Soru: “Ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden ilk 5 tanesini, yaygın üretim yerlerini ve bu ürünlerden nasıl yararlanıldığını tabloya yazınız. Ardından, yaşadığınız yerde veya çevresinde ülke ekonomisine katkısı olan bir ürün hakkında araştırma yaparak elde ettiğiniz bilgileri kısaca açıklayınız.”
Cevap:
Aşağıda ülkemizin en önemli 5 tarım ürününe dair bir tablo yer almaktadır. Tabloda ürünlerin yaygın üretim bölgeleri ve bu ürünlerden nasıl yararlanıldığı özetlenmiştir.
Sıra No | Ürün Adı | Üretim Yerleri | Üründen Nasıl Yararlanıldığı |
---|---|---|---|
1 | Buğday | İç Anadolu (Konya, Ankara), Trakya | Ekmek, makarna, unlu mamuller, bisküvi ve yem sanayisinde kullanılır |
2 | Arpa | İç Anadolu (Konya, Yozgat), Marmara (Edirne) | Hayvan yemi, bira ve malt üretimi |
3 | Mısır | Karadeniz (Samsun, Ordu), Akdeniz (Adana) | Hayvan yemi, yağ ve nişasta üretimi, konservecilik |
4 | Pamuk | Güneydoğu Anadolu (Şanlıurfa, Diyarbakır), Ege (İzmir, Aydın) | Tekstil sanayisinde iplik ve kumaş üretimi, yağ çıkarmada kullanılan çekirdeği |
5 | Fındık | Karadeniz (Giresun, Ordu, Trabzon) | Çikolata ve şekerleme sanayisinde, yağ sanayisinde ve kuru yemiş olarak tüketilir |
B) Yaşadığınız Yerdeki Ekonomik Katkı Sağlayan Bir Tarım Ürünü
Örneğin, Ege Bölgesi’nde yaşayanlar için zeytin oldukça önemlidir.
- Zeytin Üretimi: Ege Bölgesi’nde (özellikle Aydın, Muğla ve İzmir) yoğun olarak yetiştirilir.
- Kullanım Alanları:
- Sofralık olarak tüketilir.
- Zeytinyağı üretiminde kullanılır.
- Zeytinyağı sabun, kozmetik ve ilaç sektöründe de değerlendirilebilir.
Bölgedeki zeytin üreticileri, yurt içi ve yurt dışı pazarlara ürün göndererek ülke ekonomisine ihracat geliri, istihdam ve yerel kalkınma alanlarında önemli katkılar sağlamaktadır.
Kaynakça Örneği:
- T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı verileri
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporları
Ama ben Karadeniz’de yasiyom
Soru: “Yaşadığınız yerde veya çevrenizde ülke ekonomisine katkısı olan bir ürün hakkında araştırma yaparak elde ettiğiniz bilgileri kısaca açıklayınız. (Karadeniz Bölgesi)”
Cevap:
Karadeniz Bölgesi’nde yaşıyorsanız, fındık ve çay başta olmak üzere bölgenin iklimine uygun pek çok ürün ekonomiye önemli katkılar sağlar. Aşağıdaki tabloda Karadeniz’in öne çıkan tarım ürünleri ve kullanım alanlarına dair bir örnek yer almaktadır:
Ürün Adı | Başlıca Üretim İlleri | Üründen Nasıl Yararlanıldığı |
---|---|---|
Fındık | Ordu, Giresun, Trabzon | Kuruyemiş, çikolata-şekerleme sanayisi, yağ üretimi |
Çay | Rize, Trabzon, Artvin | Siyah ve yeşil çay üretimi, içecek endüstrisinde; atık çay posası gübre, kozmetik sanayisi |
Mısır | Samsun, Ordu, Giresun | Hayvan yemi, un ve nişasta elde edilmesi, konserve ve yağ üretimi |
Kivi | Ordu, Rize, Trabzon, Giresun | Taze tüketim, meyve suyu ve reçel yapımı |
Tütün | Samsun (Bafra, Çarşamba) | Sigara ve tütün mamulleri üretimi |
Örnek: Fındığın Bölge Ekonomisine Katkısı
- Üretim: Özellikle Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde yoğun şekilde fındık yetiştirilir.
- Kullanım Alanları: Fındık kuruyemiş, çikolata ve şekerleme sektöründe ana malzeme olarak kullanılır. Yağı ise kozmetik sanayi, yemeklik yağ ve eczacılık alanlarında değerlendirilir.
- Ekonomik Katkı: Bölgedeki fındık üreticileri, iç ve dış piyasalara satış yaparak ihracat geliri sağlarlar. Bu gelir, hem üreticilerin kazancını hem de ülkenin döviz girdilerini artırarak istihdamı destekler.
Kaynakça Örneği:
- T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı verileri
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporları