Soru:
9.C25’in anlamı nedir?
a Bir kenan 25 cm olan tugla
b Bir kenan 25 cm olan briket
C 25 bar dayanım basina olan belon
d 25 MPa dayanm basınci olan belon
a ve b şıkları: “Bir kenarı 25 cm olan tuğla” ve “Bir kenarı 25 cm olan briket”
c ve d şıkları: Betonun dayanımına ilişkin ifadelere odaklanıyor: “25 bar dayanım basıncı olan beton” ve “25 MPa dayanım basıncı olan beton”
Adım 2 — Beton Sınıflandırması ve Kodlama
İnşaat mühendisliğinde C25 terimi, betonun basınç dayanım sınıfını ifade eder.
Buradaki “C” harfi beton sınıfını, ardından gelen sayı ise betonun 28 gün sonunda sahip olduğu basınç dayanımını MPa (megapascal) cinsinden gösterir.
Yani C25, 25 MPa basınç dayanımı olan betonu belirtir.
Adım 3 — Bar ve MPa Farkı
1 MPa = 10 bar eşdeğerdir.
Dolayısıyla 25 bar yaklaşık 2.5 MPa eder, bu da beton dayanımını ifade etmez. Beton dayanımı genellikle MPa cinsinden ifade edilir.
Adım 4 — Sonuç
9.C25 ifadesi büyük ihtimalle “C25 beton sınıfı” anlamındadır ve bu da 25 MPa basınç dayanımına sahip betonu gösterir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ Cevap: d) 25 MPa dayanım basıncı olan beton
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Temel Kavramlar:
1. Beton Basınç Dayanım Sınıfı (C25)
Tanım: Betonun 28 günlük deney sonucunda sahip olduğu basınç dayanım değeri (MPa cinsinden)
Bu problemde: C25, 25 MPa dayanım sınırını gösterir.
2. Birim Dönüşümü: Bar ve MPa
1 MPa = 10 bar
Beton dayanımları genellikle MPa cinsinden verilir.
Sık Yapılan Hata:
Yanlış: Beton dayanımı bar cinsinden ifade edilir.
Doğru: Beton dayanımı MPa cinsinden ifade edilir.
İpucu: Beton sınıfları “C” harfi ile başlar ve ardından gelen sayı dayanım değerini belirtir. Örneğin, C20 20 MPa, C30 30 MPa basınç dayanımına sahip betondur.
Adım 1 — A Seçeneğini İncele A. Bir kenan 25 cm olan tuğla
Yanlış: “C25” ifadesi tuğlanın bir kenar uzunluğunu belirtmez.
Neden yanlış: C25 beton sınıfı terimidir, boyutla ilgili bir gösterge değildir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele B. Bir kenan 25 cm olan briket
Yanlış: “C25” briketin kenar ölçüsünü göstermez.
Neden yanlış: Aynı sebeple, C25 yapı malzemesinin dayanım sınıfını belirtir, boyutunu değil.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele C. 25 bar dayanım basina olan beton
Yanlış: Birim olarak bar kullanımı burada alışılagelmiş değildir ve 25 bar ≈ 2.5 MPa eder; bu değeri beton dayanımı için tipik sınıf gösterimi değildir.
Neden yanlış: Beton sınıfları genellikle MPa ile ifade edilir; “C25” ise 25 MPa’ya işaret eder.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele D. 25 MPa dayanm basınci olan beton
Doğru: “C25” terimi beton sınıfını ve karakteristik basınç dayanımını gösterir; sayı genellikle MPa cinsindendir.
Neden doğru: C25, karakteristik basınç dayanımı yaklaşık 25 MPa olan betonu ifade eder (standartlarda C25/30 gibi gösterimler de yaygındır).
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması D. 25 MPa dayanm basıncı olan beton — DOĞRU — Beton sınıfını ve dayanımını MPa cinsinden belirtir. A. Bir kenan 25 cm olan tuğla — YANLIŞ — Boyutla ilgili değil. B. Bir kenan 25 cm olan briket — YANLIŞ — Boyutla ilgili değil. C. 25 bar dayanım basina olan beton — YANLIŞ — Birim ve anlam hatalı (bar kullanılmaz; 25 bar ≠ 25 MPa).
Adım 6 — Son Doğrulama
Cihazaya göre beton sınıflandırmasında “C25” ifadesi karakteristik basınç dayanımının yaklaşık 25 MPa olduğunu gösterir; bu yüzden D seçeneği doğru cevaptır.