9.C25'in Anlamı Nedir?

Soru:
9.C25’in anlamı nedir?
a Bir kenan 25 cm olan tugla
b Bir kenan 25 cm olan briket
C 25 bar dayanım basina olan belon
d 25 MPa dayanm basınci olan belon

Soru Fotoğrafı:

9.C25’in Anlamı Nedir?

:brain: Çözüm Adımları:

Adım 1 — Şıklardaki Terimleri İnceleme

• a ve b şıkları: “Bir kenarı 25 cm olan tuğla” ve “Bir kenarı 25 cm olan briket”
  • c ve d şıkları: Betonun dayanımına ilişkin ifadelere odaklanıyor: “25 bar dayanım basıncı olan beton” ve “25 MPa dayanım basıncı olan beton”

Adım 2 — Beton Sınıflandırması ve Kodlama

• İnşaat mühendisliğinde C25 terimi, betonun basınç dayanım sınıfını ifade eder.
  • Buradaki “C” harfi beton sınıfını, ardından gelen sayı ise betonun 28 gün sonunda sahip olduğu basınç dayanımını MPa (megapascal) cinsinden gösterir.
  • Yani C25, 25 MPa basınç dayanımı olan betonu belirtir.

Adım 3 — Bar ve MPa Farkı

• 1 MPa = 10 bar eşdeğerdir.
  • Dolayısıyla 25 bar yaklaşık 2.5 MPa eder, bu da beton dayanımını ifade etmez. Beton dayanımı genellikle MPa cinsinden ifade edilir.

Adım 4 — Sonuç

• 9.C25 ifadesi büyük ihtimalle “C25 beton sınıfı” anlamındadır ve bu da 25 MPa basınç dayanımına sahip betonu gösterir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: Cevap: d) 25 MPa dayanım basıncı olan beton
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: Temel Kavramlar:

1. Beton Basınç Dayanım Sınıfı (C25)

• Tanım: Betonun 28 günlük deney sonucunda sahip olduğu basınç dayanım değeri (MPa cinsinden)
  • Bu problemde: C25, 25 MPa dayanım sınırını gösterir.

2. Birim Dönüşümü: Bar ve MPa

• 1 MPa = 10 bar
  • Beton dayanımları genellikle MPa cinsinden verilir.

:warning: Sık Yapılan Hata:

• Yanlış: Beton dayanımı bar cinsinden ifade edilir.
  • Doğru: Beton dayanımı MPa cinsinden ifade edilir.

:light_bulb: İpucu: Beton sınıfları “C” harfi ile başlar ve ardından gelen sayı dayanım değerini belirtir. Örneğin, C20 20 MPa, C30 30 MPa basınç dayanımına sahip betondur.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

9.C25’in anlamı nedir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A. Bir kenan 25 cm olan tuğla

• Yanlış: “C25” ifadesi tuğlanın bir kenar uzunluğunu belirtmez.
  • Neden yanlış: C25 beton sınıfı terimidir, boyutla ilgili bir gösterge değildir.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B. Bir kenan 25 cm olan briket

• Yanlış: “C25” briketin kenar ölçüsünü göstermez.
  • Neden yanlış: Aynı sebeple, C25 yapı malzemesinin dayanım sınıfını belirtir, boyutunu değil.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C. 25 bar dayanım basina olan beton

• Yanlış: Birim olarak bar kullanımı burada alışılagelmiş değildir ve 25 bar ≈ 2.5 MPa eder; bu değeri beton dayanımı için tipik sınıf gösterimi değildir.
  • Neden yanlış: Beton sınıfları genellikle MPa ile ifade edilir; “C25” ise 25 MPa’ya işaret eder.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D. 25 MPa dayanm basınci olan beton

• Doğru: “C25” terimi beton sınıfını ve karakteristik basınç dayanımını gösterir; sayı genellikle MPa cinsindendir.
  • Neden doğru: C25, karakteristik basınç dayanımı yaklaşık 25 MPa olan betonu ifade eder (standartlarda C25/30 gibi gösterimler de yaygındır).

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: D. 25 MPa dayanm basıncı olan betonDOĞRU — Beton sınıfını ve dayanımını MPa cinsinden belirtir.
:cross_mark: A. Bir kenan 25 cm olan tuğlaYANLIŞ — Boyutla ilgili değil.
:cross_mark: B. Bir kenan 25 cm olan briketYANLIŞ — Boyutla ilgili değil.
:cross_mark: C. 25 bar dayanım basina olan betonYANLIŞ — Birim ve anlam hatalı (bar kullanılmaz; 25 bar ≠ 25 MPa).

Adım 6 — Son Doğrulama
Cihazaya göre beton sınıflandırmasında “C25” ifadesi karakteristik basınç dayanımının yaklaşık 25 MPa olduğunu gösterir; bu yüzden D seçeneği doğru cevaptır.

:white_check_mark: CEVAP: D. 25 MPa dayanm basınci olan beton

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: