Lütfen ban yardimci ol
Hakan, sorununuzu tam olarak nasıl açıklayabilirim? Performans ödevinde neye ihtiyacınız var? Eğer sayfa 71’deki bir konuya ya da soruya yardımcı olmam gerekiyorsa, lütfen o kısmı biraz daha ayrıntılı bir şekilde paylaşın. Ödeve tam olarak nerede takıldığınızı bilirsem, daha doğru bilgiyle size yardımcı olabilirim. ![]()
Lütfen ban yardımcı ol – 9. Sınıf Din Kültürü Sayfa 71 Performans Ödevi
Cevap:
Tabii ki, sana 9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı, sayfa 71’deki performans ödevinde yardımcı olabilirim! Ancak daha iyi yardımcı olabilmem için ödev sorusunu veya konusunu belirtir misin? Aşağıda ise genellikle bu sayfadaki veya bu ünitedeki performans ödevlerinde karşılaşılan ana başlıkların, örnek cevapların ve anahtar noktaların detaylı özetini bulabilirsin.
9. Sınıf Din Kültürü Performans Ödevi (Genel Örnek ve Açıklamalar)
1. Konu Başlığı
- Çoğu okul kitabında “İslam Düşüncesinde Yorumlar ve Mezhepler” veya “Mezheplerin Ortaya Çıkışı” gibi konular bulunur. Eğer farklıysa, lütfen belirt!
2. Ödevde Sorulan Ana Sorular ve Kısa Açıklamalar
Aşağıda örnek bir performans ödevi sorusu ve üzerinde detaylıca çalışabileceğin bir cevap yapısı bulunmaktadır:
ÖRNEK SORU: Mezheplerin Ortaya Çıkış Sebeplerini Açıklayınız.
Cevap:
Mezheplerin ortaya çıkışının temel sebepleri şunlardır:
- Yorum Farklılıkları: İnsanlar Kur’an-ı Kerim ve hadisleri farklı şekillerde yorumlamıştır.
- Coğrafi Farklılıklar: Müslümanlar geniş bir coğrafyaya yayıldıkları için, yaşadıkları ortamların ve kültürlerin etkisine girmişlerdir.
- Siyasi Olaylar: Halifelik tartışmaları, çeşitli siyasi anlaşmazlıklar mezheplerin ayrışmasında etkili olmuştur.
- Toplumsal ve Kültürel Farklıklar: İnsanların eğitim durumları, yaşadıkları sosyal çevreler dinî yorumları farklılaştırmıştır.
Açıklama:
Mezhep, kelime anlamı olarak “gitmek, izlemek, takip etmek” anlamına gelir ve İslam tarihinde farklı düşünce ekollerini temsil eder. Mezhepler insanların dini konulardaki farklı düşünceleri, uygulamaları ve anlayışlarını yansıtır. Bu durum, ümmet içerisinde birlik ve beraberliği zedelememiş, tam aksine zenginlik katmıştır. Farklı mezhep ve yorumlar, Müslümanların farklı zaman ve mekânlarda dini yaşayışını kolaylaştırmıştır.
3. Performans Ödevine Özgü Anahatar Kelimeler ve Kısa Bilgiler:
- Ehl-i Sünnet, Şia, Fıkhi mezhepler (Hanefilik, Şafilik, Malikilik, Hanbelilik)
- İtikadi mezhepler (Maturidilik, Eş’arilik)
- Birlikte yaşama kültürü
- İslam’da hoşgörü, çoğulculuk, yorum farklılığı
Performans Ödevinde Dikkat Etmen Gerekenler
- Cevaplarını doğru, açık ve anlaşılır bir dille yaz.
- Eğer bilimsel kaynaklardan veya ders kitabından alıntı yapıyorsan bunu belirt: (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 9. Sınıf, MEB Yayınları)
- Maddeleme ve alt başlıklar kullanarak yazını düzenli hale getir.
- Kendi yorumunu eklemen ödevine özgünlük katar ve öğretmenin tarafından olumlu değerlendirilir.
- En sonunda kısa bir değerlendirme veya sonuç paragrafı eklemenden fayda var.
Ekstra İpucu: Direk kullanabileceğin ödev örneği veya soruna özel bir metin istersen, ödevde geçen tam soruyu ya da konu başlığını tekrar yazabilirsin, sana özel örnek cevap hazırlayabilirim!
Kaynak:
- MEB 9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı, 2024
- EBA - Elektronik Bilgi Ağı
9. Sınıf Din Kültürü Sayfa 71 Performans Ödevi Nasıl Yapılır?
Answer:
Aşağıda, 9. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabının 71. sayfasındaki performans ödevini hazırlarken izleyebileceğin detaylı bir yol haritası yer almaktadır. Bu maddeler; konuyu derinlemesine anlamanı, doğru kaynakları tespit etmeni ve ödevi eksiksiz bir şekilde tamamlamanı kolaylaştıracaktır.
1. Konuyu Anlama ve Amacı Belirleme
- Sayfa 71’deki performans ödevinin ana temasını dikkatlice oku. Ödevin tam olarak hangi kavram, olay veya dini öğreti etrafında şekillendiğini belirle.
- Amaç: Öğretmeninin senden ne beklediğini anla (örneğin; konu hakkında bilgi verme, farklı görüşleri karşılaştırma, ayet ve hadis örnekleri sunma vb.).
2. Kaynak Belirleme ve Araştırma
- Ders Kitabı: Konuyla ilgili ünitelerden ödeve uygun başlıkları, kavram açıklamalarını ve örnekleri incele.
- Ek Kaynaklar: MEB kaynak kitapları, akademik makaleler veya güvenilir siteler (örn. Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesi, çeşitli ilahiyat fakültelerinin yayınları).
- Dini Metinler: Konu ile bağlantılı ayet, hadis ve İslam alimlerinin görüşleri özelikle performans ödevinde destekleyici örnekler olarak çok işe yarar.
3. Kullanılacak Yöntem ve Yöntem Seçimi
- Analitik Yaklaşım: Konu ile ilgili ayet ve hadisleri inceleyip, bunların bugünkü hayata yansımalarını ele alabilirsin.
- Karşılaştırmalı Yöntem: Farklı yorum ve kaynakları bir araya getirerek bunları karşılaştırmak, ayrıntılı bir bakış sağlar.
- Örnek Olay veya Güncel Örnekler: Konu ile ilgili gerçek hayattan örnekler, ödevin daha anlaşılır ve ilgi çekici olmasını sağlar.
4. İçerik Düzenleme ve Yazı Planı
İyi bir yazı planı, ödevini düzenli ve anlaşılır kılar.
- Giriş (Konu Tanıtımı): Ele aldığın kavram/konunun tanımı, tarihsel veya dini bağlamı.
- Gelişme (Detaylı İnceleme):
- İlgili ayet ve hadislerden alıntılar (kaynak göstererek).
- Önemli kavramlar, terimler ve bunların açıklamaları.
- Gerekirse ayetlerin iniş sebepleri (nüzul sebepleri) ve bunların mesajları.
- Sonuç (Değerlendirme ve Kendi Fikrini Belirtme):
- Konuyla ilgili bireysel veya toplumsal açıdan çıkarılacak dersler.
- Kendi yorumunu da katarak sonuç cümlelerini oluştur.
5. Görsel ve Şema Kullanımı
- Ödevdeki konuyu destekleyecek görseller, tablolar veya şemalar eklemen daha etkileyici bir sunum oluşturur.
- Örneğin, bir kavram haritası (mind map) ya da tabloda karşılaştırma sunmak, öğretmeninin ilgisini çeker.
6. Kaynakça ve Alıntı Kuralları
- Ayet ve hadisleri mutlaka kaynağıyla birlikte (ayet numarası, hadis kaynağı vb.) belirt.
- Kullandığın diğer kitap, makale veya siteleri ise Kaynakça bölümünde listele.
7. Sunum Şekli
- Yazını düzgün bir paragraf yapısında hazırlamaya özen göster. Çok uzun cümleler yerine anlaşılır ve kısa cümleler kullan.
- İşaretlemeler (maddelemeler), başlıklar ve alt başlıklar, okuyucunun (ya da öğretmeninin) metni rahatça takip etmesini sağlar.
8. Kontrol ve Düzenleme
- Yazım hatalarını düzeltmek için birkaç kere okuyarak kontrol et.
- Metnin akıcı ve mantıklı olup olmadığını gözden geçir.
- Alıntıladığın her metin, tanım veya örnek için mutlaka kaynak gösterimi yap.
Önemli İpuçları:
- Ödev kapsamı: 9. sınıf Din Kültürü kitabında genellikle Kur’an-ı Kerim’in temel mesajları, peygamberimizin hayatı, İslam ahlakı ve inanç esasları gibi konular işlenir. Sayfa 71’deki konuyu bu genel çerçeveye oturtmaya çalış.
- Motor beceriler veya bilgi düzeyine göre, ödevi sunum (PowerPoint ile) veya video şeklinde hazırlayabilirsen, öğretmenin daha çok dikkatini çekebilir.
- Özetle: Konunu belirle → Güvenilir kaynaklar topla → İçerik planı yap → Açık ve anlaşılır bir anlatımla metni yaz → Kaynakça ekle → Son kontrolünü yaparak ödevi teslim et.
Bol şans!
9. Sınıf Din Kültürü Sayfa 71 Performans Ödevi Yardımı
Cevap:
İçindekiler
- Performans Ödevi Konusu ve Detayları
- Temel Kavramlar ve Açıklamaları
- Ödevi Adım Adım Nasıl Yaparsın?
- Çeşitli Örnekler ve Açıklamalar
- Hazır Cevap Önerisi (Kopyala-Yapıştır Uygulaması için)
- Tabloyla Kısa Özet ve Anahtar Bilgiler
- Kısa Özet/Değerlendirme
1. Performans Ödevi Konusu ve Detayları
9. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabı sayfa 71’de genellikle “İslam’da Güzel Ahlak” veya “Peygamberimizin (sav) Güzel Ahlak Özellikleri” gibi KONULAR verilmiş olur.
Senin performans ödevinin konusu büyük ihtimalle “İslam dininde güzel ahlakın önemi ve peygamberimizin örnek davranışları”.
Ama emin olmak için ödev başlığını ve istenenleri kitapta kontrol etmeni öneririm.
Genellikle şu şekilde istenir:
- “İslam dininde güzel ahlakın önemi ve bunun Peygamberimizin (sav) hayatındaki yeri hakkında araştırma yapıp yazınız.”
- “İslam’da doğruluk, dürüstlük, adalet gibi ahlaki değerler ve örnekler veriniz.”
- “Hz. Muhammed’in güzel ahlakı ile ilgili hadis ve örnek olaylara yer veriniz.”
2. Temel Kavramlar ve Açıklamaları
- Ahlak: İnsanların doğru-yanlış, iyi-kötü gibi değerler temelinde hareket etmesi.
- Güzel Ahlak: Başkalarına karşı hoşgörülü, adaletli, dürüst, sabırlı, paylaşımcı olmak; yardımlaşmak, saygılı davranmak.
- Peygamber Efendimizin Ahlakı: Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) en güzel ahlak örneğidir (Kur’an’da “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.” (Kalem suresi, 4. ayet)).
- Hadis: Peygamberimizin sözleri, davranışları ve onayladığı şeylerdir, ahlak konusunda yol göstericidir.
3. Ödevi Adım Adım Nasıl Yaparsın?
Adım 1:
Konuyu Tanımla:
- Kısaca güzel ahlak nedir, dinimizde neden önemlidir, kısa giriş yaz.
Adım 2:
Ahlakın Dindeki Temeli:
- Kur’an’dan ayetlerle (örnek: Kalem Suresi, 4. ayet),
- Ve hadisler ile güzel ahlakın önemi vurgulanır.
Adım 3:
Peygamberimizin Güzel Ahlakı:
- O’nun hayatından örnekler ver: dürüstlük, cömertlik, merhamet, sabır, adalet gibi.
- Somut olay veya kıssalar anlatabilirsin (mesela Taif Olayı, komşulara iyiliği, çocuklara ve hayvanlara şefkati).
Adım 4:
Günlük Hayatta Güzel Ahlak:
- Niçin güzel ahlaklı olmalıyız?
- Arkadaş ortamında, ailede, okulda güzel ahlak nasıl uygulanır?
- Kendi düşüncelerini ve örneklerini belirtebilirsin.
Adım 5:
Sonuç/Değerlendirme:
- Güzel ahlakla ilgili kısa bir değerlendirme ve tavsiye.
4. Çeşitli Örnekler ve Açıklamalar
Kur’an’dan Ayetler:
| Ayet | Anlamı |
|---|---|
| Kalem Suresi, 4 | “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.” |
| A’raf Suresi, 199 | “Sen af yolunu tut, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.” |
Hadisler:
- “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Buhari)
- “Müminlerin iman bakımından en olgunu, ahlakı en güzel olanıdır.” (Tirmizi)
Hz. Muhammed’in Hayatından Örnekler:
- Doğruluğu: Peygamberimizin lakabı “el-Emin” (güvenilir) ve “es-Sadık” (doğru sözlü) idi.
