- Soru Histogram grafiklerinin temel kullanıim anmacı aşağidakilerden hangisidir? A) Kategorik veriler arasındaki oranlari göstermek OB-) Zaman serilerindeki değişimleri analiz etmek oC) Sayısal verilerin frekans dağılımını gorselleştirmek OD-) Iki değişken arasindaki ilişkileri ortaya koymak OE-) Verilerin sırali düzenini sunmak
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
“Kategorik veriler arasındaki oranları göstermek” ifadesi histogram için uygun değildir. Çünkü histogramlar sayısal (nicel) veriler için kullanılır, kategorik veriler genellikle pasta grafik veya çubuk grafikle gösterilir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
“Zaman serilerindeki değişimleri analiz etmek” ifadesi daha çok çizgi grafikler için geçerlidir, histogram zaman serisi verilerini göstermek amacıyla kullanılmaz.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
“Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek” ifadesi histogramun tam tanımıdır. Histogram, sürekli sayısal verilerin sıklıklarını (frekanslarını) aralıklara bölerek görselleştirir.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
“İki değişken arasındaki ilişkileri ortaya koymak” ifadesi saçılım (scatter) grafikleri için geçerlidir, histogram bu amaçla kullanılmaz.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
“Verilerin sıralı düzenini sunmak” ifadesi kutu grafikleri veya sıralı listeler için uygun olabilir, histogram için doğru değildir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C. Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek — Histogramların temel amacı budur.
A. Kategorik veriler arasındaki oranları göstermek — Kategorik veriler için uygun grafik değildir.
B. Zaman serilerindeki değişimleri analiz etmek — Tüm zaman bazlı değişimler için kullanılmaz.
D. İki değişken arasındaki ilişkileri ortaya koymak — Bu amaç scatter plot içindir.
E. Verilerin sıralı düzenini sunmak — Histogramda sıralama önemli değildir, frekans önemlidir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Histogram, sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştiren bir grafik türüdür. Bu nedenle doğru cevap C şıkkıdır.
CEVAP: C) Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
SORU: Histogram grafiklerinin temel kullanım amacı aşağıdakilerden hangisidir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Kategorik veriler arasındaki oranları göstermek — Histogramlar sürekli veya aralıklı sayısal verilerin dağılımını göstermek için kullanılır; kategorik veriler için çubuk grafik veya pasta grafik daha uygundur. Bu nedenle A uygun değildir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Zaman serilerindeki değişimleri analiz etmek — Zaman içindeki değişimleri görmek için genellikle çizgi grafikleri (line chart) kullanılır; histogram zaman ekseninde ardışık zaman noktalarını göstermez. Bu nedenle B uygun değildir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek — Histogramın tanımı budur: veriyi aralıklara (bin) bölerek her aralığın frekansını veya yoğunluğunu sütunlar halinde gösterir. Bu seçenek doğrudur.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) İki değişken arasındaki ilişkileri ortaya koymak — İki değişkenin ilişkisini görmek için serpme (scatter) grafiği veya korelasyon grafikleri kullanılır; histogram bu amaç için uygun değildir.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E) Verilerin sıralı düzenini sunmak — Verilerin sıralı düzenini göstermek için sıralı listeler, dağılım grafikleri veya kümülatif dağılım grafikleri kullanılabilir; histogram doğrudan sıralı liste sunmaz.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
C. Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek — Histogramların temel amacı budur.
A. Kategorik veriler arasındaki oranları göstermek — Kategorik veri için uygun değil.
B. Zaman serilerindeki değişimleri analiz etmek — Zaman serileri için uygun değil.
D. İki değişken arasındaki ilişkileri ortaya koymak — İlişki için uygun değil.
E. Verilerin sıralı düzenini sunmak — Sıralı düzen sunma amaçlı değil.
Adım 7 — Son Doğrulama
Histogramlar, sayısal veriyi aralıklara (bin) ayırıp her aralığın frekansını veya yoğunluğunu sütunlarla gösterir; bu yüzden C seçeneği doğrudur.
CEVAP: C) Sayısal verilerin frekans dağılımını görselleştirmek
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()