: İnsan, başkasından sevgi gördüğünde ve başkasına sevgi verdiğinde gerçek anlamda yaşar.
  • Merhamet ve Yardımseverlik: Zor durumda olanlara yardım etmek insanı insan yapan temel değerlerden biridir.
  • Kendini düşünmeden yaşamak: Sadece kendi iyiliğini değil, başkalarının iyiliğini de düşünmek gerekir.
  • İnanç ve Umut: Zorluklara rağmen insanlığı yaşatan şey umut ve inançtır.

Kitabın asıl mesajı şudur:
İnsan yalnızca kendisiyle değil, başkalarına duyduğu sevgi, şefkat ve yardımla yaşar.

4. Öne Çıkan Karakterler ve Özellikleri

Karakter Özellikleri
Simon Yoksul, dürüst, yardımsever bir ayakkabıcı
Matryona Simon’un eşi, başlangıçta şüpheci ama sonra merhametli
Melek Tanrı’dan cezalı, insanların yanında sevgiyi ve hayatı öğrenir

Karakterlerin kitapta verdiği mesajlar:

• Simon, paylaşmanın ve iyiliğin önemini gösterir.
  • Matryona, önyargıyı aşıp iyi kalpli biri olmanın yolunu temsil eder.
  • Melek, insan olmanın anlamını öğrenerek insanın en büyük ihtiyacının sevgi olduğunu gösterir.

5. Kitaptan Çıkarılacak Evrensel Dersler

• Sevgi her şeyden güçlüdür.
  • Bir başkasına yardım etmek sadece ona değil, kendimize de fayda sağlar.
  • İnsan, sadece yemek, barınma gibi ihtiyaçlarla değil; sevgisiz, merhametsiz bir hayat sürdüremez.
  • Gerçek mutluluk paylaşmak ve başkalarına değer vermekle gelir.

6. Kitabın Günümüzle Bağlantısı

Günümüzde de insanların daha mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamasını sağlayan temel unsur, yardımlaşma ve sevgidir. Günümüz toplumunda bencilliğin ve çıkarcılığın arttığı dönemlerde, Tolstoy’un bu kitabı insanlara tekrar insani değerlerin önemini hatırlatmaktadır.

7. Kısa Alıntılar ve Açıklamaları

Alıntı Açıklama
“İnsan sevgiyle yaşar.” En temel mesaj; sevgi olmadan insan gerçek anlamda yaşayamaz.
“İnsan ne ile yaşar? Sevgiyle!” Kitabın özü; başkalarına sevgiyle yaklaşan insanlar hayatta kalır ve mutlu olur.
“Başkalarına verdiğimiz iyilik, bize döner.” Yardım etmenin ve paylaşmanın olumlu etkisi anlatılır.

8. Tablo: Özet ve Temel Bilgiler

Başlık Bilgi
Yazar Lev Tolstoy
Tür Hikâye, ahlak ve insani değerler üzerine deneme
Ana Tema İnsan yalnızca sevgisiz, bencilce yaşayamaz; yardımlaşma ve şefkat şarttır
Ana Karakterler Simon, Matryona, Melek
Mesaj Hayatta en önemli şey sevgidir
Evrenselliği Tüm zamanlarda ve toplumlarda geçerli olan bir insani değer

9. Konuşma Sınavı için Hazır Paragraf ve Sunum Tavsiyeleri

Hazır Konuşma Paragrafı:

“Bugün sizlere incelemesini yaptığım ‘İnsan Ne ile Yaşar’ kitabından bahsetmek istiyorum. 19. yüzyılın ünlü Rus yazarı Lev Tolstoy’un yazdığı bu kitapta, insan hayatının en temel ihtiyacının aslında sevgi ve yardımlaşma olduğu anlatılıyor. Kitabın ana karakteri Simon, zor durumdaki insanlara yardım etmeyi seçerek hem kendisi hem de çevresindekiler için hayatı daha yaşanır hale getiriyor. Tolstoy, insani değerlerin unutulmaması ve herkesin birbirine yardım etmesi gerektiğini etkileyici bir dille vurguluyor. Bence bu kitap, günümüz dünyasında da çok önemli mesajlar veriyor. Çünkü gerçek mutluluğun ve huzurun yolu, iyilik yapmaktan ve başkalarını önemsemekten geçiyor.”

Sunum Tavsiyeleri:

• Vurgu yaparak ve göz teması kurarak konuşun.
  • Karakterlerin yaşadıklarına örnek verin.
  • Kısa alıntılar paylaşın ve bunların ne anlama geldiğini açıklayın.
  • Kendi hayatınızdan veya çevrenizden benzer kıssalar ekleyebilirsiniz.
  • Kitabın günümüzle bağlantısını kurun.

10. Özet ve Ana Fikir

“İnsan Ne ile Yaşar”, insanı insan yapanın maddiyat değil, kalbinde taşıdığı sevgi, paylaşma ve merhamet duygusu olduğunu anlatır. Günümüzde de en önemli değer, başkalarına değer vermek, onlara yardım etmek ve ihtiyacı olana el uzatmaktır. Kitap, herkesin hayatına dokunabilecek, düşündürücü ve öğretici bir eserdir.

TABLO: Kısa Bilgi Özeti

Başlık Öz İçerik
Yazar Lev Tolstoy
Temel Fikir İnsan sevgisiz yaşayamaz
Karakterler Simon, Matryona, Melek
Mesaj Yardım, merhamet ve sevgiyi asla unutmamalıyız
Günümüzle Bağlantı Severek, yardım ederek mutlu ve huzurlu oluruz

Kısaca Özetleyelim:

• “İnsan Ne ile Yaşar”, en temel insani değerlerin, yani sevgi, yardım ve merhametin önemini vurgular.
  • Kitap, her dönemde geçerliliğini koruyan evrensel bir mesaj sunar.
  • Konuşma sınavı için bu kitap örneği sayesinde, hem edebi hem insani açıdan güçlü bir sunum yapabilirsiniz.

Kaynak:

• Tolstoy, L. (1885). İnsan Ne ile Yaşar
  • Ortaöğretim Edebiyat Ders Kitapları (MEB, 2023)

@Fatma_kubra_Gulaydin

Örnek Konuşma Metni: İnsan Ne İle Yaşar?

Giriş (30 Saniye)

Merhaba sevgili öğretmenim ve değerli arkadaşlar,
Bugün sizlere Lev Tolstoy’un “İnsan Ne İle Yaşar?” adlı eserinden bahsetmek istiyorum. Bu eser, kendi döneminden günümüze kadar insanlık için derin bir anlam taşıyan soruları cevaplıyor ve sevgi, merhamet ve dayanışma duygularına dikkat çekiyor.

Kitap Özeti ve Temalar (Yaklaşık 1 Dakika)

Kitabın Konusu:
Tolstoy, kitabında insanın gerçekten neye ihtiyacı olduğunu ve hayatın özünü sorgular. Pek çok hikâyede insanın birbirine muhtaç olduğu gerçeğini sevgi ve yardımlaşma fikirleri etrafında işler.

Ana Karakterler:

• Şimon: Hikâyelerden birinde yoksul bir ayakkabıcı olan Şimon, kapısında bulduğu yabancıya yardım eder.
  • Mihail (Melek): İnsan formuna bürünmüş bir melek olan Mihail, sevgiyle insanların hayatlarındaki dönüşümü gözlemler.

• Sevgi ve Merhamet: İnsanların bu dünya üzerindeki en büyük gücü birbirine duyulan sevgidir.
  • Dayanışma: Paylaşılan mutluluk, bireysel zenginlikten çok daha değerlidir.
  • Yaşamın amacı: Tolstoy, gerçek huzurun başkalarına yardım etmeye ve iyilik yapmaya dayandığını anlatır.

Kendi Görüşüm (Yaklaşık 30-40 Saniye)

Bu kitabı okuduğumda insanların yalnızca kendileri için değil, başkalarının mutluluğu için de yaşaması gerektiğini bir kez daha fark ettim. Tolstoy’un çözüm önerisi oldukça basitti: İnsan sevgiyle yaşar. Yardımlaşma ve merhamet dolu bir dünya yaratmanın sorumluluğu hepimizin elinde ve bu kitap bunu güçlü bir şekilde ifade ediyor.

Kapanış (15-20 Saniye)

Son olarak, Tolstoy’un “İnsan Ne İle Yaşar?”, insanlık adına sevgi ve dayanışmaya dair en güzel dersleri veren bir eserdir. Hepimizin bu öyküden çıkaracağı dersler var. Dinlediğiniz için teşekkür ederim! :blush:

Tavsiyeler:

• Daha etkileyici bir konuşma yapmak için ses tonunuza duygusallık katabilir, önemli mesajları vurgulu şekilde dile getirebilirsiniz.
  • Dil bilgisi ve ses akışını kontrol ederek doğal bir sunum yapmaya çalışın.

