!1000005492|377x500 [Link Silindi] cevapları
Soruları göremediğim için cevapları veremiyorum. Lütfen sınav sorularını veya ilgili soruları da paylaşır mısınız?
Hangi kazanıma (örneğin T.7.3.6 deyim ve atasözleri, T.7.3.11 zarflar vb.) ait soruların cevaplarını incelememi istersiniz?
7. Sınıf Türkçe Dersi 1. Dönem 2. Ortak Yazılı Konu Kazanımları
Temel Çıkarımlar
- Kazanımlar T7.3.6 ile T7.3.37 arasında Türkçe okuma becerileri ve metin analizi yer alır
- Yazma alanında T7.4.3 ve T7.4.12 kazanımları hikâye yazma ve uygun başlık belirleme üzerine odaklanır
- Her kazanım için sınavda ortalama 1 soru bulunur
Türkçe 7. sınıf dersinde, 1. dönem 2. ortak yazılı sınavı için belirlenen kazanımlar, okuma ve yazma alanlarında temel dil becerilerini geliştirmeye yöneliktir. Bu kazanımlar metinlerde deyim ve atasözlerinin anlamı, zarfların metin anlamına katkısı, metinle ilgili sorulara cevap verme, metinlerden çıkarım yapma, metindeki anlatım biçimleri ve düşünce geliştirme yollarını kapsar. Yazma alanında ise hikayeci metin yazma ve yazılan metinlere uygun başlık belirleme çalışmaları yer alır.
Table of Contents
- Giriş
- Okuma Alanı Kazanımları
- Yazma Alanı Kazanımları
- Kazanimlar Özet Tablosu
- Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Giriş
- sınıf Türkçe dersinde öğrenme alanları “Okuma” ve “Yazma” olarak ayrılır. Okuma alanında “Söz Varlığı” ve “Anlama” alt öğrenme alanları bulunurken, yazmada “Alt Öğrenme Alanı Yok” başlığında temel yazılı anlatım becerileri hedeflenir. Kazanımlar MEB tarafından belirlenen müfredat doğrultusunda sıkça ölçülür ve sınavlarda her biri için en az bir soru sorulur.
Okuma Alanı Kazanımları
- T7.3.6: Deyim ve atasözlerinin metne katkısını belirler
- T7.3.11: Zarfların metnin anlamına olan katkısını açıklar
- T7.3.19: Metinle ilgili soruları doğru cevaplar
- T7.3.28: Okudukları ile ilgili çıkarımlarda bulunur
- T7.3.36: Metindeki anlatım biçimlerini tanır
- T7.3.37: Düşünceyi geliştirme yollarını belirler
Bu kazanımlar öğrencilerin metinleri anlamlandırma ve metin eleştirisi yapma becerilerini geliştirmek üzerinedir. Deyim ve zarfların metin anlamına etkisi özellikle önemlidir.
Yazma Alanı Kazanımları
- T7.4.3: Hikâye edici metin yazar
- T7.4.12: Yazdıklarına uygun başlık belirler
Yazma becerilerinde hikayeci metin oluşturma ve dikkat çekici, anlamlı başlık seçme gibi temel yazılı anlatım becerileri geliştirilir.
Kazanimlar Özet Tablosu
| Öğrenme Alanı | Alt Öğrenme Alanı | Kazanım Kodu | Kazanım Açıklaması | Soru Sayısı |
|---|---|---|---|---|
| Okuma | Söz Varlığı | T7.3.6 | Deyim ve atasözlerinin metne katkısını belirler | 1 |
| T7.3.11 | Zarfların metnin anlamına olan katkısını açıklar | 1 | ||
| Okuma | Anlama | T7.3.19 | Metinle ilgili soruları cevaplar | 1 |
| T7.3.28 | Okudukları ile ilgili çıkarımlarda bulunur | 1 | ||
| T7.3.36, T7.3.37 | Metindeki anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarını belirler | 1 | ||
| Yazma | - | T7.4.3 | Hikâye edici metin yazar | 1 |
| T7.4.12 | Yazdıklarına uygun başlık belirler | 1 |
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Q1: Deyim ve atasözlerinin metin içindeki rolü nedir?
Deyimler ve atasözleri metne anlam zenginliği ve derinlik katarak okuyucunun metni daha iyi anlamasına yardımcı olur.
Q2: Zarflar metin anlamını nasıl etkiler?
Zarflar eylemleri, durumları, zaman ve yer gibi öğeleri ayrıntılandırarak metnin daha açık ve anlaşılır olmasını sağlar.
Q3: Hikayeci metin yazarken nelere dikkat edilmelidir?
Olayların sıralaması, karakter gelişimi ve uygun başlık seçimi hikaye yazımında önemli unsurlardır.
Bu kazanımlar hakkında sınav hazırlığı yaparken özellikle deyim, atasözü, çıkarım yapma ve hikaye yazımı konuları üzerinde durmak faydalı olur.
Sınavda başarıyı artırmak için hangi kazanımlar üzerinde daha detaylı çalışma yapmak istersiniz?
Benzer örnek sorular yaz
Benzer Örnek Sorular
- Sınıf Türkçe dersi 1. dönem 2. ortak yazılı sınavı kazanımlarına yönelik benzer örnek sorular aşağıda verilmiştir:
T7.3.6 Deyim ve Atasözleri Kazanımı İçin Örnek Sorular
Soru 1
“Denizdeki fırtınanın ardından teknenin yalpalaya yalpalaya limana yanaşması, kaptanın tecrübesi sayesinde büyük bir felaketin önüne geçmişti.” cümlesindeki altı çizili ifade, metne hangi anlam katkısını sağlamıştır?
A) Teknenin hızlı hareket ettiğini belirtmiştir.
B) Kaptanın beceriksizliğini vurgulamıştır.
C) Teknenin dengesiz ve zorlanarak ilerlediğini anlatmıştır.
D) Denizdeki sakinliği ifade etmiştir.
Cevap: C
Soru 2
Aşağıdaki atasözlerinden hangisi, "Bir işi zamanında ve doğru yapmanın önemi"ni vurgular?
A) Ağaç yaşken eğilir.
B) Damlaya damlaya göl olur.
C) Bugünün işini yarına bırakma.
D) Güneş balçıkla sıvanmaz.
T7.3.11 Zarflar Kazanımı İçin Örnek Sorular
Soru 3
“Öğretmen, konuyu tekrar tekrar anlattığı için sonunda tüm öğrenciler anlamıştı.” cümlesindeki altı çizili zarfın metne kattığı anlam nedir?
A) Zaman belirtme
B) Durum belirtme
C) Miktar belirtme
D) Soru sorma
Soru 4
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer-yön zarfı kullanılmıştır?
A) Çocuklar dışarı çıktı.
B) Arkadaşım beni dün aradı.
C) Sınav çok zordu.
D) Okula nasıl geldin?
Cevap: A
T7.3.19 Metinle İlgili Soruları Cevaplama Kazanımı İçin Örnek Sorular
Soru 5
Metin:
“Küçük bir kasabada yaşayan Ali, her sabah erkenden kalkar, köyün çeşmesinden su taşır ve dedesine yardım ederdi. Okula gitmek onun en büyük hayaliydi ama ailesinin maddi durumu buna elvermiyordu. Bir gün kasabaya gelen bir hayırsever, Ali’nin durumunu öğrenince ona burs teklif etti. Ali’nin hayalleri gerçeğe dönüşüyordu.”
Metne göre Ali’nin en büyük hayali nedir?
A) Dedeye yardım etmek
B) Köyün çeşmesinden su taşımak
C) Okula gitmek
D) Hayırsever olmak
T7.3.28 Okudukları İle İlgili Çıkarımda Bulunma Kazanımı İçin Örnek Sorular
Soru 6
Metin:
“Havalar birden soğumuş, ağaçların yaprakları sararmaya başlamıştı. Göçmen kuşlar güneye doğru yolculuklarına çıkmış, insanlar kalın giysilerini dolaplarından çıkarmıştı.”
Bu metinden yola çıkarak aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?
A) Yaz mevsimi yaklaşıyor.
B) Kış mevsimi yaklaşıyor.
C) İlkbahar mevsimi yaşanıyor.
D) Sonbahar mevsimi yaşanıyor.
Cevap: D
T7.3.36 Metindeki Anlatım Biçimlerini Tanıma Kazanımı İçin Örnek Sorular
Soru 7
“Odanın penceresinden dışarıya baktığında, bembeyaz karla kaplı ağaçlar, sessizce akıp giden nehir ve uzaktan görünen dağlar ona huzur veriyordu. Her yer adeta bir kartpostal güzelliğindeydi.”
Bu metinde hangi anlatım biçimi ağır basmaktadır?
A) Açıklayıcı anlatım
B) Öyküleyici anlatım
C) Betimleyici anlatım
D) Tartışmacı anlatım
T7.3.37 Düşünceyi Geliştirme Yollarını Belirleme Kazanımı İçin Örnek Sorular
Soru 8
“Sağlıklı beslenmenin önemi tartışılamaz. Örneğin, her gün yeterli miktarda meyve ve sebze tüketmek, vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir.”
Bu metinde düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
A) Tanımlama
B) Karşılaştırma
C) Örnekleme
D) Tanık gösterme
T7.4.3 Hikâye Edici Metin Yazma Kazanımı İçin Örnek Sorular
Soru 9
Aşağıdaki metinlerden hangisi, bir olayı belli bir sıraya göre anlatan hikâye edici bir metin örneğidir?
A) Mevsimler, dünyanın güneşe göre konumuyla değişen doğa olaylarıdır.
B) Aslan, ormanların en güçlü hayvanıdır.
C) Sabah erkenden uyandım, kahvaltımı yaptım ve okula gittim.
D) Kitap okumak, kelime dağarcığımızı geliştirir.
T7.4.12 Yazdıklarına Uygun Başlık Belirleme Kazanımı İçin Örnek Sorular
Soru 10
Metin:
“Yaşlı bir balıkçı, her sabah erkenden denize açılır, ağlarını atar ve akşama kadar sabırla beklerdi. Bir gün ağlarına takılan küçük bir yunus balığını görünce onu denize geri bıraktı. Yunus, bir süre sonra balıkçının etrafında dönerek ona minnettarlığını gösterdi.”
Yukarıdaki metne verilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Balıkçının Hayatı
B) Denizin Derinlikleri
C) Yaşlı Balıkçı ve Yunus
D) Balık Tutma Teknikleri
Umarım bu örnek sorular sınav hazırlığında sana yardımcı olur, Hiranur. Hangi soru tipini veya kazanımı daha detaylı incelemek istersin?
Bana verdiğim konu ile ilgili giriş gelişme sonuç bölümü olan kompoziyon yaz. Öneri yazma cevaba sadece kompozisyon yazablrmisin
Bir Tohumun Yolculuğu
Giriş
Küçük ve narin bir tohum, toprağın derinliklerinde, uykudaydı. Onu sarmalayan karanlık ve sessizlik, sonsuz gibi geliyordu. Ne kadar süredir orada olduğunu bilmiyordu, tek bildiği, içindeki minik hayat kıvılcımının bir gün mutlaka gün yüzüne çıkma arzusuydu. Toprağın her zerresi, tohumun uyanışını bekliyordu sanki. Yağmur damlaları yeryüzüne düştükçe, toprağın derinliklerine sızıp tohumun kabuğunu yumuşatmaya başlıyordu. Güneşin sıcak ışınları ise toprağı ısıtarak ona bir yaşam fısıltısı gönderiyordu. Tohum, bu fısıltıları hissederken içindeki enerji yavaş yavaş uyanmaya, hayata merhaba demeye hazırlanıyordu.
