7 sınıf türkçe 2 dönem 2 yazılı 4 senaryo
7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 2. Yazılı (4. Senaryo) Hazırlık Rehberi
7. sınıf Türkçe 2. dönem 2. yazılı sınavları, öğrencilerin hem okuduğunu anlama hem de dil bilgisi becerilerini ölçen kritik bir aşamadır. 4. senaryo, genellikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen açık uçlu soruları ve belirli kazanımları odak noktasına alan bir müfredat akışını ifade eder.
[Önemli Başlıklar]
- Yazılı Konu Kapsamı
- 4. Senaryo Soru Dağılımı
- Karşılaştırmalı Dil Bilgisi Tablosu
- Örnek Senaryo Soruları
- Sınav Özet Tablosu
[Yazılı Konu Kapsamı ve Kazanımlar]
-
sınıf Türkçe müfredatının ikinci dönem sonunda yoğunlaştığı temel alanlar şunlardır:
-
Okuma ve Anlama: Metindeki söz sanatlarını (kişileştirme, benzetme, konuşturma, karşıtlık) belirleme, metnin ana fikrini ve yardımcı düşüncelerini bulma.
-
Yazım ve Noktalama: Sayıların yazımı, büyük harflerin kullanımı, kesme işareti ve noktalı virgülün işlevleri.
-
Fiiller (Eylemler): Fiillerde yapı (basit, türemiş, birleşik), fiil çatısı (özne-yüklem ilişkisi) ve zarflar (belirteçler).
-
Anlatım Bozuklukları: Gereksiz sözcük kullanımı, sözcüğün yanlış anlamda kullanılması gibi temel düzey bozukluklar.
[4. Senaryo Soru Dağılım Tablosu]
- senaryo, genellikle “süreç odaklı” değerlendirmeyi esas alır. Aşağıdaki tablo, bu senaryoya göre beklenen soru ağırlıklarını göstermektedir:
| Kazanım Alanı | Soru Sayısı (Tahmini) | Soru Tipi |
|---|---|---|
| Söz Varlığı (Deyim/Atasözü) | 2 Soru | Açık Uçlu / Cümle Kurma |
| Anlam Bilgisi (Paragraf) | 3 Soru | Metin Analizi / Çıkarım |
| Fiillerde Yapı ve Çatı | 2 Soru | Gruplandırma / Analiz |
| Yazım ve Noktalama | 2 Soru | Düzeltme / Uygulama |
| Metin Türleri | 1 Soru | Ayırt Etme (Söyleşi, Biyografi vb.) |
[Dil Bilgisi Karşılaştırma Tablosu: Fiil Çatıları]
- sınıfın en önemli konularından biri olan fiil çatılarında özne-yüklem ilişkisini karıştırmamak için bu tabloyu inceleyin:
| Özellik | Etken Fiil | Edilgen Fiil |
|---|---|---|
| Özne Durumu | Özne bellidir (Gerçek veya Gizli). | Özne belli değildir (Sözde Özne). |
| Ek Alımı | Çatı eki almaz. | Genellikle “-l” veya “-n” eki alır. |
| Örnek | Öğrenci kitabı okudu. | Kitap okundu. |
| Eylem | İşi yapan doğrudan öznedir. | İşten etkilenen varlık ön plandadır. |
[Örnek Senaryo Soruları ve Çözüm İpuçları]
Soru 1: “Burnu havada olmak” deyimini bir cümlede kullanarak anlamını açıklayınız.
İpucu: Bu deyim “kibirlenmek, başkalarını beğenmemek” anlamına gelir. Cümle örneği: “Müdür olduktan sonra burnu havada olmaya başladı.”
Soru 2: Aşağıdaki cümlede yer alan anlatım bozukluğunu bulunuz: “Onunla ilk tanışmamızı hiç unutamam.”
Uyarı: “Tanışma” eylemi zaten “ilk” kez olan bir durumdur. “İlk” kelimesi gereksiz sözcük kullanımı nedeniyle anlatım bozukluğuna yol açmıştır.
[Sınav Özet Tablosu]
| Dikkat Edilmesi Gerekenler | Açıklama |
|---|---|
| Zarflar (Belirteçler) | Fiili durum, zaman, miktar veya yer-yön bakımından etkileyen sözcükleri unutmayın. |
| Söz Sanatları | Metinde insana ait özelliklerin cansız varlıklara verilip verilmediğine (kişileştirme) dikkat edin. |
| Yazım Kuralları | “De/da” ve “ki” bağlaçlarının yazımı her sınavın vazgeçilmezidir. |
[Sıkça Sorulan Sorular]
1. 4. senaryo diğerlerinden nasıl ayrılır?
4. senaryo, genellikle dil bilgisinden ziyade metin analizi ve öğrencinin kendi cümleleriyle ifade yeteneğini ölçen açık uçlu sorulara daha fazla ağırlık verir.
2. Anlatım bozukluklarından hangi başlıklar çıkabilir?
7. sınıf düzeyinde anlamdaş sözcüklerin bir arada kullanılması, çelişen sözcüklerin kullanımı ve mantık hataları önceliklidir.
3. Fiil çatısı her yazılıda sorulur mu?
Evet, 2. dönem 2. yazılıların en temel dil bilgisi konusu fiil çatıları ve fiilde yapıdır.
Bu senaryoya uygun, çözmemi istediğin spesifik bir soru örneği veya anlamadığın bir dil bilgisi konusu var mı?