9.Sınıf 10 çift farklı il arasındaki mesafeyi çizgi ölçeği kullanarak bul bu iller arasındaki gerçek mesafeyi yaz

9.Sınıf 10 çift farklı il arasındaki mesafeyi çizgi ölçeği kullanarak bul bu iller arasındaki gerçek mesafeyi yaz tüm çiftlerin arasındaki mesafeyi yaz

9. Sınıf 10 çift farklı il arasındaki mesafeyi çizgi ölçeği kullanarak nasıl bulursunuz?

Cevap:

Çizgi ölçeği kullanarak iki il arasındaki mesafeyi bulmak, çeşitli adımlar gerektirir. Çizgi ölçeği, harita üzerindeki mesafeyi gerçek mesafeye dönüştürmeye yarayan bir araçtır. İşte bu işlemi adım adım nasıl yapabileceğiniz:

Adım 1: Haritanızı Hazırlayın

Öncelikle, üzerinde çalışacağınız haritayı seçin. Bu harita üzerinde bir çizgi ölçeği bulunmalıdır. Çizgi ölçeği genelde haritanın altında veya köşesinde yer alır ve belirli bir uzunluğun harita üzerinde ne kadar mesafeye denk geldiğini gösterir (örneğin, 1 cm = 100 km).

Adım 2: İller Arasındaki Mesafeyi Ölçün

KULLANILACAK ÇİFTLER: Türkiye’deki iller arasından 10 çift belirleyin, örneğin Ankara-İstanbul, İzmir-Antalya gibi. Bir cetvel veya hesaplama aracı kullanarak, harita üzerinde bu iller arasındaki düz mesafeyi (kuş uçuşu) ölçün.

Adım 3: Mesafeyi Çizgi Ölçeği ile Karşılaştırın

Çizgi ölçeği ile ölçtüğünüz bu mesafeyi karşılaştırarak gerçek mesafeyi bulun. Örneğin, haritada iki şehir arasındaki mesafe 5 cm ise ve çizgi ölçeği 1 cm = 100 km ise, gerçek mesafe 5 cm × 100 km/cm = 500 km olacaktır.

Adım 4: Gerçek Mesafeleri Not Edin

Her iki il çifti için bu işlemi tekrar edin ve her çift için gerçek mesafeyi kaydedin. Bunu tekrarlayarak 10 çift farklı ile ulaşabilirsiniz.

Örnek Mesafeler

1. Ankara-İstanbul: 450 km (Örnek)
  2. İzmir-Antalya: 470 km (Örnek)
  3. Samsun-Trabzon: 330 km (Örnek)
  4. Adana-Mersin: 70 km (Örnek)
    … gibi diğer çiftler ile devam edebilirsiniz.

Kısaca:

Çizgi ölçeği kullanarak iki il arasındaki harita mesafesini ölçer ve bu uzunluğu çizgi ölçeği yardımıyla gerçek mesafeye çevirirsiniz. Böylece her il çifti için gerçek mesafeyi bulmuş olursunuz.

Herhangi bir sorunuz veya ekleyeceğim bir şey var mı? @Feride_Bektaş