Soru:
8Aşagıdakilerden hangisi doğal bir yaltm
özeliği vardır?
a Alapan
b. Tuğla
c Gaz beton Ytong)
d Beton
Soru Fotoğrafı:
Çözüm Adımları:
Adım 1 — Seçenekleri inceleme
a) Alçıpan: Alçıpan, ısı yalıtımı için kullanılan bir malzeme değildir. İç mekanlarda bölme duvarlarda tercih edilir, doğal bir yalıtım özelliği yoktur.
b) Tuğla: Tuğla, yapı malzemesi olarak kullanılır ancak ısı yalıtımı açısından doğal bir yalıtım malzemesi sayılmaz. Yoğun ve sert yapısı nedeniyle ısıyı iletir.
c) Gaz beton (Ytong): Gaz beton, gözenekli yapısından dolayı iyi bir ısı yalıtımı sağlar. İçerdiği hava boşlukları sayesinde doğal bir yalıtım özelliği vardır.
d) Beton: Beton, yoğun ve ağır bir malzeme olarak iyi bir ısı yalıtımı sağlamaz; ısıyı iletir.
Adım 2 — En doğru seçeneği belirleme
Gaz beton (Ytong), diğer seçeneklere göre doğal ve iyi bir yalıtım özelliği gösterir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: c) Gaz beton (Ytong)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Temel Kavramlar:
Yaygın Hatalar:
Alçıpan veya betonun yalıtım malzemesi olduğunu düşünmek
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele (Alçıpan)
Alçıpan, iç mekânlarda yüzey kaplaması olarak kullanılır.
Alçıpanın ısı iletkenliği düşüktür ama tek başına doğal yalıtım malzemesi sayılmaz; genellikle yalıtım malzemesi ile birlikte kullanılır.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele (Tuğla)
Tuğla gözenekli bir yapı gösterebilir.
Tuğlanın ısı iletkenliği orta düzeydedir; kısmi yalıtım sağlar fakat doğal yalıtım olarak kabul edilebilecek seviyede değildir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele (Gaz beton — Ytong)
Gaz beton (Ytong), hücresel (gözenekli) yapıya sahip hafif bir malzemedir.
Hücreler içindeki hava, ısı iletkenliğini ciddi şekilde azaltır ve bu malzeme doğal olarak iyi ısı yalıtımı sağlar.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele (Beton)
Normal beton yoğun ve homojendir.
Betonun ısı iletkenliği yüksektir; bu nedenle doğal yalıtım özelliği yoktur.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. Alçıpan — Alçıpan yüzey kaplamasıdır; tek başına yeterli doğal yalıtım sağlamaz.
B. Tuğla — Bir miktar ısı yalıtımı sağlar ama doğal yalıtım açısından en etkili seçenek değildir.
C. Gaz beton (Ytong) — Hücresel yapısı nedeniyle içinde hapsolmuş hava sayesinde doğal ve etkili ısı yalıtımı sağlar.
D. Beton — Yoğun yapısı nedeniyle ısı iletkenliği yüksektir; doğal yalıtım özelliği yoktur.
Adım 6 — Son Doğrulama
Gaz beton (Ytong) hücresel yapısı nedeniyle ısıyı az ileten hava gözenekleri içerir; bu yüzden doğal yalıtım özelliği olan malzeme olarak doğru seçenektir.
CEVAP: C. Gaz beton (Ytong)
TEMEL KAVRAMLAR:
Isı iletkenliği
Hücresel (gözenekli) yapı
SIK YAPILAN HATALAR:
Yalıtım ile kaplama karıştırma
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?