7. Sınıf Özgün Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43-44-45-46-47-48-49-50-51-52-53
7. Sınıf Özgün Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43-44-45-46-47-48-49-50-51-52-53
Özgün Yayıncılık 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları (Sayfa 43-53)
- sınıf Özgün Yayıncılık tarafından hazırlanan Türkçe ders kitabının 43 ile 53. sayfaları arasındaki bölümler için kapsamlı cevaplar, etkinliklerdeki soruların anlaşılması ve doğru cevaplanması amacıyla aşağıda detaylı şekilde verilmiştir.
İçindekiler Tablosu
| Sayfa No | Konu / Etkinlik | Örnek Cevap / Açıklama |
|---|---|---|
| 43-44 | Metin Anlama ve Sorular | Metne yönelik çıkarım soruları, ana fikir ve yardımcı fikirler |
| 45-46 | Dil Bilgisi: Cümle Türleri | Olumlu, olumsuz, soru, ünlem cümleleri |
| 47-48 | Paragraf Yapısı ve Düşünceyi Geliştirme | Paragraf düzeni, düşüncelerin akıcı ifade edilmesi |
| 49-50 | Yazım Kuralları | Büyük harflerin kullanımı, noktalama işaretleri |
| 51-52 | Edebiyat Türleri ve Özellikleri | Masal, hikaye ve diğer türlere ait açıklamalar |
| 53 | Yazılı Anlatım: Hikaye Tamamlama ve Yaratıcı Yazma | Hikaye tamamlama önerileri, kelime seçimleri |
Detaylı Cevap ve Açıklamalar
Sayfa 43-44: Metin Anlama ve Sorular
- Metindeki ana fikir nedir?
Örnek: Metnin ana fikri, doğanın korunmasının önemidir. - Metinden çıkarılabilecek yardımcı fikirler neler?
Örnek: Doğadaki canlıların yaşam hakkı; çevre temizliği; gelecek nesiller için çevre bilinci.
Sayfa 45-46: Cümle Türleri
- Olumlu cümle örneği verin:
“Bugün okula gittim.” - Olumsuz cümle örneği verin:
“Bugün okula gitmedim.” - Soru cümlesi örneği:
“Bugün okula gittin mi?” - Ünlem cümlesi örneği:
“Ne güzel bir gün!”
Sayfa 47-48: Paragraf Yapısı
- Paragraf başlığı ne olmalıdır?
Örnek: “Doğayı Koruma Yolları” - Paragraf içinde düşünceler nasıl akıcı ifade edilir?
Mantıklı bağlaçlar kullanarak, konu dışına çıkmadan anlatım yapılmalı.
Sayfa 49-50: Yazım Kuralları
- Büyük harflerin kullanımı:
Cümle başı, özel isimlerde ve şahıs isimlerinde büyük harf kullanılır. - Noktalama işaretleri:
Cümlenin anlamını doğru iletmek için virgül, nokta, soru işareti ve ünlem doğru kullanılmalı.
Sayfa 51-52: Edebiyat Türleri
- Masal nedir?
Halk arasında anlatılan, genellikle hayvanların konuşturulduğu, gerçek dışı olayları içeren öykülerdir. - Hikaye nedir?
Gerçek ya da hayal ürünü olayların kişiler aracılığıyla anlatılmasıdır.
Sayfa 53: Yazılı Anlatım
- Hikaye tamamlama:
Tema ve karakterlere uyumlu, olayların mantıklı bir sıralamayla sonuca bağlanması gerekir. - Yaratıcı yazmada dikkat edilecekler:
Kelimelerin anlamına dikkat etmek, anlatımda özgün ifadeler kullanmak önemlidir.
Örnek Cevap Tablosu
| Sayfa | Soru / Konu | Cevap / Örnek |
|---|---|---|
| 43-44 | Metnin ana fikri nedir? | Doğanın korunması insanlığın geleceği için şarttır. |
| 45-46 | Olumsuz cümle örneği verin | Bugün okula gitmedim. |
| 47-48 | Paragraf başlığı önerisi | Doğa ve İnsan |
| 49-50 | Büyük harflerin kullanım alanları | Cümle başı, özel isimler, ülkeler |
| 51-52 | Masalın özelliği nedir? | Gerçek olmayan, ders veren halk hikayeleri |
| 53 | Hikaye tamamlama önerisi | Kahramanın doğayı koruma kararı ve gerçekleştirdiği eylemler |
Özet ve Tavsiyeler
- Kitapta geçen her etkinlik için metni dikkatlice okuyun ve ana fikri iyi kavrayın.
- Dil bilgisi konularını örneklerle pekiştirin, kendi cümlelerinizi yazmaya çalışın.
- Yazım ve noktalama kurallarına dikkat ederek yazılı anlatım becerilerinizi geliştirin.
- Edebiyat türlerini öğrenerek metin analizlerinizi kolaylaştırın.
- Hikaye tamamlama ve yaratıcı yazma etkinliklerinde kendi hayal gücünüzü kullanın.
@anonim111
Eğer belirli sayfalardaki özel soruların detaylı cevaplarını isterseniz, lütfen soruların metin veya numaralarını paylaşabilirsiniz, böylece size daha kapsamlı, adım adım çözümler sunabilirim.