- Soru Histogram grafiklerinin temel kullanim amacı aşağıdakilerden hangisidir? OA) Kategorik veriler arasındaki oranları göstermek OB-) Zaman serilerindeki değişimleri analiz etmek oC-) Sayısal verilerin frekans dağılıminı gorselleştirmek OD-)ii değişken arasındaki ilişkileri ortaya koymak OE-) Verilerin siralı düzenini sunmak
SORU: Histogram grafiklerinin temel kullanım amacı aşağıdakilerden hangisidir?
KULLANILAN KURAL / FORMÜL: Histogram, sayısal verilerin belirli sınıflara ayrılarak frekans dağılımının görselleştirilmesi için kullanılır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
Kategorik veriler arasındaki oranları göstermek için genellikle pasta grafiği veya çubuk grafik kullanılır, histogram ise sayısal veriler içindir. Bu nedenle yanlış.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
Zaman serilerindeki değişimleri analiz etmek için çizgi grafikleri kullanılır, histogram değil. Bu da yanlış.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek histogram grafiklerinin ana amacıdır. Doğru seçenek budur.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
İki değişken arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için saçılım (scatter) grafiği kullanılır, histogram değil. Yanlış.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
Verilerin sıralı düzenini sunmak için sıralı grafik veya çizgi grafikleri tercih edilir, histogram bu amaçla kullanılmaz. Yanlış.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C) Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek — Histogramın tanımı ve kullanım amacıdır.
Diğer seçenekler histogramın kullanım alanını doğru yansıtmamaktadır.
Adım 7 — Son Doğrulama
Histogramlar, sayısal verinin hangi aralıklarda daha yoğun olduğunu göstermek için kullanılır, bu da frekans dağılımını görselleştirmekle aynıdır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
SORU: Histogram grafiklerinin temel kullanım amacı aşağıdakilerden hangisidir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Kategorik veriler arasındaki oranları göstermek — Kategorik veriler için genellikle kutu grafik (bar chart) veya pasta grafiği kullanılır; histogramlar kategorik değil sayısal/veri aralıklı verilerin gösteriminde kullanılır. Bu nedenle A uygun değildir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Zaman serilerindeki değişimleri analiz etmek — Zaman serileri için en yaygın gösterimler çizgi grafiği (line chart) veya zaman eksenli çubuk grafiklerdir; histogram zaman içindeki değişimi değil, değerlerin dağılımını gösterir. Bu nedenle B uygun değildir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek — Histogram, sayısal/ölçülebilir verileri aralıklara (bin) ayırarak her aralığın frekansını veya yoğunluğunu gösterir; bu tanım histogramın temel amacına denk gelir.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) İki değişken arasındaki ilişkileri ortaya koymak — İki değişken ilişkisini incelemek için serpilme grafiği (scatter plot) veya korelasyon analizleri kullanılır; histogram bu amaçla uygun değildir.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E) Verilerin sıralı düzenini sunmak — Verilerin sıralı düzenini göstermek için sıralı liste, kümülatif dağılım veya kutu grafikleri kullanılabilir; histogram temel olarak dağılım/frekans gösterir, doğrudan sıralı düzen sunmaz.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C. Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek — Histogramın tanımıyla doğrudan uyumludur.
A. Kategorik veriler arasındaki oranları göstermek — Kategorik veriler için uygun değildir.
B. Zaman serilerindeki değişimleri analiz etmek — Zaman içi değişim gösterimi için uygun değildir.
D. İki değişken arasındaki ilişkileri ortaya koymak — İlişki analizi için uygun değildir.
E. Verilerin sıralı düzenini sunmak — Histogram doğrudan sıralama sunmaz.
Adım 7 — Son Doğrulama
Histogramlar, sürekli veya sayısal verileri aralıklara bölerek her aralığın frekansını/yoğunluğunu görselleştirir; bu nedenle sayısal verilerin frekans dağılımını göstermek histogramın temel kullanım amacıdır.
CEVAP: C) Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()