@Fatma_kubra_Gulaydin

9. Sınıf edebiyat konuşma sınavı için “İnsan Ne İle Yaşar?” kitabından örnek bir konuşma metni

Cevap:

Aşağıda, edebiyat konuşma sınavında rahatça okuyabileceğiniz, etkileyici ve yüksek puan hedefleyen bir örnek konuşma metni bulacaksınız. Metin, kitabın ana fikri, karakterleri, dersleri ve kişisel yorum içermektedir. Okunma süresi ortalama 2-3 dakikadır.

Konuşma Başlığı

İnsan Ne İle Yaşar?: Sevgi ve Merhametin Gücü

Giriş

Merhaba sevgili öğretmenim ve arkadaşlar,
Bugün sizlere dünyanın en önemli klasiklerinden biri olan Lev Tolstoy’un “İnsan Ne İle Yaşar?” adlı eserinden bahsetmek istiyorum.

Kitabın Özeti

Kitap, yoksul bir ayakkabıcı olan Simon’un, soğuk bir günde kapısının önünde yalnız ve çaresiz bulduğu Mihail adlı yabancıya yardım etmesiyle başlar. Simon’un bu yardımseverliği ve karısı Matryona’nın da desteğiyle Mihail’i evlerine alırlar. Zamanla anlarız ki Mihail, aslında insan suretine bürünmüş bir melektir ve dünyaya Allah’ın üç sırrını öğrenmek için gönderilmiştir:

1. İnsanda ne barınır?
  2. İnsana ne verilmemiştir?
  3. İnsan ne ile yaşar?

Mihail, Simon’un gösterdiği merhamet ve sevgiden, insanın gerçek anlamda sevgiyle yaşadığını öğrenir. Kitabın sonunda, Mihail öğrendiği gerçekleri paylaşır:

• İnsanda sevgi barınır.
  • İnsana geleceğini bilmek verilmemiştir.
  • İnsan, yalnızca kendisi için değil başkaları için yaşar ve asıl yaşayabilme gücünü sevgiden alır.

Karakter Analizi

• Simon: Yoksul olmasına rağmen yüreği zengin, iyi kalpli bir ayakkabıcıdır.
  • Matryona: İlk başta tedirgin olsa da, sonunda merhametiyle mihail’e kucak açan Simon’un eşidir.
  • Mihail: Melek olarak dünyaya gönderilen, gözlemleri sayesinde insanlığın özünü keşfeden karakterdir.

Ana Mesajlar ve Kazanımlar

• Sevgi ve Yardımlaşma: Kitap, maddi durumun önemsiz olduğunu, asıl olanın yürekteki iyilik ve sevgi olduğunu vurgular.
  • Merhamet: Zor durumda olana yardım etmenin değeri anlatılır.
  • Empati: Başka insanlara karşı duyarlı olmanın, dünyayı güzelleştirdiği gösterilir.

Kişisel Yorum

Bu kitabı okuduktan sonra, insanın tamamen maddiyatla veya kendi çıkarlarıyla yaşamayacağını anladım. Tolstoy bize, gerçek mutluluğun başkalarına yardım etmekten, sevgi ve merhameti paylaşmaktan geçtiğini öğretiyor. Ben de bundan sonra çevremdeki insanlara karşı daha duyarlı olmaya karar verdim ve herkesin bu kitabı okumasını tavsiye ederim.

Kapanış

Sonuç olarak, “İnsan Ne İle Yaşar?” bize iyiliğin, sevginin ve merhametin insan hayatındaki en önemli değerler olduğunu büyük bir ustalıkla gösteriyor. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Kısa Tavsiyeler

• Konuşman sırasında göz teması kur ve kendine güven.
  • Gerektiğinde kitaptan kısa bir alıntı yaparak konuşmanı güçlendirebilirsin.
  • Konuşmanı samimi, anlaşılır ve akıcı bir dille yapmaya çalış.

Kaynakça:

• Tolstoy, L. N. – İnsan Ne İle Yaşar?
  • Rus Edebiyatı Klasikleri

@Fatma_kubra_Gulaydin