5G Teknolojisinin Avantajları ve Özellikleri

5G teknolojisinin
aşağıdakilerden hangisiyle
ilgili avantaj sağladiğı
söylenemez?
OA) Düşük gecikme
süreleri
OB-) Milyarlarca cihazın
bağlantisı
OC-) Geliştirilmiş mobil
geniş bant
OD) Daha düşük veri iletim
hizi

5G Teknolojisinin Avantajları ve Özellikleri

5G teknolojisi, mobil ağların beşinci neslini temsil eder ve temel amacı veri iletimini hızlandırırken gecikmeyi minimize etmektir. Sorduğun soruda 5G’nin hangi alanda avantaj sağlamadığı sorulmaktadır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi (Düşük gecikme süreleri)
5G teknolojisinin en büyük vaatlerinden biri “Ultra-Reliable Low Latency Communication” (URLLC), yani ultra düşük gecikmedir. 4G’de 50ms olan gecikme, 5G ile 1ms seviyelerine iner. Bu bir avantajdır.

Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi (Milyarlarca cihazın bağlantısı)
5G, “Massive Machine Type Communications” (mMTC) özelliği sayesinde kilometrekare başına yaklaşık 1 milyon cihazın bağlanmasına olanak tanır. Nesnelerin İnterneti (IoT) için bu büyük bir avantajdır.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi (Geliştirilmiş mobil geniş bant)
“Enhanced Mobile Broadband” (eMBB) 5G’nin temel direklerinden biridir. Çok daha yüksek veri kapasitesi ve hız sunar. Bu bir avantajdır.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi (Daha düşük veri iletim hızı)
5G teknolojisi, önceki nesillere (4G/LTE) göre daha yüksek veri iletim hızı sunar. Veri iletim hızının “düşük” olması bir avantaj değil, teknolojik bir gerileme olurdu. 5G ile hızlar 10-20 Gbps seviyelerine kadar çıkabilir. Bu ifade yanlıştır.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A) Düşük gecikme — 5G’nin temel özelliğidir.
:cross_mark: B) Milyarlarca cihaz — IoT kapasitesini artırır.
:cross_mark: C) Geniş bant — Yüksek hız ve kapasite sağlar.
:white_check_mark: D) Daha düşük hız — 5G hızı düşürmez, tam tersine devasa oranda artırır.

Adım 6 — Son Doğrulama
Soruda hangisinin avantaj sağladığı “söylenemez” denildiği için, 5G’nin sunduğu yüksek hız gerçeğiyle çelişen D seçeneği doğru cevaptır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D) Daha düşük veri iletim hızı
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

5G teknolojisinin hangi sektörlerde (sağlık, otomotiv vb.) en çok fark yaratacağını merak ediyor musun?