- Adaleti: Kim olursa olsun adaletten vazgeçmezdi.
- Hoşgörüsü: Kendisini taşlayanlara bile beddua etmemiş, onlar için hayır dua etmiştir (Taif).
- Yardımseverliği: Düşkünlere, ihtiyaç sahiplerine yardım ederdi.
- Hayvanlara Şefkati: Evcil ve yabani hayvanlara asla eziyet etmez, insanlara da böyle emrederdi.
Günlük Hayatımıza Yansımaları:
- Arkadaşlarımızı kandırmamak, sözünde durmak,
- Zor durumda olana yardım etmek,
- Kötü söz söylememek, affedici olmak.
5. Hazır Cevap Önerisi (Kopyala-Yapıştır Uygulaması için)
Aşağıdaki örnek metni bire bir kullanabilir ya da kendi cümlelerinle zenginleştirebilirsin:
İslam’da Güzel Ahlakın Önemi ve Peygamberimizin Örnek Hayatı
Güzel ahlak, insanın hem Allah’a hem de diğer insanlara karşı görev ve sorumluluklarını en doğru şekilde yerine getirmesidir. İslam dini, güzel ahlakı imanın ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmiştir. Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) için “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin” (Kalem suresi, 4) buyrulmuştur. Bunun yanında Peygamberimiz de “Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Buhari) demiştir.
Hz. Muhammed’in hayatı boyunca gösterdiği dürüstlük, hoşgörü, adalet, merhamet, sabır ve yardımseverlik gibi nitelikler Müslümanlar için örnektir. O, çocuklara sevgi gösterir, yaşlılara saygı duyar, hayvanlara şefkatli davranırdı. Komşuları ona her konuda güvenirlerdi. Taif’te kötü muameleye uğradığında bile affedici davranmıştır. Verdiği sözleri her zaman tutar, kimseye karşı kaba söz kullanmazdı.
Güzel ahlak sadece peygamberimize özgü değildir; her Müslümanın hayatında yer almalıdır. Okulda arkadaşlarımıza iyi davranmak, ailemizi sevmek, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, yalan söylememek, kimseye zarar vermemek güzel ahlak örnekleridir. Toplumun huzuru ve barışı, insanların güzel ahlakına bağlıdır.
Sonuç olarak, hem dinde hem de günlük hayatta başarılı ve mutlu olmak için güzel ahlaklı olmak gerekir. Peygamberimizin hayatını örnek almalı, onun gösterdiği güzel ahlaki davranışları kendi hayatımıza da uygulamalıyız.
6. Tabloyla Kısa Özet ve Anahtar Bilgiler
| Konu | Açıklama ve Örnek |
|---|---|
| Güzel Ahlak | Doğru, dürüst, adaletli, yardımsever, hoşgörülü olmak |
| Kur’an Ayeti | “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.” (Kalem, 4) |
| Hadis | “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Buhari) |
| Peygamberden | Taif’te kötülüğe sabır ve affetmek, komşulara yardım, hayvanlara şefkat |
| Günlük Hayat | Arkadaşlara iyi davranmak, yalan söylememek, paylaşmak, sözünde durmak |
| Sonuç | Güzel ahlak İslam’ın temelidir, hem dünyada hem ahirette huzur getirir, sosyal barış ve bireysel mutluluk sağlar |
7. Kısa Özet/Değerlendirme
9. sınıf Din Kültürü performans ödevinde, güzel ahlakın İslam’daki yeri ve Peygamberimizin hayatından örneklerle konu detaylandırılmalıdır. Kur’an’dan ayetler, hadisler ve örnek olaylar yazının akademik ve anlam bakımından zengin olmasını sağlar. Günümüz hayatından da örnekler eklenmesi ödevi geliştirir. Tablo gibi özetlerle ve başlıklarla konuyu düzenli bir şekilde anlatabilirsin.
KAYNAKLAR:
- Diyanet Yayınları, Ortaöğretim Din Kültürü Kitapları
- Kur’an-ı Kerim (Kalem Suresi – 4. ayet)
- Buhari, Tirmizi Hadis Külliyatları