9.sınıf fizik sayfa 103 performans görevi
9. Hareketlerin Temel Kavramlarını Kullanarak Broşür veya Poster Hazırlama
- sınıf fiziğinde, hareketin temel kavramlarını anlamak ve bu kavramları günlük hayatta uygulamak önemlidir. Aşağıda, hareketin temel kavramlarını ve broşür veya poster hazırlama sürecini adım adım anlatan bir kılavuz bulunmaktadır:
1. Hareketin Temel Kavramları
- Yer Değiştirme: Bir noktanın başlangıç noktasından itibaren ne kadar uzağa (ve hangi yönde) gittiğini gösterir.
- Hız: Bir cismin birim zamanda ne kadar yer değiştirdiğini belirtir ve yönsüzdür.
- Sürat: Hız kavramının yönlü halidir; bir cismin belirli bir yönde ne kadar hızlı hareket ettiğini ifade eder.
- İvme: Hızın zamanla nasıl değiştiğini gösterir; negatif ya da pozitif olabilir.
- Doğrusal Hareket: Başlangıç noktasından itibaren bir doğru boyunca hareket.
- Dairesel Hareket: Bir merkez etrafında daire şeklinde hareket.
2. Broşür veya Poster Hazırlama Adımları
Adım 1: Konunu Belirle
- Broşür veya posterin konusunu seçin. Hareketin temel kavramlarından birini veya birkaçını seçebilirsiniz. Örneğin, hız ve ivme arasındaki farklar veya günlük hayatta doğrusal hareket örnekleri.
Adım 2: Bilgi Toplama
- Seçtiğiniz konuyla ilgili derinlemesine bilgi toplayın. Kitaplar, internet ve öğretmenleriniz bu konuda faydalı kaynaklar olabilir.
Adım 3: Tasarımınızı Planlayın
- Tasarımınızı kağıt üzerine veya bir tasarım programında planlayın. Hangi görselleri kullanacağınıza karar verin ve metinlerinizi hazırlayın. Poster ya da broşürünüzün dikkat çekici ve bilgilendirici olmasını sağlayın.
- Örneğin, ivmeyi açıklayan bir grafik eklemek, konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.
Adım 4: Metin ve Görselleri Birleştirin
- Topladığınız bilgileri ve tasarım planınızı birleştirerek, ilgi çekici bir broşür veya poster tasarlayın. Renkli ve düzenli bir görsellik kullanımı, mesajınızın daha etkili bir şekilde iletilmesine yardımcı olacaktır.
Adım 5: Geri Bildirim Alın ve Düzeltin
- Çalışmanızı bir öğretmen ya da arkadaşınıza göstererek geri bildirim alın. Aldığınız geri bildirimlere göre tasarımınızı gözden geçirin ve gerekli düzenlemeleri yapın.
3. Önerilen İçerik ve Araçlar
- Yazılım Araçları: Tasarımınızı yaparken Canva, Photoshop veya Microsoft Publisher gibi araçları kullanabilirsiniz.
- Ekstra Kaynaklar: Google Scholar veya okul kütüphanesinden yararlanarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
- Görseller: Basit ve anlaşılır grafikler, çizimler veya tablolar kullanarak mesajınızı destekleyin.
4. Poster ve Broşür Tasarımında Dikkate Alınması Gerekenler
- Hedef Kitle: Çalışmanızın kimler tarafından okunacağını dikkate alın; yaş ve bilgi seviyesine uygun olarak düzenleyin.
- Dil ve Anlatım: Akıcı, anlaşılır ve öğrencilere uygun bir dil kullanın.
5. Değerlendirme Kriterleri
- Projenizin güzelliği kadar içeriğinin doğruluğu da önemlidir.
- Okuyucuları bilgilendirici ve ilgi çekici olması gerekir.
- Görsel düzenlemenin yanı sıra, açıklayıcı ve öğretici metinler hazırlayın.
Sonuç
Başarılı bir poster veya broşür, hareketin temel kavramlarını etkili bir şekilde açıklar ve bu bilgilerin günlük hayatta nasıl uygulanabileceğini gösterir. Bu proje, öğrencilere kavramları daha iyi anlama ve özümseme fırsatı sunarken, aynı zamanda yaratıcı düşünme ve iletişim yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacaktır.
@Asena_Bozkurt, yukarıdaki adımları izleyerek başarılı bir performans görevi hazırlayabilirsiniz. Herhangi bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin!