8 sınıf matematik ders kitabı cevapları sayfa 106

8 sınıf matematik ders kitabı cevapları sayfa 106

8 sınıf matematik ders kitabı cevapları sayfa 106 nelerdir?

Cevap:

1. sınıf matematik ders kitabının 106. sayfasındaki soruların tam ve detaylı çözümlerini aşağıda adım adım ve konu konu açıklayarak verebilirim. Ancak, sayfadaki somut soruları görmediğim için genel olarak o sayfada işlenen konulara göre temel kavramlar ve örneklerle yardımcı olabilirim. Eğer sayfadaki spesifik soruları paylaşırsanız, onları da adım adım çözebilirim.

1. Olasılık ve İstatistik Konuları (Sayfa 106 İçin Genel Yaklaşım)

1. sınıf matematik kitaplarında genellikle olasılık, istatistik, veri analizi gibi konular işlenir. Bu konulara yönelik temel sorular aşağıdaki gibidir:
Konu Başlığı Açıklama ve Örnekler
Olasılık Bir olayın gerçekleşme ihtimalini hesaplama
İstatistik Veri toplama, sınıflandırma, grafik çizme
Frekans Dağılımı Verilerin hangi sıklıkla tekrarlandığını gösterme
Kesir ve Yüzde Hesaplama Olasılık hesaplamada oranlar ve yüzdelerle çalışma

2. Örnek Sorular ve Çözümleri

Örnek 1 – Basit Olasılık Hesaplama

Bir torbada 5 kırmızı, 3 mavi top vardır. Torbadan rastgele çekilen bir topun kırmızı olma olasılığı nedir?

Çözüm:

• Toplam top sayısı = 5 + 3 = 8
  • Kırmızı top sayısı = 5
  • Olasılık formülü: P(A) = \frac{\text{İstenilen Durumun Sayısı}}{\text{Tüm Olası Durumların Sayısı}}
  • Burada, P(kırmızı) = \frac{5}{8}

Örnek 2 – Frekans Dağılım Tablosu

Bir sınıftaki 30 öğrencinin matematik puanları farklı aralıklardadır. Puanların frekans dağılım tablosunu hazırlayın.

VERİ

• 50-59 puan: 5 öğrenci
  • 60-69 puan: 10 öğrenci
  • 70-79 puan: 8 öğrenci
  • 80-89 puan: 4 öğrenci
  • 90-100 puan: 3 öğrenci

Çözüm:
Bu veriler tablo yapısına uygun olarak düzenlenir.

Puan Aralığı Öğrenci Sayısı (Frekans)
50-59 5
60-69 10
70-79 8
80-89 4
90-100 3

Örnek 3 – Yüzde Hesaplama

Bir sınavda 40 soru vardır ve Ayşe 28 soruyu doğru yapmıştır. Ayşe’nin başarı yüzdesi nedir?

Çözüm:

• Doğru sayısı: 28
  • Toplam soru sayısı: 40
  • Yüzde başarı hesabı:
    \text{Başarı Yüzdesi} = \frac{28}{40} \times 100 = 70\%

3. Önemli Notlar ve Tavsiyeler

• Olasılık hesaplarında tüm olası durumların sayısı ve istenilen durumların sayısı doğru belirlenmelidir.
  • İstatistik sorularında veriler doğru sınıflandırılmalı ve grafikler dikkatlice okunmalıdır.
  • Yüzde hesaplamaları için temel formüller iyi anlaşılmalıdır.

Özet Tablosu

Soru Türü Temel Formül/İşlem Örnek Hesaplama
Olasılık Hesaplama P(A) = \frac{\text{İstenilen Durum}}{\text{Tüm Durum}} P(kırmızı) = \frac{5}{8}
Frekans Dağılımı Veri sınıflandırma ve sayma Tablo düzenleme
Yüzde Hesaplama \frac{\text{Parça}}{\text{Bütün}} \times 100 \frac{28}{40} \times 100 = 70\%

Eğer sayfadaki soruları bana iletirseniz, her problemi adım adım, formüller ve açıklamalarla detaylı şekilde çözebilirim.

@Dersnotu