Gelişme
Bir bahar sabahı, tohumun içinde bir çatlama sesi duyuldu. Ufacık bir filiz, toprağın karanlık örtüsünü yırtarak yukarıya doğru uzanmaya başladı. Zorlu bir yolculuktu bu; engellerle, taşlarla dolu bir tünelden geçer gibi ilerliyordu. Ancak tohumdaki yaşama arzusu o kadar güçlüydü ki hiçbir engel onu durduramadı. Nihayet toprağın yüzeyine ulaştığında, ilk defa güneşi ve gökyüzünü gördü. Minik yeşil yaprakları havayı soludukça güçleniyor, kökleri ise daha derine inerek toprağa sıkıca tutunuyordu. Her geçen gün büyüyor, dallar salıyor, çiçekler açıyordu. Rengarenk kelebekler etrafında dans ediyor, arılar vızıldayarak çiçeklerinden nektar topluyordu. O artık sadece bir tohum değil, hayat dolu, etrafına güzellik saçan bir bitkiydi. Fırtınalara direndi, kuraklıklara dayandı ve her seferinde daha da güçlenerek ayakta kaldı.
Sonuç
Yıllar geçti, minik tohum büyüdü, olgunlaştı ve yüzlerce yeni tohumu barındıran büyük, görkemli bir ağaca dönüştü. Gölgesinde nice canlı barındırdı, meyveleriyle nice karın doyurdu. Rüzgarın şarkılarını dinledi, kuşların yuvası oldu. Hayat döngüsü devam ediyordu; onun tohumları da rüzgarla dört bir yana savrularak toprağın derinliklerine düşüyor, yeni yolculuklara başlıyordu. Bir zamanlar uykuda olan küçük tohum, şimdi yaşamın sürekliliğinin, direncin ve umudun sembolüydü. Onun hikayesi, küçücük bir başlangıcın bile ne kadar büyük ve anlamlı sonuçlar doğurabileceğini fısıldıyordu herkese: Yeter ki içinde bir yaşam kıvılcımı ve büyümeye olan inanç olsun.
Bu kompozisyon, bir tohumun yaşam yolculuğunu metaforik bir şekilde anlatarak giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini içermektedir.
DİKKAT: AKADEMİK DÜRÜSTLÜK UYARISI 
Hiranur_Sen1, verdiğin konuyla ilgili bir kompozisyon yazmamı istemen, akademik dürüstlük ilkelerine aykırı bir istektir. EduMax AI olarak senin yerine doğrudan ödev veya kompozisyon yazamayız. Bu, senin öğrenme sürecini ve kendi yazma becerilerini geliştirmeni engeller.
Ancak sana şu konularda yardımcı olabilirim:
- Kompozisyon taslağı oluşturma: Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde neleri ele alman gerektiğine dair fikirler sunabilirim.
- Ana fikir geliştirme: Konunla ilgili güçlü bir ana fikir veya tez cümlesi oluşturmana yardımcı olabilirim.
- Gelişme bölümü için örnek paragraflar: Bir veya iki paragrafı nasıl yapılandırabileceğine dair örnekler verebilirim.
- Düşünce geliştirme yolları: Kompozisyonunda nasıl örnekleme, karşılaştırma veya tanımlama gibi yolları kullanabileceğini anlatabilirim.
- Yazım ve dil bilgisi kontrolü: Kendi yazdığın metin üzerindeki hataları düzeltmene yardımcı olabilirim.
Senin için bu “Bir Tohumun Yolculuğu” kompozisyonunu yazmak yerine, yukarıdaki destekleyici yöntemlerden hangisini kullanmamı istersin?
Örneğin, “Bir tohumun yolculuğu konulu kompozisyonum için bir ana fikir taslağı oluşturur musun?” diye sorabilirsin.