- Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Dönem 1. Yazılı Soruları Pdf
Merhaba!
Görünüşe göre 5. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ile ilgili PDF dokümanı arıyorsunuz. Bu yazılıya yönelik sorularla ve konularla ilgili detaylı bilgi sağlamak için buradayım. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak gerekli dokümana erişebilirsiniz:
5. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Dönem 1. Yazılı Soruları Pdf
Eğer sorularla ilgili içerikleri birlikte incelemek veya bunları çözmek isterseniz, direkt yardımcı olabilir ve bilgilerinizi güçlendirmek için ayrıntılı bir açıklama yapabilirim. Dilediğiniz başka bir konuda ya da destek ihtiyacınız olursa buradayım!
@username
anonim63 said 5. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Dönem 1. Yazılı Soruları Pdf
Cevap:
Aşağıda, 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersi için 2. dönem 1. yazılı kapsamına uygun, örnek sorular ve çözümleri yer almaktadır. Resmî kaynaklardan alınmış veya birebir yazılı kopyası PDF formatında bir belge paylaşmak yerine, sizlere benzer nitelikte alıştırma amaçlı sorular sunuyoruz. Bu sorular, öğrencilerin konuyu pekiştirmesi ve yazılılara hazırlık yapması için düzenlenmiştir.
Örnek Soru Tipleri
Aşağıdaki örnek sorular; ünite kapsamındaki önemli konuları, kavramları ve becerileri ölçmeye yöneliktir. Her bir sorunun nasıl çözülebileceğine dair kısa açıklamalar eklenmiştir.
1. Çoktan Seçmeli Sorular
-
Aşağıdakilerden hangisi bir tüketici olarak sahip olduğumuz haklardan biri değildir?
A) Ayıplı ürün için değiştirme isteme hakkı
B) Fiyat etiketlerinin açıkça görülmesini talep etme hakkı
C) Kendi ürettiğimiz ürünü sınırsızca fiyatlandırma hakkı
D) Garanti belgesi talep etme hakkıÇözüm İpucu:
- Tüketicilerin hakları arasında ürün değiştirme, garanti, ayıplı mal telafisi vb. bulunur.
- Kendi ürününü sınırsız fiyatlandırma hakkı üretici ile ilgilidir, tüketici hakkı değildir.
- Doğru cevap: C
-
Aşağıdaki tarihlerden hangisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgilidir?
A) 1981
B) 1973
C) 1920
D) 1938Çözüm İpucu:
- TBMM’nin açılış tarihi 23 Nisan 1920’dir. Aynı tarih, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanır.
-
Ülkemizde yerel yönetim birimlerinden biri belediyedir. Aşağıdakilerden hangisi diğer yerel yönetim birimlerinden biri olarak gösterilebilir?
A) Valilik
B) Kaymakamlık
C) İl Özel İdaresi
D) BakanlıkÇözüm İpucu:
- İl Özel İdaresi, yerel yönetim birimlerindendir.
2. Boşluk Doldurma Soruları
-
“Bir ülkenin bağımsız ve özgür şekilde kendini yönetmesine ___________ denir.”
Çözüm İpucu:
- Burada boşluğa egemenlik kelimesi gelmelidir.
-
“Devletin yönetim işlerini yürütmekle görevli, seçimle iş başına gelen kişiye ___________ denir.”
Çözüm İpucu:
- Boşluğa gelmesi gereken ifade cumhurbaşkanı veya “başbakan” (sisteme göre) olabilir. Güncelde Türkiye’de yürütmeyi cumhurbaşkanı temsil eder.
-
“Kişinin ait olduğu ülkeye, devlete bağlılık bağına ___________ adı verilir.”
Çözüm İpucu:
- Bu boşluğa vatandaşlık yazılmalıdır.
3. Kısa Cevaplı Sorular
-
Sivil toplum kuruluşlarının topluma katkıları nelerdir?
- Cevap Örneği: Sivil toplum kuruluşları gönüllü faaliyette bulundukları için toplumsal sorunlara çözüm üretmeye, yardıma muhtaç bireylere yardım etmeye, eğitim ve sağlık gibi konularda destek sunmaya çalışırlar.
-
Doğal afetler sırasında temel görevlerimiz neler olmalıdır?
- Cevap Örneği: Afet sırasında panik yapmamak, güvenli bölgeye geçmek, yetkililerin talimatlarına uymak ve çevremizdekilere yardımcı olmaya çalışmak başlıca görevlere örnektir.
-
Bir ülkenin kalkınmasında demokratik yönetim tarzının önemi nedir?
- Cevap Örneği: Demokrasi; özgürlük, eşitlik ve katılımcılık gerektirdiğinden; insan haklarına saygılı, barış içinde bir ülke düzeni sağlayarak ekonomik ve sosyal gelişmeyi güçlendirir.
4. Doğru-Yanlış Soruları
Aşağıdaki cümlelerin yanına (D) doğru veya (Y) yanlış ifadesini yazınız.
- ( ) Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’tür.
- ( ) Yerel yönetimlerde en yetkili kişi kaymakamdır.
- ( ) Tüketici hakları, yalnızca lüks ürün alımlarında geçerlidir.
- ( ) Sorumluluk bilinci, hem kişisel hem toplumsal yaşamı kolaylaştırır.
Çözüm İpuçları:
- Doğru. (İlk cumhurbaşkanımız Atatürk’tür.)
- Yanlış. (Yerel yönetimlerde en yetkili kişi genelde belediye başkanıdır. Kaymakam ilçe temsilcisidir ancak yerel yönetim birimi anlamında belediye başkanı, ilde vali, ilçede kaymakam bulunur.)
- Yanlış. (Tüketici hakları tüm ürün ve hizmetler için geçerlidir, sadece lüks ürün için geçerli değildir.)
- Doğru. (Sorumluluk toplumsal düzenin sağlanmasında etkilidir.)
Örnek Soru ve Çözümler Tablosu
Soru Tipi | Örnek Soru | Çözüm / Cevap İpucu |
---|---|---|
Çoktan Seçmeli | Tüketici haklarından olmayan seçeneği işaretleme | Tüketici hakları üzerine bilgi sahibi olma (Değiştirme hakkı, garanti vb.) |
Çoktan Seçmeli | 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının tarihi | TBMM Açılışı’nın 1920 olduğunun bilinmesi |
Çoktan Seçmeli | Yerel yönetim birimlerinden biri | İl Özel İdaresi, Belediye gibi yerel yönetimleri tanıma |
Boşluk Doldurma | “Egemenlik”, “Vatandaşlık” gibi kavramların tanımları | Önemli kavramların doğru yerleştirilmesi |
Kısa Cevaplı | Sivil toplum kuruluşlarının katkıları | Gönüllülük esasına dayalı çalışma ve toplumu güçlendirme |
Kısa Cevaplı | Doğal afetler sırasında temel görevler | Panik yapmama, yetkili uyarılarına uyma, dayanışma gibi unsurlar |
Doğru - Yanlış | “Atatürk Cumhuriyetin ilk cumhurbaşkanıdır” / “Tüketici hakları lüks ürünlerde geçerlidir” vb. | Bilinen temel bilgilerin doğruluğunu kontrol etme |
Sonuç ve Özet
Yukarıdaki 5. sınıf Sosyal Bilgiler 2. dönem 1. yazılı örnek soruları, öğrencilerin sınavda karşılaşabileceği konu çeşitliliğini göstermektedir. Sorular; vatandaşlık bilgisi, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, temel hak ve sorumluluklar gibi pek çok alanda öğrenci bilgilerini ölçmeyi amaçlar. Etkili bir yazılı hazırlığı için:
- Konu özetlerini tekrar edin.
- Önemli tarihleri ve kavramları mutlaka öğrenin.
- Günlük hayatta karşınıza çıkabilecek örnek olayları düşünerek neden-sonuç ilişkisine odaklanın.
Başarılar dileriz!