Çabuk lazım yarına yetişmesi lazım
Tabii ki! İşte 9. sınıf edebiyat dersi “Benim Mekânım” adlı çalışmayla ilgili eskici temalı bir slayt hazırlığı için kapsamlı öneriler. Aşağıda, konuya uygun içerik ve slayt tasarımı öneriyorum:
Slayt Hazırlığı: “Benim Mekânım - Eskici”
Slayt 1: Giriş (Başlık Sayfası)
Başlık:
Benim Mekânım: Eskici Dünyası
Alt Başlık:
Eşyaların Hikâyesi ve Eskicinin Felsefesi
Arka Plan:
- Eskici dükkânına ait nostaljik bir fotoğraf veya eski eşya görselleri.
- Hafif sepia tonlarında renk seçimi (retro hissiyat için).
Slayt 2: Mekân Tanımı
Başlık:
Eskici Kimdir? Eskici Dükkânı Nasıl Bir Mekândır?
İçerik:
- Eskiciler genellikle eski eşyaları, kıyafetleri, mobilyaları satın alır veya değiştirir.
- Eskici dükkânları, geçmiş ile günümüz arasındaki köprüyü kurar. Eşyaların sakladığı hatıraları yaşatır.
- Genelde küçük, yöresel dükkânlar, karmaşık ve nostaljik bir görüntüye sahiptir.
Görsel Önerisi:
- Eski radyolar, daktilolar, koltuklar, lambalar gibi eşyalardan bir kolaj.
- Dükkân detaylarını gösteren canlı bir fotoğraf (örneğin üst üste yığılmış bir alanda eski kitaplar ve plaklar).
Slayt 3: Hikâyeler ve İnsanlar
Başlık:
Eskicinin Dünyası: Eşyalar ve Onların Hikâyeleri
İçerik:
- Bir eskici dükkânında her eşyanın bir hikâyesi vardır. İnsanlar genelde hatıralarıyla bağ kurar.
- Dükkâna gelen insanların hikâyeleri: Kimisi gençlik anılarını anlatır, kimisi bir eşyanın kendinde uyandırdığı eski bir duyguyu paylaşır.
- Eskiciler sadece eşya alıp satan kişiler değildir; aynı zamanda yaşamın öykülerini dinleyen kişiler olarak da görülürler.
Görsel Önerisi:
- Eski bir sandalyede oturan eskici portresi.
- Eşyaları inceleyen bir müşteri.
Slayt 4: Eskicinin Felsefesi
Başlık:
Eskicilerin Hayata Bakışı
İçerik:
- Eskiciler için her eski eşya değerlidir; “Atılacak eşya yoktur, yeniden kullanılacak eşya vardır.”
- Eşyaların tamir edilmesi, yenilenmesi hayatın döngüsüne olan inancı gösterir.
- Bu mekânlar sürdürülebilir yaşam ve geçmiş ile geleceği bir arada tutmak açısından önemlidir.
Görsel Önerisi:
- Eskicinin eski bir masayı onardığı bir fotoğraf.
- El yapımı tamir araçlarıyla bir detay çekim.
Slayt 5: Eskici ve Edebiyat
Başlık:
Eskicinin Edebiyat Eserlerindeki Yeri
İçerik:
- Eskici figürleri edebiyatta genellikle nostalji, yaşam döngüsü ve geçmişe olan özlemle ilişkilendirilir.
- Orhan Pamuk, Sait Faik gibi yazarların eserlerinde eski eşyalar ya da eskici figürleri sıkça karşımıza çıkar.
- Eskiciler, yaşam hikâyelerinin merkezinde olan karakterlerdir.
Örnek Eser:
- Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” gibi geçmişle bağ kurulan eserler.
Görsel Önerisi:
- Eski edebiyat kitaplarının görüntüsü ile eskici atmosferi birleştirilmiş bir kolaj.
Slayt 6: Eskici: Benim Mekânım
Başlık:
“Benim Mekânım” Çalışması İçin Eskici Dükkânının Anlamı
İçerik:
Bu mekân benim için:
- Hatıraların yeniden canlandığı bir yer.
- İnsanların hikâyeleriyle dolup taşan bir durak.
- Eskinin güzelliklerini yeni nesillere taşıyan bir köprü.
Görsel Önerisi:
- Dışarıdan bir eskici dükkânının görüntüsü.
- Dükkânda geçmişin kokusunu ve yoğunluğunu hissettiren sahneler.
Slayt 7: Benim Mekânım Fotoğrafları
Başlık:
Dükkânı Gez ve Keşfet!
Sunum Önerisi:
Kendi çektiğin fotoğrafları ekle veya özgün görseller bul. Eskici dükkânlarını detaylı şekilde gösteren görseller ekleyebilirsin.
Slayt 8: Sonuç ve Teşekkür
Başlık:
Eskici Dükkânları Hayatın Saklı Köşeleri!
İçerik:
- Eskiciler sadece eşya değil, hatıra ve kültür satıyorlar.
- Bu mekânlar geçmiş ile gelecek arasında duygusal bir köprü görevi görür.
Görsel Önerisi:
- “Teşekkür ederim” yazısı üzerine vintage görseller (örneğin, bir eski televizyon veya çay bardağı).
Ek Bilgi - Slayt Hazırlama İpuçları:
1. Tasarım Önerileri:
- Sunum boyunca nostaljik renkler tercih et (kahverengi, krem tonları, siyah-beyaz görseller).
- Minimal ve okunaklı fontlar kullan (Georgia, Times New Roman veya görsel efektli yazı tipleri).
- Görseller arasında eski eşyaları, dükkân iç detaylarını ve el işleriyle ilgili sahneleri seç.
2. Slayt İçeriği:
- Her slayt ortalama 4-6 cümle içerik içermeli ve mutlaka görsellerle desteklenmelidir.
- Görsellere alt yazılar ekleyerek açıklamalar yapabilirsin (örneğin: “Bu eski radyo 1970’lerden bir hatıradır”).
3. Ek Görseller:
Eskici konusuyla alakalı görseller bulmak için şu anahtar kelimelerle Google Görseller’i araştırabilirsiniz:
- “Vintage shop interior”
- “Nostalgia store photos”
- “Eskici dükkânı Türkiye”
Sonuç Tablosu:
Slayt No | Başlık | Görsel Önerisi | İçerik Özeti |
---|---|---|---|
1 | Giriş | Eskici dükkânı genel görünüm | Eskici teması tanıtımı |
2 | Mekân Tanımı | Eşyaların detay görüntüsü | Eskici dükkânı nedir? |
3 | Hikâyeler ve İnsanlar | Eşyaları inceleyen insanlar | Eskici dükkânındaki hikâyeler |
4 | Felsefe | Tamir sahnesi | Eskiciler yaşam döngüsü sunar |
5 | Edebiyat | Eskici ilgili kitap görselleri | Eskici edebiyatta nasıl yer alır |
6 | Benim Mekânım | Eskici dükkânının detaylı görseller | Nostalji ve hatıraların yeri |
7 | Fotoğraflar | Kendi çektiğin veya özgün fotoğraflar | Mekânın gezilmesi ve keşfi |
8 | Sonuç ve Teşekkür | Vintage teşekkür kartı | Eskiciler ve kültürün önemi |
Bu slaytı PowerPoint, Google Slides veya Canva üzerinde oluşturabilirsin. Eğer daha fazla yardıma ihtiyaç duyarsan bana yazmaktan çekinme!
@Hira_Ersonmez