7sınıf türkçe 1dönem 2yazılı
7. Sınıf Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Konuları ve Örnek Sorular
Cevap:
Merhaba sevgili 7. sınıf öğrencileri! 1. dönem 2. yazılı sınavınıza hazırlanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve hangi konuların önemli olduğunu bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu çalışmada sizler için Türkçe dersi kapsamında en çok karşılaşabileceğiniz konuları detaylı biçimde ele alarak örnek sorular, açıklamalar ve ipuçları sunacağız. Böylece sınav öncesinde konuları pekiştirebilir ve kendinizi test edebilirsiniz.
İçindekiler
- Genel Bakış ve Önemli Konular
- Dil Bilgisi Konuları
- Anlatım Bilgisi Konuları
- Örnek Sorular
- Tablo: Konu Başlıkları – Kazanım İpuçları
- Genel Çalışma Önerileri
- Özet ve Son Tavsiyeler
1. Genel Bakış ve Önemli Konular
- sınıfta Türkçe dersi, sizin hem günlük yaşamınızda hem de akademik çalışmalarınızda kullanacağınız dil becerilerini güçlendirmeyi amaçlar. Özellikle okuduğunu anlama, anlatım yöntemlerini kavrama, yazım ve noktalama kurallarına hâkim olma bu dönemde çok önemlidir. 1. dönemin ikinci yazılısında genellikle:
- Sözcükte anlam, eş anlamlı ve zıt anlamlı sözcükler, mecaz anlam
- Fiil ve sözcük türleri (isim, sıfat, zamir, zarf vb.)
- Cümle ögeleri ve cümle kuruluşu
- Yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin doğru kullanımı
- Paragraf yorumlama, düşünceyi geliştirme yolları ve metin türleri
gibi konular sıkça yer alır. Aşağıdaki başlıklarda bu konuları ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
2. Dil Bilgisi Konuları
2.1 Sözcükte Anlam
Sözcükte Anlam konusu, bir kelimenin gerçek anlamı, mecaz anlamını ayırt etme, eş ve zıt anlamlı sözcükleri belirleme üzerine kuruludur.
- Gerçek Anlam: Bir sözcüğün sözlükte ilk verilen temel anlamıdır.
Örnek: “Kapı açık kaldı.” cümlesinde “açık” kelimesi gerçek anlamdadır. - Mecaz Anlam: Sözcüğün kullanıldığı bağlam içinde kazandığı, sözlükte olmayan yan veya farklı anlamı.
Örnek: “Bu konuda çok açık fikirli bir arkadaş.” cümlesinde “açık” mecaz anlamdadır. - Eş Anlamlı Sözcükler: Anlamları aynı veya çok benzer olan sözcüklerdir. Örnek: “güzel = hoş”
- Zıt Anlamlı Sözcükler: Anlamca birbirinin tam karşıtı olan sözcüklerdir. Örnek: “iyi × kötü”
Bu konudaki yazılı sorularında genellikle verilen cümlede geçen kelimelerin anlam özellikleri sorulur veya eş/zıt anlamlar üzerinden cümle tamamlama yaptırılır.
2.2 Sözcük Türleri (İsim, Sıfat, Zamir, Zarf vb.)
Bu alt konuda isim, sıfat, zamir, zarf ve edat gibi sözcük türlerinin tanımlarını ve cümledeki işlevlerini öğrenirsiniz.
- İsim (Ad): Varlıkların ve kavramların adıdır (ör: “kitap, okul, sevgi”).
- Sıfat (Ön Ad): İsimleri niteleyen veya belirten sözcüklerdir (ör: “kırmızı kitap”).
- Zamir (Adıl): İsmin yerine kullanılan kelimelerdir (ör: “bu, şu, o, ben, sen, bizimki”).
- Zarf (Belirteç): Fiilleri, sıfatları veya diğer zarfları niteleyen sözcüklerdir (ör: “hızlı koştu, çok güzel”).
Yazılı sınavlarda bu sözcük türlerini cümle içinde tanımlama veya altlarını çizerek türlerini belirleme tarzında sorular mevcuttur.
2.3 Fiiller ve Çekimleri
Fiil, iş, oluş veya durumu ifade eden, kip ve şahıslara göre çekimlenen sözcüklerdir. Fiillerde kök, gövde, zaman (kip) ve kişi eklerini doğru tanımak önemlidir. Örneğin:
- Şimdiki Zaman:
$
(Fiilin + ıyor/iyor/uyor/üyor + kişi eki) = geliyorum, bakıyor, gidiyoruz
$ - Geniş Zaman:
$
(Fiil kökü + -r/-ar/-er + kişi eki) = giderim, yürürsün
$ - Geçmiş Zaman (Görülen/Duyulan): Fiil + -di / -mış ekleri
Sorular genellikle “Aşağıdaki cümlede fiil hangi kip ve şahısa göre çekimlenmiştir?” ya da “Bu cümlenin fiilini zaman ve kişi yönünden inceleyiniz.” gibi şekillerde gelir.
2.4 Cümle Unsurları
Cümlede genellikle özne, yüklem, nesne, yer tamlayıcısı (dolaylı tümleç), zarf tümleci gibi unsurlar bulunur. Bunları ayırt etmek, özellikle Türkçe sınavlarında sıkça istenen bir beceridir.
- Yüklem: Cümlenin temel öğesidir; genellikle fiil veya ek fiil (isim + ek fiil) şeklinde olur.
- Özne: Yüklemi gerçekleştiren, hakkında yargıda bulunulan öğedir. “Kim, ne?” sorularına cevap verir.
- Nesne (Düz tümleç): Fiilden doğrudan etkilenen ögedir. “Neyi, kimi?” sorularına cevap verir.
- Dolaylı Tümleç: Fiilin yöneldiği, bulunduğu veya çıktığı yeri ifade eder. “Nereye, nerede, nereden?” sorularına cevap verir.
- Zarf Tümleci: Fiili zaman, yer-yön, miktar ya da durum bakımından tamamlar. “Nasıl, ne zaman, ne kadar?” sorularını yanıtlar.
2.5 Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri
Yazım kuralları, büyük harf kullanımı, birleşik kelimelerin yazılışı, eklerin doğru şekilde getirilmesi gibi alt başlıkları içerir. Noktalama işaretleri ise virgül, nokta, noktalı virgül, soru işareti, ünlem, üç nokta, iki nokta, tırnak işareti vb. unsurları doğru kullanmayı gerektirir. Özellikle doğru kullanıma yönelik sorular yazılılarda önemli bir yer tutar.
Birkaç örnek:
- Kişi adlarından sonra gelen unvanlara dikkat! Örneğin “Ali Bey”, “Mehmet Hoca” vb.
- Cümle başında daima büyük harf kullanılır.
- Tırnak içinde verilen doğrudan alıntılardan sonra gelen noktalama işari, tırnak işaretiyle bitişik yazılır.
3. Anlatım Bilgisi Konuları
3.1 Parçada Anlam
Parçada anlam soruları, bir metnin ana fikrini, yardımcı fikirlerini, yazarın bakış açısını, duygu ve düşüncelerini anlama üzerine kurulur. 7. sınıfta, daha çok metnin ana düşüncesini bulma, yazarın anlatmak istediği fikri çıkarma gibi beceriler test edilir.
- Ana Düşünce (Ana Fikir): Metnin bize vermek istediği asıl mesajdır.
- Yardımcı Düşünce (Destekleyici Fikirler): Ana fikri açan ve destekleyen alt düşüncelerdir.
- Başlık Belirleme: Verilen metne uygun bir başlık bulma, ana düşünceyi yansıtan bir başlık seçme.
3.2 Metin Türleri
Öyküleyici anlatım, bilgilendirici metin, masal, şiir, tiyatro vb. metin türlerini tanıma, özelliklerini bilme önemlidir. 7. sınıf sınavlarında, metnin türünü cümle yapılarına ve anlatım biçimlerine bakarak tespit etmeniz gerekebilir.
3.3 Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları
Parça veya paragraf incelemelerinde betimleme, öyküleme, açıklama, tartışma gibi anlatım biçimleri; tanımlama, örneklendirme, karşılaştırma, tanık gösterme, sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yolları sıkça yer alır.
- Betimleme (Tasvir): Yer, kişi veya nesneyi detaylı bir şekilde resmeder.
- Öyküleme (Hikâyeleştirme): Bir olay örgüsü içinde anlatım yapılır.
- Tanımlama: Bir kavramı en genel hatlarıyla ifade edip netleştirme.
4. Örnek Sorular
Sınavlarınızda karşınıza çıkabilecek tipik soru örneklerini aşağıda paylaşıyoruz.
-
Soru (Sözcükte Anlam):
“Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmıştır?”
A) Dün gece evin kapısı hep açıktı
B) Çantasını açık bırakmışsın
C) Üzüntüsünü açığa vurmadı
D) Sorunlarını ailesine bile açmadı -
Soru (Sözcük Türleri):
“Aşağıdaki altı çizili kelimenin türü hangisidir?”
• Bu kırmızı defter, kardeşime hediyedir.
A) İsim
B) Sıfat
C) Zarf
D) Zamir -
Soru (Fiillerin Çekimi):
“Aşağıdaki cümlede geçen fiilin kipi ve kişi ekini belirleyiniz.
‘Sabah erkenden evden çıkarım.’”
Cevap: Geniş Zaman – 1. Tekil Şahıs (Ben) -
Soru (Cümle Ögeleri):
“Aşağıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz ve tabloya yazınız.- Ali dün akşam bize geldi.”
-
Soru (Yazım Kuralları):
“Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?” -
Soru (Parçada Anlam):
“Aşağıdaki parçada yazarın anlatmak istediği temel düşünce hangisidir?”
… (Kısa paragraf verilir) …
Bu tarz sorularla sıkça karşılaşacağınız için mutlaka örnek soru çözümleri yaparak pratik kazanmanızı öneririz.
5. Tablo: Konu Başlıkları – Kazanım İpuçları
| Konu | Önemli Noktalar | Örnek Soru Tipi |
|---|---|---|
| Sözcükte Anlam | Gerçek-anlam, mecaz-anlam, eş/zıt anlam, çok anlamlılık | “Aşağıdaki cümlede hangi anlam türü vardır?” |
| Sözcük Türleri | İsim, sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç | “Altı çizili sözcük hangi sözcük türüne örnektir?” |
| Fiiller ve Çekimler | Kök, gövde, zaman (kip) çekimleri, kişi ekleri | “Verilen fiilin kipi ve şahıs eki nedir?” |
| Cümle Unsurları | Özne, yüklem, nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci | “Aşağıdaki cümlenin öğelerini bulunuz.” |
| Yazım ve Noktalama | Büyük harflerin kullanımı, özel adlar, kısaltmalar, birleşik kelimeler, noktalama (nokta, virgül, ünlem, soru işareti vb.) | “Hangi cümlede yazım (veya noktalama) yanlışı yapılmıştır?” |
| Parçada Anlam | Ana düşünce, yardımcı düşünce, paragraf türleri | “Bu paragraftaki ana düşünce nedir?” |
| Anlatım Biçimleri & Metin Türleri | Öyküleme, betimleme, açıklama, tartışma; hikâye, makale, şiir, deneme, tiyatro vb. | “Aşağıdaki metin hangi anlatım biçimine örnektir?” |
6. Genel Çalışma Önerileri
- Konuları Tekrar Edin: Ders kitabındaki ünite özetlerini ve defter notlarını gözden geçirin. Özellikle sözcük türleri ve fiil çekimleri gibi kavramları tekrar tekrar inceleyin.
- Sık Sık Soru Çözün: Çözümlü örnek testler, önceki yıllara ait yazılı soruları veya internet üzerinden temin ettiğiniz ücretsiz testlerden faydalanabilirsiniz.
- Okuma Alışkanlığı Kazanın: Düzenli olarak kitap, makale, kısa öykü gibi metinler okuyarak hem kelime dağarcığınızı genişletir hem de parçada anlam sorularında hızlanırsınız.
- Yanlışlarınızı İnceleyin: Yanlış çözdüğünüz veya boş bıraktığınız soruların çözümüne mutlaka tekrar bakın. Bu yöntem, kalıcı öğrenmeyi destekler.
- Dikkatli Not Tutun: Yazım kuralları ve noktalama işaretleri konusunda düzenli olarak kuralları gözden geçirin, önemli örnekleri not alın.
7. Özet ve Son Tavsiyeler
Bu sınavda sözcükte anlam, sözcük türleri, fiil çekimleri, yazım kuralları, noktalama işaretleri ve parçada anlam gibi başlıca konuların sorulması büyük bir ihtimaldir. Yazılılarda başarınızı artırmak için:
- Temel kuralları öğrenerek bol bol soru çözmelisiniz.
- Okuduğunuzu düzgün okumak, anlamak ve analiz etmek önemlidir.
- Cümle ve metin yapılarına aşina oldukça sınavda özgüvenli hissedersiniz.
- Anlam soruları için bol bol kitap veya makale okuyup üzerine fikir yürütmek çok işe yarar.
Unutmayın, Türkçe sadece sınav başarısı için değil, günlük yaşamınızın her alanında etkili iletişim kurmak için de çok gereklidir. Bu nedenle konuları kavramak uzun vadede size büyük fayda sağlayacaktır.
Başarılar dileriz!