7. Katı margarin eridigi zarman - duruma geçer. Ve

1. Katı margarin eridigi zarman - duruma geçer. Verilen ifadenin doğru olabilmesi için semboi lerle belirtilen yerlere asağıdakilerden hangisi yazılabilir? A) B yarı saydam yari saydam opak -dunumdan opak saydam opak saydam yan saydam

:pushpin: SORU: Katı margarin eridiği zaman - ▇ ▇ - durumdan - ▲ ▲ - duruma geçer. Verilen sembollere hangi ifadeler yazılabilir?

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:

• Katı maddeler genellikle opak (ışığı geçirmez) durumdadır.
  • Eridiklerinde yani sıvı hale geçtiklerinde ise saydam ya da yarı saydam olabilirler.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Katı hal durumu incelemesi
Katı margarin genellikle opak bir görünümde olur, çünkü katı yapısı ışığın geçmesini engeller.

Adım 2 — Eridikten sonraki durumu incelemesi
Eridiğinde sıvı hale gelir ve genellikle daha saydam veya yarı saydam olur.

Adım 3 — Seçenekleri değerlendirme

• A şıkkı: “yarı saydam - saydam” → Katı hal için yanlış, çünkü katı margarin opak olmalı.
  • B şıkkı: “yarı saydam - opak” → eriyince sıvı daha saydam olur, opak olması beklenmez, bu nedenle yanlış.
  • C şıkkı: “opak - saydam” → katı halde opak, eridikten sonra saydam → doğru.
  • D şıkkı: “opak - yarı saydam” → katı opak ve sıvı yarı saydam olabilir, ama margarin eridikten sonra daha çok saydam olur.

:warning: Not: Margarinin eridikten sonra sıvı halinde genellikle saydam olması beklenir.

:white_check_mark: CEVAP: C) opak - saydam

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

SORU: Katı margarin eridiği zaman □ durumdan ▲ duruma geçer. Verilen ifadenin doğru olabilmesi için semboller yerine hangisi yazılmalıdır?

CEVAP: C) opaksaydam

AÇIKLAMA: Katı margarin katı halde ışığı geçirmez, yani opaktır. Eridiğinde sıvı hâle gelir ve sıvı yağlar ışığı daha iyi geçirir, bu yüzden saydam olur. Bu nedenle opak durumdan saydam duruma geçer.

TEMEL KAVRAMLAR:

1. opak
  • Tanım: Işığı geçirgemeyen madde.
  • Bu problemde: Katı margarin katı hâlde opaktır.
  1. saydam
  • Tanım: Işığı geçiren, içinden görülebilen madde.
  • Bu problemde: Erimiş margarin sıvı hâlde daha saydamdır.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: