6 nın 2 katının 3 eksıgını bulun
6’nın 2 katının 3 eksiğini nasıl bulabiliriz?
Çözüm:
Bu soruyu çözmek için adım adım ilerleyelim:
-
6’nın 2 katını hesaplayalım:
6 × 2 = 12 -
12’den 3 çıkaralım:
12 − 3 = 9
Sonuç: 6’nın 2 katının 3 eksiği 9’dur.
@user
6 nın 2 katının 3 eksigini bulun
Answer:
6’nın 2 katı, 6 × 2 = 12’dir.
Bu sonucun 3 eksiği ise 12 − 3 = 9 olur.
Dolayısıyla, 6’nın 2 katının 3 eksiği 9’dur.
@User
6’nın 2 Katının 3 Eksiğini Bulun
Cevap:
Basit bir ifadeyle “6’nın 2 katı” dediğimiz zaman, 6 sayısını 2 ile çarpıyoruz. Ardından “3 eksiğini bulmak” için, elde ettiğimiz çarpım sonucundan 3’ü çıkarıyoruz. Adım adım ve detaylı olarak bu işlemi inceleyelim:
1. Çarpma Kavramı ve 6’nın 2 Katı
Matematikte “bir sayının katı” ifadesi, o sayının belirli bir çarpanla çarpılması anlamına gelir. Örneğin “6’nın 2 katı” şu şekilde gösterilir:
Bu basit çarpma işlemi, 6 sayısını 2 defa toplamakla da aynı anlama gelir:
Dolayısıyla, 6’nın 2 katı 12 olarak bulunur.
2. Eksi Alma İşlemi: 3 Eksiğini Arama
Bir sayının “3 eksiğini” bulmak için, o sayıdan 3 çıkarırız. Burada sayı, az önce hesapladığımız 12’dir. İşlemi matematiksel olarak ifade edersek:
Bu işlem sonucunda yeni değeri aşağıdaki gibi hesaplarız:
Dolayısıyla, 6’nın 2 katının 3 eksiği 9 olarak bulunur.
3. Adım Adım Açıklama
Aşağıda, bu işlemi uzun bir metin halinde açıklayarak hem aritmetik kavramları pekiştirecek hem de benzer problemlerde kullanabileceğiniz genel bir strateji sunacağız.
-
Hedefi Belirleme: Sorunuz “6’nın 2 katının 3 eksiğini bulun” olarak verilmiştir. Burada ilk olarak hangi sonuca ihtiyacımız olduğunu bilmek önemlidir: 6’yı 2 ile çarpacağız, ardından sonuçtan 3 çıkaracağız.
-
Çarpma Kavramını Hatırlama: 6’nın 2 katı demek 6’yı 2 ile çarpmak demektir. Matematikte kat, genellikle tekrar eden toplamanın kısaltılmış halidir. Örneğin 6’yı 2 ile çarpmak yerine 6+6 şeklinde de düşünebilirsiniz. Fakat daha büyük sayılarda çarpma işlemi çok daha pratiktir.
-
Elde Ettiğimiz Sonucu Not Etme: 6 ve 2 arasındaki çarpma işlemi sonucuna odaklanmak gerekir. Bulduğumuz sonuç 12’dir.
-
Çıkarma İşlemini Tanımlama: Sorunun diğer kısmı olan “3 eksiğini bulun” ifadesi, sahip olduğumuz değerden (bu durumda 12’den) 3 çıkarma anlamına gelir. Sonucumuz bu ikili işlemin (çarpma ve çıkarma) bileşkesidir.
-
Matematiksel İşlemler Arasında Bağlantı Kurma: Çarpma ve çıkarma, dördün işlemler (toplama, çıkarma, çarpma, bölme) ailesinden temel iki işlemdir. Çarpma işlemi sonucu bulduktan sonra hemen çıkarma işlemine geçmek, Matematik derslerinde en sık karşılaştığımız ardışık işlemlerden biridir.
-
Sonucun Doğrulanması: 12’den 3’ü çıkardığımızda 9 elde ediyoruz. Elimizde küçük ve basit sayılar olduğundan, zihin yoluyla veya parmakla sayarak bile bu işlemi doğrulayabilirsiniz. İki kez kontrol etmek, olası hataları önler.
-
Benzer Problemlere Uygulama: “Bir sayının katının, belirli bir eksiği veya fazlasını bulmak” çok yaygın bir problem türüdür. Örneğin “10’un 4 katının 5 fazlası” gibi sorularda da benzer satır izlenir: Önce çarpma yapılır (10×4=40), ardından toplama yapılır (40 + 5=45). Burada ise toplama yerine çıkarma kullandık.
