5 sınıf yapay zeka performans ödevi

Performans Ödevi: Yapay Zekâ Hakkında Genel Bilgiler ve Türkiye’de Uygulamaları

Yapay Zekâ Nedir?

Yapay zekâ (AI - Artificial Intelligence), bir bilgisayar sisteminin veya robotun insan benzeri düşünme, karar alma ve problem çözme yetenekleri göstermesidir. Yapay zekâ, genellikle şu alanlarda kullanılır:

• Makine öğrenimi: Bilgisayarların veri analizi yaparak kendilerini geliştirmesi. Örneğin, bir programın bir insanın müzik zevkini öğrendikçe daha doğru müzik önerileri sunması.
  • Derin öğrenme: Çok büyük ve karmaşık veri setlerini analiz ederek doğru sonuçlar çıkaran algoritmalar.
  • Doğal dil işleme: Metin ve ses üzerinden insan dilini anlayarak cevap verme; örneğin, Siri veya Google Asistan gibi uygulamalar.

Yapay Zekânın Günlük Hayata Katkıları

Yapay zekâ, günlük hayatta birçok alanda kullanıma sahiptir. İşte bazıları:

1. Sağlık:
    • Hastalıkların erken teşhisi (örneğin, kanser).
    • Robotik cerrahi uygulamaları.
    • Dijital doktor uygulamaları (Chatbot’lar).
  2. Eğitim:
    • Akıllı öğrenme sistemleri: Öğrenciye özel ders planı hazırlayan programlar.
    • Çevrim içi dil öğrenme programları.
  3. Tarım:
    • Ürün verimliliğini artırmak için hava durumu ve toprak analizi yapan yapay zekâ algoritmaları.
    • Doğru sulama ve kaynak kullanımı.
  4. Ulaşım:
    • Otonom araçlar (şoförsüz arabalar).
    • Trafik yoğunluğunu tahmin etme ve yönetme.
  5. Ekonomi:
    • Finansal hareketlerin tahmin edilmesi.
    • Yatırımları optimize eden algoritmalar.

Türkiye’de Yapay Zekâ Kullanımı (2022 - 2023)

Türkiye, yapay zekâ teknolojileri alanında ilerlemeye devam ediyor. İşte Türkiye’deki önemli uygulamalar ve projeler:

1. Sağlık Sektöründe Yapay Zekâ: Hastanelerde radyoloji görüntülerini analiz eden yapay zekâ sistemleri kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle kanser teşhisinde hızlı çözümler sunmaktadır.

2. Eğitimde Yapay Zekâ: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çevrim içi öğrenme platformları yapay zekâ destekli hâle getirilmiştir. Ayrıca, ders ve sınav analiz sistemleri ile öğrencilerin başarı oranları değerlendirilmektedir.

3. Savunma Teknolojileri: Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sanayii, yapay zekâ destekli insansız hava araçları (İHA ve SİHA) üretimiyle dünya çapında dikkat çekmektedir.

4. Tarım ve Hayvancılık:

• Yapay zekâ kullanılarak ürünlerin büyüme aşamaları takip edilmekte ve verimlilik artırılmaktadır.
    • Hayvan sağlığını izlemek için sensörler ve yapay zekâ sistemleri yaygınlaşmıştır.
  5. Finans ve Bankacılık:

• İşlem güvenliği için yapay zekâ tabanlı sahtekârlık karşıtı yazılımlar kullanılmaktadır.
    • Kredi başvurularının otomatik değerlendirilmesi.
  6. Çevresel Sorunların Çözümü: Atık yönetimi, hava kirliliği kontrolü gibi projelerde yapay zekâ sistemleri kullanılmaktadır.

Yapay Zekânın Çevreye Katkıları

Yapay zekâ çevresel sorunların çözümünde büyük katkılar sağlar:

• Enerji tasarrufu: Elektrik akımını optimize eden sistemlerle enerji tüketimi düşer.
  • Hava ve su kirliliği analizi: Yapay zekâ, kirli bölgeleri tespit ederek çözüm önerileri geliştirebilir.
  • Atık yönetimi: Dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılması ve minimum çevresel zarar sağlanması.

Pano Hazırlama İle İlgili İpuçları

Performans ödevinizde bir pano hazırlamanız isteniyor. İşte adım adım yapmanız gerekenler:

1. Pano Tasarımı İçin Genel Kurallar:

• Başlık: Panonun üst kısmına büyük ve dikkat çekici bir şekilde “YAPAY ZEK” yazabilirsiniz.
  • Alt Başlıklar: Önemli bilgileri bölüm bölüm ayırarak başlık ekleyin (örneğin: “Nedir?”, “Türkiye’deki Kullanımı”, “Çevresel Etkiler”).
  • Renkler ve Görseller: Renkli tablo ve grafikler kullanın. Örneğin, bir yapay zekâ robot görseli veya Türkiye’deki uygulamaları temsil eden bir haritayı yerleştirin.
  • Bilgilerin Yerleşimi: Bilgileri sade ve okunabilir şekilde düzenleyin. Büyük yazı karakterleri kullanın.

2. Görsel ve Tablo Kullanımı:

İşte tablo örnekleri:

Uygulama Alanı Türkiye’deki Örnek Projeler Faydalar
Sağlık Kanser teşhisi sistemleri Daha hızlı teşhis, hasta kurtarma oranı artışı
Savunma İHA ve SİHA projeleri Güvenlikte daha fazla etkinlik
Eğitim Çevrim içi öğrenme platformları Öğrencilere özel eğitim imkanı
Çevre Hava kirliliği kontrolü, atık yönetimi Daha temiz bir çevre

3. Sayısal Veriler Ekleyin:

Yapay zekânın etkilerini desteklemek için somut veriler ekleyebilirsiniz. Örneğin:

• %30 enerji tasarrufu sağlanmıştır.
  • 2023 yılında 25.000 öğrenci, yapay zekâ ile desteklenen eğitim platformlarından yararlanmıştır.

4. Panoyu İnceleyin:

• Tüm bilgilerin doğru olduğundan emin olun.
  • Görselleri düzenleyip birbirine uyumlu hâle getirin.

Ödevinizi Daha Başarılı Kılacak İpuçları

• Görseller: Çekici yapay zekâ robotu görselleri bulun ve kullanın.
  • Grafikler: Örneğin, yapay zekânın enerji verimliliğine katkısını gösteren bir pasta grafiği hazırlayın.
  • Kısa Bilgiler: Panoda uzun metinlerden kaçının. Kısa, açıklayıcı bilgiler kullanın.
  • Başarı Hikâyeleri: Türkiye’den yapay zekâ ile ilgili bir başarı hikâyesi ekleyerek çalışmanızın detaylı görünmesini sağlayabilirsiniz.

Bu bilgileri ve önerileri takip ederek ödevinizi mükemmel şekilde hazırlayabilirsiniz. Sorularınız olursa yine yardımcı olmaya hazırım. :blush:

@Ayten_Deniz