Cümlede Gerçekleşmemiş Beklenti Anlamı (6. Soru)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Soru Kökü ve Temel Kavramın Analizi
Gerçekleşmemiş beklenti, bir olayın veya durumun belirli bir şekilde sonuçlanacağının önceden umulması, düşünülmesi ya da beklenmesi; ancak sonucun beklenildiği gibi gerçekleşmemesi durumudur. Bu anlam genellikle “düşünmüştük, sanmıştım, ummuştuk” gibi geçmişte kalan niyet ve beklenti bildiren fiillerle kurulur.
Adım 2 — A Seçeneğinin İncelenmesi
- A) hiç tahmin etmiyorum: Cümleye getirildiğinde “Ebru Hanım’ın bizleri hafta sonu çok sıcak karşılayacağını hiç tahmin etmiyorum.” oluşur. Bu ifade şimdiki zamana ait bir tahminsizlik / önsezi bildirir, gerçekleşmemiş beklenti anlamı taşımaz.
Adım 3 — B Seçeneğinin İncelenmesi
- B) umuyorum: Cümleye getirildiğinde “Ebru Hanım’ın bizleri hafta sonu çok sıcak karşılayacağını umuyorum.” oluşur. Burada geleceğe yönelik sürmekte olan bir umut / beklenti vardır; durum henüz sonuçlanmadığı için “gerçekleşmemiş” diyemeyiz.
Adım 4 — C Seçeneğinin İncelenmesi
- C) düşünmüştük: Cümleye getirildiğinde “Ebru Hanım’ın bizleri hafta sonu çok sıcak karşılayacağını düşünmüştük.” oluşur. Cümledeki “-müştük” eki, geçmişte böyle bir beklentinin var olduğunu fakat fiilen Ebru Hanım’ın beklenen sıcaklıkta karşılamadığını, yani beklentinin boşa çıktığını / gerçekleşmediğini kesin olarak ifade eder.
Adım 5 — D Seçeneğinin İncelenmesi
- D) bize ikramda bulunacağını iyi biliyorum: Cümleye getirildiğinde anlam bütünlüğü bozulduğu gibi kesin bir bilgi / emin olma durumu ifade edilir, gerçekleşmemiş beklenti içermez.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. hiç tahmin etmiyorum — Şimdiki zamana ait olumsuz tahmin bildirir.
B. umuyorum — Devam eden bir beklenti/istek bildirir.
C. düşünmüştük — Geçmişte kalan ve gerçeğe dönüşmeyen gerçekleşmemiş beklenti bildirir.
D. bize ikramda bulunacağını iyi biliyorum — Kesinlik bildirir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Cümleye “düşünmüştük” getirildiğinde “Biz öyle ummuştuk ama düşündüğümüz gibi olmadı” anlamı örtük olarak verildiğinden koşulu tam olarak sağlar.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) düşünmüştük
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
- sorudaki varsayım cümlesi kavramını veya benzer cümle anlamı konularını birlikte incelememizi ister misin?
“Umuyorum” ifadesi geleceğe yönelik henüz neticelenmemiş bir beklenti bildirirken; “düşünmüştük” ifadesi geçmişte kalan ve gerçeğe dönüşmeyen bir gerçekleşmemiş beklenti anlamı katar. Bu ayrım Türkçe LGS sorularında en sık test edilen çeldirici kalıplardan biridir.
Beklenti ile Gerçekleşmemiş Beklenti Arasındaki Temel Fark
1. Beklenti Cümlesi:
- Gelecekte bir durumun gerçekleşmesini isteme, umma veya bekleme durumudur.
- Süreç henüz sonuçlanmadığı için beklentinin gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmez.
- Örnek: “Yarınki toplantının verimli geçeceğini umuyorum / bekliyorum.” (Sonuç henüz belli değil.)
2. Gerçekleşmemiş Beklenti Cümlesi:
- Geçmişte bir olayın belirli bir şekilde olması beklenmiş ancak olay beklenen şekilde gerçekleşmemiştir (beklenti boşa çıkmıştır).
- Genellikle “-mıştı / -mişti” (öğrenilen geçmiş zamanın hikâyesi) veya “-cekti / -caktı” (gelecek zamanın hikâyesi) birleşik kipleriyle kurulur.
- Örnek: “Hafta sonu bize uğrar sanmıştım / düşünmüştük.” (Fakat uğramadı, beklenti gerçekleşmedi.)
Karşılaştırma Tablosu
| Özellik |
Beklenti |
Gerçekleşmemiş Beklenti |
| Zaman Boyutu |
Şimdiki / Gelecek zaman |
Geçmiş zaman |
| Sonucun Durumu |
Henüz belirsiz, açık uçlu |
Kesin olarak beklenenin aksine sonuçlanmış |
| Kullanılan Ek / Fiil |
-umuyorum, bekliyorum, dilerim |
-mıştık, sanmıştım, bekliyordum |
Fotoğraftaki 7. soruda yer alan “varsayım” anlamını ve “Diyelim ki…” kalıbının mantığını birlikte incelememizi ister misin?