6.) Sevr Barış Antlaşması’nı im-
zalamak için Sevr’e giden heyet
arasında aşağıdakilerden hangisi
yer ałmamıştır?
A) Hadi Paşa
B) Rıza Tevfik Bey
C) Damat Ferit
D) Mustafa Fehmi Bey
E) Reşat Halis Bey
Sevr Barış Antlaşması’nı imzalamak için Sevr’e giden heyet arasında hangisi yer almamıştır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Sevr Antlaşması ve Saltanat Şurası Analizi
10 Ağustos 1920 tarihinde imzalanan Sevr Antlaşması, Osmanlı Devleti’ni fiilen sona erdiren ağır hükümler içeriyordu. Bu antlaşmayı imzalamak üzere Paris yakınlarındaki Sèvres kasabasına gitmek ve metni onaylamak için Osmanlı yönetimi tarafından bir heyet oluşturulmuştur.
Adım 2 — Heyette Yer Alan İsimlerin İncelenmesi (A, B ve E Seçenekleri)
Antlaşmayı imzalayan delegeler resmi kayıtlarda şu üç isimdir:
- Hadi Paşa (Bağdatlı Hadi Paşa)
- Rıza Tevfik Bey (Bölükbaşı)
- Reşat Halis Bey (Bern Sefiri)
Bu üç isim, antlaşma metninin altına imzalarını koyan kişilerdir.
Adım 3 — Heyet Başkanı ve Organizasyon (C Seçeneği)
Damat Ferit Paşa, dönemin sadrazamıdır ve Sevr’e giden heyetin başkanlığını yapmıştır. Antlaşma sürecini bizzat yöneten en üst düzey yetkilidir.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
A. Hadi Paşa — İmzacılar arasındadır.
B. Rıza Tevfik Bey — İmzacılar arasındadır.
C. Damat Ferit — Heyet başkanıdır.
D. Mustafa Fehmi Bey — Sevr’e giden resmi imza heyeti içerisinde yer alan bir isim değildir.
E. Reşat Halis Bey — İmzacılar arasındadır.
Adım 5 — Final Doğrulama
Tarihsel kaynaklar ve KPSS müfredatı bilgilerine göre, antlaşmayı imzalayan üç ana delege Hadi Paşa, Rıza Tevfik ve Reşat Halis’tir. Damat Ferit ise heyetin başında bulunmaktadır. Mustafa Fehmi Bey bu kadro içerisinde yer almamaktadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) Mustafa Fehmi Bey
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Saltanat Şurası
- Tanım: Sevr Antlaşması’nın imzalanmasına karar veren, padişah başkanlığında toplanan danışma kuruludur.
- Bu problemde: Heyetin kimlerden oluşacağına bu şurada karar verilmiştir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Damat Ferit’in imzacılarla karıştırılması
- Yanlış: Damat Ferit’in sadece İstanbul’da kaldığını düşünmek.
- Doğru: Damat Ferit heyete başkanlık etmiştir ancak asıl “imzacı” olarak anılan üç delege A, B ve E seçeneklerindekilerdir. Her iki durumda da heyetin içindedir.
- Neden yanlış: Öğrenciler bazen sadece 3 imzacıyı ezberleyip Damat Ferit’i heyet dışı sanabilirler.
Sevr Antlaşması’nı imzalayan bu kişilerin daha sonra TBMM tarafından “Vatan Haini” ilan edildiğini ve 150’likler listesine alındığını biliyor muydun? Bu konuyla ilgili başka bir detayı incelememizi ister misin?