7.Soru Veri Piramidi’nde “Bilgi” seviyesine ulaşılmasyla ne sağlanır? OA) Veriler ham haliyle korunur. OB-) Istatistiksel testler uygulanarak sonuçlar elde edilir. OC-) Veriler organize edilip anlamlı hale getirilir. OD-) Görselleştirme teknikleriyle sunum yapilr. OE-) Karar alma sürecinde doğrudan kullanilir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Veri Piramidi ve Bilgi Seviyesi
Veri piramidinde;
- En alt seviyede veriler yer alır. Bu haliyle veriler ham ve organize edilmemiştir.
- Bir üst seviyede veriler organize edilip anlamlı hale getirilir; bu seviye bilgi öncesi aşamadır.
- Daha üst seviyelerde istatistiksel analizler ve görselleştirme teknikleri uygulanarak sonuçlar desteklenir.
- En üst seviyeye ulaşıldığında ise, bu bilgi seviyesidir.
Adım 2 — Bilgi Seviyesi Ne Sağlar?
- Bilgi, organize edilmiş ve işlenmiş verilerin anlamlı hale gelmiş halidir.
- Karar alma süreçlerinde doğrudan kullanılır.
- Yani, bilgi seviyesi karar destek sistemi için kullanılır ve sonuca ulaştırır.
Adım 3 — Şıklara Göre Analiz
- A şıkkı: “Veriler ham haliyle korunur.” → Bu veri seviyesine işaret eder, bilgi değil.
- B şıkkı: “İstatistiksel testler uygulanarak sonuçlar elde edilir.” → Bu işlem veri ve analiz seviyesine yakındır, bilgi değil.
- C şıkkı: “Veriler organize edilip anlamlı hale getirilir.” → Bu bilgi öncesi aşamayı yani veri işleme sürecini anlatır.
- D şıkkı: “Görselleştirme teknikleriyle sunum yapılır.” → Bu seviye bilgi sonrası sunum seviyesine denk gelir.
- E şıkkı: “Karar alma sürecinde doğrudan kullanılır.” → Bu net olarak bilgi seviyesinin amacıdır.
CEVAP: E) Karar alma sürecinde doğrudan kullanılır.
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Veri Piramidi
- Tanım: Veri, bilgi, bilgelik gibi seviyeleri içeren veri hiyerarşisi.
- Bu problemde: Bilgi seviyesi piramidin karar almaya doğrudan hizmet eden en üst aşamasıdır.
2. Bilgi
- Tanım: İşlenmiş, anlam kazandırılmış veridir.
- Bu problemde: Karar alma sürecine yardımcı olan işlenmiş veriler.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
SORU: Veri Piramidi’nde “Bilgi” seviyesine ulaşılmasıyla ne sağlanır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Veriler ham haliyle korunur.
- Bu ifade veri seviyesine (ham veri) aittir; bilgi seviyesi verinin organize edilip anlamlı hale getirilmesiyle ilgilidir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) İstatistiksel testler uygulanarak sonuçlar elde edilir.
- İstatistiksel testler genellikle bilgi üzerine uygulanan analiz adımlarıyla bilgi → bilgi derinleştirme / bilgi → bilgi yorumlama süreçlerinde yer alır; doğrudan “bilgi” tanımı değildir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Veriler organize edilip anlamlı hale getirilir.
- Bu ifade doğrudan verinin anlamlı bilgiye dönüştürülmesini tanımlar; veri → bilgi dönüşümünün özüdür.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) Görselleştirme teknikleriyle sunum yapılır.
- Görselleştirme, bilgiyi sunma ve iletişim aşamasıdır; bilgi seviyesi için yardımcı bir araçtır ama bilginin oluşumunu tanımlamaz.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E) Karar alma sürecinde doğrudan kullanılır.
- Karar alma genellikle bilgi ve özellikle bilginin yorumlandığı bilgelik/uygulama aşamasına bağlıdır; doğrudan kullanım daha çok üst seviyelere (bilgi→karar) aittir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C. Veriler organize edilip anlamlı hale getirilir. — DOĞRU: Veri piramidinde “bilgi” seviyesi, ham verinin işlenip organize edilerek anlamlı hale getirildiği aşamadır.
A. Veriler ham haliyle korunur. — YANLIŞ: Ham veri seviyesini tanımlar, bilgi değil.
B. İstatistiksel testler uygulanarak sonuçlar elde edilir. — YANLIŞ: Analiz adımı/derinleştirme ile ilgili; bilgi tanımının doğrudan karşılığı değil.
D. Görselleştirme teknikleriyle sunum yapılır. — YANLIŞ: Sunum aşaması; bilgiyi paylaşma aracıdır.
E. Karar alma sürecinde doğrudan kullanılır. — YANLIŞ: Karar alma bilgi kullanımıyla ilişkilidir ancak doğrudan “bilgi” seviyesinin tanımı değildir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Veri piramidinde “bilgi” (information) seviyesi, verinin düzenlenip anlamlı, yorumlanabilir hale getirilmesiyle elde edilir; bu tanım C seçeneğiyle örtüşür.
CEVAP: C) Veriler organize edilip anlamlı hale getirilir.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()