6 2 ontokka 2. SINIE HATAI BILGISİ TESTE Evdeki bü

6 2 ontokka 2. SINIE HATAI BILGISİ TESTE Evdeki bütün işleri annem yapar. Her bayram ninemi ve dedemi ziyaret ederiz. Evde karar alinırken görüşlerimi mutlaka söylerim. Ablamın odasına izin almadan girerim. Tablodaki aile içi iletişimi ve ailemizle bağlarıimızı güçlendiren ifadelerin olduğu alanlar boyanacaktır. Han Buna göre tablonun görünümü aşağıdakilerden hangisi olur? C) B) A) sanat bilim Naim Süleymanoğiu

:pushpin: SORU: Aile içi iletişimi ve aile bağlarını güçlendiren ifadelerin olduğu alanlar tablo üzerinde hangisi olur?

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Aile içi iletişim ve bağları güçlendiren ifadeler, saygı, sevgi, iş birliği, karşılıklı fikir alma ve izin alma gibi olumlu davranışları içerir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — İfadeleri incele

• “Evdeki bütün işleri annem yapar.” — Bu ifade paylaşım ve iş birliği eksikliği gösterir. İletişimi güçlendirmez.
  • “Her bayram ninemi ve dedemi ziyaret ederiz.” — Aile bağlarını ve iletişimi güçlendiren olumlu bir ifade.
  • “Evde karar alırken görüşlerimi mutlaka söylerim.” — İletişimi ve karşılıklı fikir alışverişini gösterir, olumlu.
  • “Ablamın odasına izin almadan girerim.” — Bu, aile içi saygıyı zedeler, iletişimi zayıflatır.

Adım 2 — İfade uygunluğunu tabloya yansıtma

Tablodaki alanlar:

• Evdeki bütün işleri annem yapar (negatif)
  • Her bayram ninemi ve dedemi ziyaret ederiz (pozitif)
  • Evde karar alırken görüşlerimi mutlaka söylerim (pozitif)
  • Ablamın odasına izin almadan girerim (negatif)

İletişimi ve bağları güçlendirenler “pozitif” olanlardır.

Adım 3 — Şıklara bakma

• Şık A ve B’nin tablolarındaki yeşil (boyanacak) alanlar farklıdır.
  • Pozitif ifadeler 2. ve 3. cümledir, bu yüzden tablo üzerinde sadece bu satırlar yeşil olacaktır.

Adım 4 — Tablonun görünümünü seçme

Şıklarda olumlu ifadelerin olduğu satırlar boyanmalı:

• B seçeneğinde 2. ve 3. cümlelerin olduğu satırlar boyanmıştır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B) şıkkı doğru cevaptır.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

SORU: Tablodaki aile içi iletişimi ve ailemizle bağlarımızı güçlendiren ifadelerin olduğu alanlar hangileridir? (Verilen ifadeler: 1) Evdeki bütün işleri annem yapar. 2) Her bayram ninem ve dedemi ziyaret ederiz. 3) Evde karar alınırken görüşlerimi mutlaka söylerim. 4) Ablamın odasına izin almadan girerim.)

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A seçeneğinde üstten başlayarak ilk üç alan boyalı (1., 2., 3. ifadeler). 1. ifade aile içi sorumluluk paylaşımında dengesizlik gösterir ve iletişimi/güçlü bağları doğrudan güçlendirmez, 2. ve 3. ifadeler ise aile bağlarını ve iletişimi güçlendirir. Bu yüzden A seçeneği yanlış çünkü 1. ifadeyi de boyayarak yanlış bir alanı dahil ediyor.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B seçeneğinde orta iki alan (2. ve 3. ifadeler) boyalı. 2. ifade (bayramlarda ninemi ve dedemi ziyaret etmek) aile bağlarını güçlendirir. 3. ifade (evde karar alınırken görüşünü söylemek) aile içi iletişimi güçlendirir. Bu iki ifade kriterle tam örtüşür. Bu seçenek kriterlere uygundur.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C seçeneğinde muhtemelen alt iki alan boyalı (3. ve 4. ifadeler) veya sadece üst/alt farklı kombinasyon; ancak 4. ifade (izin almadan ablanın odasına girme) aile içi saygı ve iletişimi zedeleyebilir, dolayısıyla C seçeneği kriterlere uymaz.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: B. (Orta iki alan: 2. ve 3. ifadeler)DOĞRU çünkü sadece aile bağlarını ve iletişimi güçlendiren ifadeler (2 ve 3) seçilmiş.
:cross_mark: A. (İlk üç alan: 1., 2., 3.)YANLIŞ çünkü 1. ifade uygun değil.
:cross_mark: C. (3. ve 4. ya da alt kombinasyon)YANLIŞ çünkü 4. ifade uygun değil.

Adım 5 — Son Doğrulama
2. ve 3. ifadeler aile bağlarını ve aile içi iletişimi güçlendiren ifadelerdir; doğru tablo bu iki ifadeyi işaretleyen seçenektir.

:white_check_mark: CEVAP: B) Orta iki alan (2. ve 3. ifadeler) boyalıdır.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?