buradaki sorulari cevapla
Bu soruları yanıtlayabilmem için kitabın belirtilen sayfalarına erişimim yok. Ancak, genel olarak yardımcı olabilirim. İşte bazı sorular için genel yanıtlar:
-
Demokrasi sözcüğünü oluşturan Yunanca iki kelime ve Türkçe anlamı:
- Yunanca “demos” (halk) ve “kratos” (yönetim) kelimelerinden gelir. “Halkın yönetimi” anlamına gelir.
-
Demokrasi kavramının tanımı:
- Demokrasi, halkın egemenliğine dayanan bir yönetim biçimidir. Bireylerin eşit oy hakkına sahip olduğu ve hükümetin halk tarafından seçildiği bir sistemdir.
-
Güçler ayrılığının 3 temel fonksiyonu:
- Yasama: Kanun yapma.
- Yürütme: Kanunları uygulama.
- Yargı: Kanunların doğru uygulanıp uygulanmadığını denetleme.
-
Hukukun üstünlüğü:
- Hukukun üstünlüğü, yasaların kişisel veya politik nüfuzdan bağımsız olarak eşit bir şekilde uygulanması demektir.
-
Laiklik:
- Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden bağımsız olmasıdır. Devletin din işlerine karışmaması anlamına gelir.
-
Seçim nedir:
- Seçim, vatandaşların temsiliyet için oy kullandığı süreçtir.
-
Sivil toplum kuruluşu:
- Devletin dışında bağımsız olarak faaliyet gösteren gönüllü örgütlerdir.
-
Demokrasi kültürü:
- Toplumda herkesin eşit olduğu, farklı görüşlere saygının olduğu bir yaşama biçimidir.
-
Hoşgörü:
- Hoşgörü, farklı inanç ve görüşlere saygı ve tahammül göstermektir.
-
Cumhuriyet ve Demokrasi farkı:
- Demokrasi, yönetim biçimini ifade ederken, cumhuriyet bir devlet şeklidir ve halkın seçtiği temsilciler tarafından yönetildiği bir sistemdir.
-
TEMA:
-
İnsan haklarının dört özelliği:
- Evrensellik, bireysellik, vazgeçilemezlik ve devredilemezlik gibi özellikleri vardır.
-
İnsan haklarının niteliğini belirleyen belgeler:
- Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi gibi belgeler bu hakların niteliğini belirler.
-
Doğrudan demokrasinin ilk uygulandığı kent ve Antik Yunan’daki karşılığı:
- Atina’da ilk uygulanmıştır. Halk meclisinin karşılığı “Ekklesia”dır.
-
“İnsan Onuru” kavramı:
- Her insanın doğuştan sahip olduğu saygı duyulacak bir değere sahip olduğunu ifade eder.
Detaylı ve kitabınıza özel bilgiler için belirtilen sayfalara başvurmanız faydalı olacaktır. Başka bir konuda yardıma ihtiyacınız varsa lütfen belirtin!