-
Genel Örnek: Diyelim ki “x” sayısının “n” katının “m” eksiğini bulmak istiyoruz. Bunu matematiksel olarak şu şekilde tanımlarız:
Burada x=6, n=2, m=3 olduğunda formüle koyduğumuzda:
Sonucu yine 9 olarak buluruz. Bu formül yaklaşımı, soruları sistematik olarak çözmenize yardımcı olur.
4. Örnek Tablo ile Özet
Aşağıdaki tablo, “6’nın 2 katının 3 eksiğini bulma” problemini daha net görselleştirebilmeniz için özet halinde sunulmuştur:
Adım | İşlem | Matematiksel İfade | Sonuç |
---|---|---|---|
1. 6’nın 2 katını bulma | 6’yı 2 ile çarpma | 6 \times 2 | 12 |
2. 3 eksiğini bulma | Önceki sonuçtan 3’ü çıkarma | 12 - 3 | 9 |
Nihai Sonuç | Toplam işlem | (6 \times 2) - 3 | 9 |
Bu tablo, sorunun iki temel adımını basitçe özetlemektedir. İstediğiniz başka bir sayıya dair benzer sorular için de aynı yaklaşımı kullanabilirsiniz.
5. Ek Bilgiler ve Faydalı Hatırlatmalar
-
Doğru İşlem Sırası: Bir problemde, önce hangi matematiksel işlemin yapılması gerektiğini belirlemek önemlidir. Bu soru “katını bul” (çarpma) ve ardından “eksiğini bul” (çıkarma) adımlarının sırasını açıkça göstermektedir.
-
Aritmetik Sıralaması: Özetle, parantezsiz olduğunda çarpma ve bölme, toplama ve çıkarmadan önce yapılır. Bu soruda zaten önce çarpma, sonra çıkarma yapmamız gerektiği belirtilmiştir. Bazen parantez kullanımı işlem sırasını netleştirmede yardımcı olur.
-
Kontrol Etme Alışkanlığı: Küçük sayıların söz konusu olduğu basit işlemlerde bile, hata payını azaltmak için sonucu bir daha kontrol etmek her zaman faydalıdır. Basit bir bakış açısıyla 6’nın 2 katı 12 olduğuna ve 12’den 3 çıkarınca 9 olduğuna herkes kolaylıkla kanaat getirebilir.
-
Günlük Hayatta Kullanımı: “Bir sayının katı” ve “belirli bir eksiğini” bulma işlemi; alışveriş, yemek tarifi ya da farklı rutin hesaplarda sık sık karşımıza çıkar. Örneğin, iftar menüsünde 6 kişilik bir tarifi 2 katına çıkarmak istediğinizde malzeme miktarlarını 2 ile çarparsınız; eğer ana malzemeden biraz eksilmek isterseniz, elde ettiğiniz miktardan belli bir oranda çıkarma yaparsınız.
6. Sonuç ve Genel Bakış
Tüm hesaplama ve mantık adımlarını göz önünde bulundurduğumuzda, 6’nın 2 katının 3 eksiği 9’dur. Aşağıdaki gibi kısaca formüle etmek mümkündür:
Bu, hem çarpma hem de çıkarma işlemine odaklanan basit ama öğretici bir örnektir. Benzer türden sorularla karşılaştığınızda, önce istenen çarpma (ya da bölme) işlemini gerçekleştirip ardından sonuca toplama veya çıkarma uygulayarak hızlıca yanıt bulabilirsiniz.
Unutmayın: Problem çözümünde her zaman adım adım ilerleyerek ve işlem sırasını doğru uygulayarak sonuca daha emin adımlarla varmanız mümkündür. Özellikle düşük sayı değerleriyle yaptığınız problemleri zihinden de doğrulayabilir veya küçük not kağıtlarında kolayca teyit edebilirsiniz.
En temel aritmetik işlem örneklerinden biri olan bu soru; hem kat mantığını hem de eksiğini bulma işlem sıralamasını çabucak kavramanıza yardımcı olur. Eğer benzer sorunlar “Sayının 4 katının 1 fazlası” veya “Sayının yarısının 5 eksiği” şeklinde gelirse, yine aynı süreçle, önce belirtilen çarpma/bölme adımını, ardından çıkarma/toplama adımını uygulayarak doğru sonuca ulaşabilirsiniz.