5.sınıf performans ödevi

Ödev bu ama nasıl yapılacağını anlamadım

5. Sınıf Performans Ödevi: Çevre Kirliliğini Araştırıyorum

Ödevin Anlamı ve Yapılması Gerekli Adımlar:

Bu ödev, çevre kirliliğine neden olan faktörlerin araştırılması ve elde edilen sonuçların sınıf panosunda veya afiş/poster şeklinde sunulmasını içeriyor. Aşağıda ödevin bölümlerini anlayıp nasıl yapılacağına dair adımları detaylı şekilde açıklıyorum:

1. Araştırma Konusunu Seçme

İlk olarak, çevre kirliliğinin hangi türünü araştıracağınızı seçmelisiniz:

• Su kirliliği (Denizler, göller, nehirler gibi su kaynaklarının kirliliği).
  • Hava kirliliği (Atmosferdeki kirleticiler, sanayi ve araçlardan çıkan gazlar).
  • Toprak kirliliği (Erozyon, kimyasal gübreler veya plastik atıklar nedeniyle kirlenen toprak).

Konuyu seçtikten sonra şunu düşünmelisiniz: Ne tür kirlilik neden oluyor? Hangi kaynaklardan etkileniyor?

2. Araştırma Öncesinde Yapılacaklar

• Örnek Çalışmaları İnceleme: Seçtiğiniz çevre kirliliği ile ilgili bilimsel makaleler, resimli kitaplar veya internetteki örnek projelerden bilgi edinin.

• Örnek: Su kirliliği ile ilgili bir araştırma yapacaksanız, denizdeki plastik kirliliği ya da sanayi atıklarından kaynaklanan kirliliği araştırabilirsiniz.
  • Kullanacağınız Araçları Belirleme: Eğer matematiksel bir analiz yapmanız veya dijital araçları (grafik, sunum uygulamaları) kullanmanız gerekiyorsa, hangilerini kullanacağınıza karar verin. Örneğin:

• Excel ile veri tablosu oluşturma.
    • Canva ya da PowerPoint ile afiş/poster hazırlama.

3. Çalışma Sırasında Yapılacaklar

Bu bölümde çalışmalarınızı detaylandırıp sonuçlarınızı düzenlemeniz gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken noktalar:

• Araştırma Sorusu: Araştırma sorunuz net ve açık olmalı. Örneğin:

• Su kirliliği: Hangi sanayi atıkları sudaki yaşamı en çok etkiliyor?
    • Hava kirliliği: Araç egzoz gazlarının atmosferdeki karbondioksit oranına etkisi nedir?
  • İstatistiksel Analiz: Bilimsel araştırmalarda yer alan adımları takip edin:

• Gözlem yapın (Kirlilik hakkında yerel bölgedeki gözlemler).
    • Verileri düzenleyin ve grafik oluşturun.
  • Dijital Araçların Kullanımı: Örneğin:

• Çevre kirliliğine dair bir sunum hazırlayın (fotoğraflar, tablo ve bilgiler içerse).
    • Poster tasarımı yapın (Canva veya benzeri araçlarla).
  • Sonuçları Sergileme: Hazırladığınız afiş veya posterinizi sınıfta arkadaşlarınıza sunacak şekilde düzenleyin.

4. Çalışma Sonrası Yapılacaklar

• Değerlendirme Formu: Ödev ekinde verilen öz değerlendirme formunu doldurun. Bu formda çalışmanızın eksik ve güçlü yanlarını belirtebilirsiniz.

• Sunumun Düzenlenmesi: Araştırmanızda elde ettiğiniz sonuçları afiş veya poster şeklinde hazırlayın.

• Örneğin: Denizlerde plastik atıklarla ilgili araştırma yaptıysanız, posterinize çözümler ve öneriler ekleyebilir (geri dönüşüm, plastik kullanımını azaltma gibi).
    • Çevre kirliliğini arkadaşlarınıza açıklarken alternatif çözüm önerileri eklemeyi unutmayın.

Örnek Bir Çalışma Planı

Araştırma Konusu: Su kirliliği
Amaç: Denizlerdeki plastik atıkların çevresel zararlarını anlamak.
Adımlar:

1. Denizlerdeki plastik kirliliğinin oranları hakkında araştırma yap.
  2. Grafik oluştur (Plastiklerin hangi bölgelerde yoğun olduğu ile ilgili).
  3. Alternatif çözüm önerileri sun (Plastik kullanımını azaltma fikirleri).

Sunum:

• Afiş yap: Denizlerdeki canlı yaşamı ve plastiklerin etkisi ile ilgili resim ve bilgiler ekle.
  • Arkadaşlarına öneriler sun: Geri dönüşüm yöntemlerini anlat.

Eğer hangi konu üzerinde çalışacağınızı seçmekte zorlanıyorsanız, örnek bir araştırma için su, hava veya toprak kirliliği ile ilgili öneriler verebilirim. Hangi konuyu seçmek istiyorsunuz? :blush:

@username

Sevda_Urhan said :

Ödev bu ama nasıl yapılacağını anlamadım.

Cevap:

Merhaba! 5. sınıf düzeyinde verilen “Çevre Kirliliğini Araştırıyorum” başlıklı bu performans ödevi, belirlediğiniz bir çevre kirliliği türünü (örneğin su, hava veya toprak kirliliği) derinlemesine inceleyerek, nedenlerini, sonuçlarını ve kaynaklarını araştırmanızı; sonrasında elde ettiğiniz verileri ve yorumlarınızı bir afiş veya poster hâlinde sınıfta sergilemenizi istiyor. Aşağıdaki adımları inceleyerek bu ödevi daha kolay bir şekilde nasıl yapacağınızı anlayabilirsiniz.

İçindekiler (Table of Contents)

1. Ödevin Amacı ve Önemi
  2. Konu Seçimi ve Sınırlandırma
  3. Örnek Araştırma Konu Başlıkları
  4. Araştırma Süreci ve İstatistiksel Yöntemler
  5. Dijital Araçlar ve Materyallerin Kullanımı
  6. Adım Adım Rehber
    1. Adım 1: Hazırlık
    2. Adım 2: Veri Toplama
    3. Adım 3: Verileri Analiz Etme
    4. Adım 4: Sonuçları Yorumlama
    5. Adım 5: Afiş / Poster Hazırlama
    6. Adım 6: Sunum ve Değerlendirme
  7. Sınıf Panosunda Sergileme İpuçları
  8. Ek Öneriler: Arkadaşlarla Paylaşım ve İş Birliği
  9. Örnek Tablo: Çalışma Planı
  10. Proje Raporu İçin Örnek Bölümler
  11. Çalışmanızın Özetlenmesi ve Sonraki Adımlar
  12. Kısa Bir Sonuç Değerlendirmesi

1. Ödevin Amacı ve Önemi

1. sınıf performans ödevinizde sizden, çevre kirliliğinin farklı yönlerini (hava, su veya toprak) araştırmanız ve elde ettiğiniz bilgileri sınıfta sunmanız bekleniyor. Bu sayede:
  • Araştırma becerilerinizi geliştirmeniz,
  • Gözlem yapma alışkanlığı kazanmanız,
  • Çevre bilinci oluşturmanız,
  • Bilimsel düşünce ve problem çözme adımlarını uygulamanız,
  • Verileri düzenleme, raporlama ve takım çalışması becerinizi geliştirmeniz amaçlanır.

Böylelikle yalnızca teorik bilgiler edinmekle kalmaz, aynı zamanda uygulamalı olarak bir kirlilik türünü tüm boyutlarıyla inceleme fırsatı bulursunuz.

2. Konu Seçimi ve Sınırlandırma

Ödev yönergelerinde “su, hava veya toprak” kirliliği seçebileceğiniz belirtiliyor. Araştırmanızın daha net, açık ve amaca uygun olması için önce hangi kirlilik türünü seçeceğinize karar verin:

1. Su Kirliliği: Denizde, gölde, nehirde veya yeraltı sularında oluşan kirlilik.
  2. Hava Kirliliği: Fabrika bacalarından çıkan dumanlar, araç egzozlarından salınan gazlar vb.
  3. Toprak Kirliliği: Zararlı atıklar, kimyasallar veya aşırı gübrelemeden kaynaklanan kirlilik.

Kirlilik türünüzü kesinleştirin; örneğin “kendi mahallenizdeki dere su kirliliği”, “okul çevresindeki hava kirliliği” veya “tarım arazilerindeki pestisit kullanımı sonucu toprak kirliliği” gibi daraltılmış ve somut bir konu belirleyin. Konuyu daraltmak işinizi kolaylaştırır; çünkü çok geniş bir konuda araştırma yapmak yerine belirli bir bölge veya konuyla ilgilenmeniz daha detaylı sonuçlar elde etmenizi sağlar.

3. Örnek Araştırma Konu Başlıkları

Örnek olarak aşağıdaki konulardan birini seçebilirsiniz:

• Su Kirliliği:

• Dere ve göl sularında kirlilik ölçüm sonuçları ve bunun bitkilere/ hayvanlara etkisi
    • Deniz kirliliğinin balık popülasyonuna etkisi
  • Hava Kirliliği:

• Trafik yoğunluğunun hava kalitesine etkisi
    • Fabrika gazlarının yakın çevreye etkisi
  • Toprak Kirliliği:

• Fazla gübre ve ilaç (pestisit) kullanımının toprağa zararları
    • Plastik atıkların topraktaki verimliliğe etkisi

Seçtiğiniz konunun neden (endüstriyel atıklar, şehirleşme, atık yönetimi eksikliği vb.) ortaya çıktığını, kaynaklarının (fabrika atıkları, evsel atıklar, ulaşım araçları vb.) neler olduğunu ve sonuçlarının (ekosistem hasarı, insan sağlığına etkiler, doğanın dengesi vb.) neler olabileceğini belirlemek isteyeceksiniz. Bu sayede performans ödeviniz daha sağlam bir temel üzerine kurulmuş olur.

4. Araştırma Süreci ve İstatistiksel Yöntemler

Ödev metninde “Araştırma sorunuzun net, açık ve amaca yönelik olması” ve “istatistiksel araştırma süreçlerinin tüm adımlarını yerine getirmeniz” gerektiği belirtiliyor. İstatistiksel araştırmada genelde aşağıdaki adımlar izlenir:

1. Araştırma Sorusu (Hipotez):
    • “Okul çevresindeki hava kirliliği öğrencilerin solunum rahatsızlıklarını artırıyor mu?” gibi.
  2. Veri Toplama:
    • Gözlem, anket, deney veya literatür taraması yaparak veri toplamak.
  3. Veri Analizi:
    • Topladığınız verileri tablo ve grafiklere dönüştürmek.
  4. Yorumlama:
    • Verilerin ne anlama geldiğini anlatmak, sorunuza yanıt verip vermediğini açıklamak.
  5. Raporlama:
    • Sonuçları net ve açık şekilde aktarmak, poster veya afiş hazırlayıp sunum yapmak.

Veri Analizi İçin Kullanılabilecek Basit Yöntemler

• Frekans tablosu oluşturma (gözlemlerin kaç kere tekrar ettiğini gösterme),
  • Basit ortalama veya yüzde hesabı yapma,
  • Çubuk grafiği veya pasta grafiği gibi kolay anlaşılır grafikler kullanma.

Bu yöntemleri kullanarak, toplanan verileri daha anlaşılır hâle getirebilir ve sınıf arkadaşlarınıza sunabilirsiniz.

5. Dijital Araçlar ve Materyallerin Kullanımı

Ödev, “kullanacağınız dijital araçlar veya matematik yazılımları”ndan bahsediyor. Bazı ücretsiz ya da herkesin kullanabileceği basit yazılımlar:

• Microsoft Excel veya Google E-Tablolar: Grafik çizmek, tablo hazırlamak için.
  • Google Formlar veya Microsoft Forms: Anket hazırlayarak veri toplamak için (örneğin “okuldaki arkadaşların çevre kirliliğine bakışı” anketi).
  • Çizim / Sunum Araçları: Poster veya afiş tasarlamak için Canva, Google Slides gibi yazılımlar.

Bu araçlar sayesinde yaptığınız araştırmayı dijital ortamda düzenleyip sunabilir, verilerinizi daha profesyonel ve anlaşılır hâle getirebilirsiniz.

6. Adım Adım Rehber

Aşağıdaki adımları izleyerek planlı ve düzenli bir şekilde ödevinizi tamamlayabilirsiniz.

Adım 1: Hazırlık

• Konu Belirleme: Öncelikle hangi kirlilik türüne yoğunlaşacağınızı seçin.
  • Sorun Cümlesi Oluşturma: Araştırma sorunuz ne olacak? Örneğin, “Yakın çevremdeki dereye atılan çöpler o suyun bitki ve canlılar üzerindeki etkisini arttırıyor mu?”
  • Kapsam ve Sınırlandırma: Araştırmayı hangi bölge, zaman dilimi veya kirlilik kaynağı için yapacaksınız?

Bu aşamada, aile büyüklerinizden veya öğretmeninizden de fikir alabilirsiniz. Konunuzu netleştirdikten sonra, kaynak toplama işine geçebilirsiniz.

Adım 2: Veri Toplama

• Kaynak İncelemesi:

• İnternette “(seçtiğiniz kirlilik türü) + akademik araştırma”, “(seçtiğiniz kirlilik türü) yerel gazete haberi” gibi aramalar yaparak güvenilir bilgilere ulaşın.
    • Kütüphanede veya okul kitaplığında doğa bilimleri, çevre, coğrafya kitaplarını tarayabilirsiniz.
  • Anket / Gözlem / Görüşme (İstatistiksel Veri):

• Hava kirliliğine dair bir örnek: Mahallede yaşayanlarla, “Sık sık nefes darlığı yaşıyor musunuz?” gibi basit sorular içeren bir anket doldurabilirsiniz.
    • Su kirliliğiyle ilgili bir örnek: Yerel dere kenarına gidip gözlem yapabilir, kıyıda çöpler var mı bakabilir, fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Dijital Araç Kullanımı:

• Gerekirse kısa bir Google Form anketi oluşturabilir, sınıf arkadaşlarınıza yollayabilirsiniz.
    • Verileri Excel veya Google E-Tablolar’a girerek tablo oluşturun.

Bu veri toplama aşamasında, ödevde belirtilen “kişisel bilgilerin gizliliğine dikkat edin” maddesine de uymalısınız; yani anket yaparken isim toplamak yerine sadece yaş, sınıf düzeyi vb. anonim bilgiler sormaya özen gösterin.

Adım 3: Verileri Analiz Etme

• Tablo ve Grafik Oluşturma: Topladığınız verileri sayılara dönüştürün. Örneğin, 30 kişiyle anket yaptıysanız sonuçları hangi cevabı kaç kişi verdi gibi tablo haline getirin.

• Ortalama, Yüzde ve Grafik:

• Yüzde hesaplayabilirsiniz: (% = (cevap veren kişi sayısı / toplam kişi sayısı) x 100).
    • Çubuk veya pasta grafiği kullanarak görsel hâle getirebilirsiniz.
  • Tutarlılık ve Karşılaştırma: Araştırma sorunuzla ilgili elde ettiğiniz verileri kontrol edin. Beklediğiniz cevap ile çıkan sonuçlar ne kadar uyumlu?

Veri analizi, ödevinizin güçlü bir kısmını oluşturur. Örneğin; “Arkadaşlarımın %60’ı mahalledeki hava kirliliğinin egzoz dumanlarından kaynaklandığını düşünüyor”, “Ankete katılanların %40’ı her gün sokakta çöp gördüğünü belirtiyor” gibi sonuçlar hemen dikkat çeker.

Adım 4: Sonuçları Yorumlama

• Neden-Sonuç İlişkisi:
    • Bulduğunuz verilere göre, “Fabrika bacaları ve araç trafiği yoğun olan bölgede öksürük ve nefes darlığı şikayetleri daha fazla” gibi bir yorum yapabilirsiniz.
  • Kaynakların Etkisi:
    • “Atık suları dereye dökmek, sudaki oksijen miktarını düşürüyor ve balık ölümlerine sebep oluyor.”
  • Beklenmeyen Bulgular:
    • Bazen anket sonuçları veya gözlemler sizin ilk tahmininizle uyuşmayabilir. “Arkadaşlarımın çoğu, toprak kirliliğinin en önemli sebebinin inşaat atıkları olduğunu düşünüyor” gibi sizi şaşırtan sonuçlar da çıkabilir.

Bu kısımda, verileri “sadece rakam” olarak değil, yaşadığınız çevreye yönelik gözlemlerle birlikte yorumlamanız çok daha kaliteli bir çalışma sunar.

Adım 5: Afiş / Poster Hazırlama

• Öne Çıkan Bilgiler:
    • Anket sonuçları, istatistiksel veriler, çarpıcı fotoğraflar veya bilgi notları.
  • Sade ve Dikkat Çekici Tasarım:
    • Başlıklar büyük puntolarla, alt başlıklar net bir şekilde yazılmalı.
    • Renk uyumu ve görseller önemli; karmaşadan kaçının.
  • Çözüm Önerileri:
    • Sensiz bu araştırma eksik kalır! Başkalarına da “Evsel atıkları ayrıştırın, geri dönüşüme önem verin” gibi önerilerde bulunun.

Bu posteri sınıfta veya pano üzerinde sergileyeceksiniz. Afişin anlaşılır ve ilgi çekici olması, sınıf arkadaşlarınızın ve öğretmeninizin dikkatini çekerek projenizin değerini artıracaktır.

Adım 6: Sunum ve Değerlendirme

• Sunum Hazırlığı:
    • Afiş veya posterinizi sınıfın önünde anlatmaya hazırlanırken, öne çıkan 3–4 başlığa odaklanın.
    • Çok uzun ve karmaşık cümlelerle sınıfı sıkmayın. Başlangıç olarak “Çevre kirliliği nedir?” sorusuna kısa bir cevap verebilirsiniz, ardından temel bulgularınızı aktarabilirsiniz.
  • Soruları Yanıtlama:
    • Sınıf arkadaşlarınızdan gelecek soruları sakince dinleyip cevaplayın. “Anketi ne kadar sürede yaptın?”, “Toplam kaç kişi katıldı?” vb. sorular gelebilir.
  • Öz Değerlendirme:
    • Ödev metninde bahsedilen “Ek-1’deki öz değerlendirme formu”nu doldurun. Baştan sona kendinizi değerlendirin: “Hangi aşamada zorlandım? Verileri analiz ederken yeterince dikkatli oldum mu?” gibi.

Sunum sırasında gösterdiğiniz emek, yaratıcılık ve bilgiyi aktarma becerisi genellikle puanlamanın önemli bir parçasını oluşturur.

7. Sınıf Panosunda Sergileme İpuçları

• Posterin Boyutu: Yazılar uzaktan okunacak kadar büyük olsun.
  • Görsel Kullanın: Kirliliği anlatan fotoğraflar veya kendi çektiğiniz resimler etkili olur.
  • Düzenli Çerçeve: Posterin kenarına bir çerçeve veya renk şeritleri ekleyerek daha derli toplu bir görünüm yaratabilirsiniz.
  • Başlık ve Alt Başlıklar: “Su Kirliliği Nedir?”, “Nedenleri ve Sonuçları”, “Çözüm Önerileri” gibi net başlıklar ekleyin.
  • Kısa Notlar ve Sloganlar: “Doğayı korumak geleceğimizi korumaktır!” gibi kısa ve çarpıcı ifadeler.

Pano sunumu, çalışmanızın görsel olarak da dikkat çekmesini sağlar ve diğer öğrenciler hangi tür çevre kirliliği üzerinde neler öğrendiğinizi kolayca görebilirler.

8. Ek Öneriler: Arkadaşlarla Paylaşım ve İş Birliği

• Grup Çalışması: Bazı öğretmenler performans ödevini grup halinde yapmaya izin verebilir. Grupla çalışıyorsanız, herkesin bir görevi olsun (sunum hazırlama, veri toplama, tasarım yapma vb.).
  • Arkadaşların Görüşleri: Poster tasarımınız veya verileriniz hakkında arkadaşlarınızdan fikir alın. Bazen ek bir fikir veya düzeltme, projeyi çok daha iyi bir seviyeye taşıyabilir.
  • Deney Yapılabilir: Eğer imkan varsa basit deneyler de yapılabilir. Örneğin “bitki tohumlarını kirli suyla sulamak ve sonuçlarını gözlemlemek” gibi. Sonuçları fotoğraflayarak posterde paylaşabilirsiniz.

Grup çalışması veya arkadaşların desteği, araştırmanızı zenginleştirir ve hataları erken fark etmenize yardımcı olur.

9. Örnek Tablo: Çalışma Planı

Aşağıda, adım adım proje planınızı nasıl düzenleyebileceğinize dair örnek bir tablo yer alıyor:

Adım Yapılacak İş Örnek Uygulama Beklenen Sonuç
1. Konu Seçimi Çevre kirliliği türünü belirle “Hava Kirliliği” veya “Su Kirliliği” seçimi Net bir araştırma kapsamı belirlemek
2. Veri Toplama Anket, gözlem, literatür incelemesi Google Form/anket, dere kenarı gözlemi Sayısal veri + fotoğraf kanıtı elde etmek
3. Veri Analizi Grafik ve tablo hazırlamak, yüzdeleri hesaplamak Excel’de çubuk grafiği oluşturma Verileri anlaşılır şekilde görselleştirmek
4. Yorumlama Sonuçlardan çıkardığınız dersleri ve ilişkileri açıklamak “Dere suyunda çöp oranı arttıkça balık sayısının azaldığı gözlemlendi.” Kirlilik sebebi-sonucu hakkında açık bir değerlendirme
5. Poster Hazırlığı Bulgu ve yorumlarınızı renkli bir afişe / postere aktarmak Slogan, fotoğraf, kısa açıklamalar, grafikler Dikkat çekici ve bilgilendirici bir sunum oluşturmak
6. Sunum Sınıf önünde sözlü sunum yapmak Posterinizle veya slayt sunumla 5-10 dakikalık anlatım Diğer öğrencilerin konuyu öğrenmesini sağlamak
7. Değerlendirme Öz değerlendirme formunu doldurmak “Neler öğrendim? Nerede zorlandım? Nasıl çözdüm?” Kendini geliştirmek için geri bildirim toplamak

Bu tabloyu kendi durumunuza uyarlayabilir, ister tek başınıza ister grupça çalışıyor olun, bütün süreci planlı şekilde yürütebilirsiniz.

10. Proje Raporu İçin Örnek Bölümler

Sergileme ve sunum dışında, öğretmeniniz bazen kısa bir rapor da isteyebilir. İşte basit bir rapor bölümü planı:

1. Giriş

• Seçtiğiniz kirlilik türünü tanıtın.
    • Neden bu konuyu seçtiğinizi ve bu konunun önemini açıklayın.
  2. Araştırma Sorusu ve Amacı

• Örneğin: “Bu proje kapsamında mahallemizdeki hava kalitesinin öğrencilerin sağlık durumuna etkisini araştırmayı amaçladım.”
  3. Yöntem

• Veri toplama şekliniz, kullandığınız araçlar, kaç kişiyle anket yaptığınız veya hangi gözlemleri yaptığınız.
  4. Bulgular

• Elde ettiğiniz tablo, grafik ve sonuçlar.
  5. Yorum ve Tartışma

• Bu sonuçlar beklentilerinizle uyuşuyor mu, hangi yeni bilgileri keşfettiniz?
  6. Sonuç ve Öneriler

• Konuyu toparlayın ve “Bu kirliliği azaltmak için neler yapılabilir?” sorusuna cevap verin.
  7. Kaynaklar

• İncelediğiniz kitaplar, internet siteleri, makaleler.

Böyle bir rapor, sınıf sunumuyla beraber ödevinizi güçlendirir ve öğretmeninizin araştırma sürecinizi daha iyi değerlendirmesine yardımcı olur.

11. Çalışmanızın Özetlenmesi ve Sonraki Adımlar

Ödevinizin temel hedefi, seçtiğiniz çevre kirliliğine dair geleceğe dair öneriler ve farkındalık yaratmaktır. Hem araştırma bölümünde hem de poster tasarımında aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

1. Sade ve Anlaşılır Anlatım: 5. sınıfta olduğunuz için, kavramları açıklarken mümkün olduğunca açık ve duru bir dil kullanın.
  2. Görsel Destek: Grafikleri, fotoğrafları ve renkli başlıkları kullanmaktan çekinmeyin.
  3. Güncel Bilgi: Gazete kupürleri veya belediye duyurularından yararlanarak canlı ve güncel örnekler verebilirsiniz.
  4. Eylem Çağrısı: Son bölümde “Siz de çevremizi temiz tutmak için şunları yapabilirsiniz…” gibi bir çağrı ekleyerek sınıf arkadaşlarınızı harekete geçmeye teşvik edebilirsiniz.

Bu adımlar sizin yürüteceğiniz projeye özgü uyarlanabilir; önemli olan kendi bölgenize ve imkanlarınıza göre düzenlemeler yapmaktır.

12. Kısa Bir Sonuç Değerlendirmesi

Bu ödev, sadece “not almak” için değil, aynı zamanda edindiğiniz bilgileri günlük hayatınızda uygulamanız ve çevrenize örnek olmanız için tasarlanmıştır. Umuyoruz ki:

• Çevre kirliliği hakkında bilinç düzeyiniz artar,
  • İstatistiksel yöntemlerle veri toplama ve analiz etme becerisine aşina olursunuz,
  • Poster sunumu ile hem öz güveniniz hem de ikna kabiliyetiniz gelişir,
  • Çevrenizdeki insanları doğa hakkında daha duyarlı olmaya teşvik edersiniz.

Çalışmanızı tamamladıktan sonra, sınıf panosunda afişinizi sergileyin ve bulduğunuz önerileri arkadaşlarınızla paylaşın. Hem grup olarak hem de bireysel olarak bilgiyi yaymak son derece kıymetlidir.

@anonymous13

Ödev bu ama nasıl yapılacağını anlamadım

Answer:

Çevre Kirliliğini Araştırıyorum (5. Sınıf Performans Ödevi)

Bu performans görevi, su, hava veya toprak kirliliği gibi bir çevre kirliliği türünü seçip nedenlerini ve sonuçlarını araştırmanızı, daha sonra elde ettiğiniz bilgileri poster, afiş veya sunum şeklinde sınıfınızla paylaşmanızı hedefler. Aşağıdaki adımları izleyerek ödevinizi rahatça tamamlayabilirsiniz:

1. Konu Seçimi ve Amaç Belirleme

• Çevre kirliliği türünü seçin: Su, hava veya toprak kirliliğinden birine odaklanın.
  • Araştırma sorusunu yazın: Örneğin, “Hava kirliliğinin insan sağlığı ve doğa üzerindeki etkileri nelerdir?” gibi net ve açık bir soru belirlemek işinizi kolaylaştırır.

2. Örnek Araştırmalara Bakma

• Seçtiğiniz konuyla ilgili daha önce yapılmış basit araştırma örneklerini inceleyin. İnternetten veya kütüphaneden, “Türkiye’de su kirliliği örnekleri” ya da “Hava kirliliğinin ölçümü” gibi kaynakları tarayabilirsiniz.
  • Notlar alın: Önemli gördüğünüz bilgi ve verileri daha sonra kullanmak için kısaca özetleyin.

3. Veri Toplama

• Gözlem yapın: Evinizin çevresinde, okulunuzda veya mahallenizde konunuzla ilgili sorunları gözlemleyin. Örneğin, çöpler nasıl toplanıyor, havada aşırı duman var mı?
  • Anket veya kısa görüşme: Ailenize, öğretmenlerinize ya da arkadaşlarınıza konuyla ilgili sorular sorarak küçük bir anket veya görüşme yapabilirsiniz (ör: “Su kirliliğini önlemek için neler yapıyorsunuz?”).
  • Kaynak araştırma: İnternette güvenilir siteler veya ders kitapları gibi kaynaklardan da ek bilgiler toplayın.

4. İstatistiksel Yöntemleri Kullanma

• Basit sayılar veya grafikler: Topladığınız bilgileri (örneğin kaç kişiden hangi yanıtın geldiği) tablo veya sütun grafiği şeklinde gösterebilirsiniz.
  • Matematiksel işlemler: Oranlama, yüzde hesabı gibi temel işlemleri kullanarak verileri anlaşılır hâle getirin.

5. Poster/Afiş/Sunum Hazırlama

• Başlık ekleyin: Konunuzu vurgulayan göze çarpan bir başlık kullanın (örneğin: “Hava Kirliliğinin Nedenleri ve Çözümleri”).
  • Alt başlıklar: Nedenler, etkiler ve çözüm önerileri gibi bölümler oluşturun.
  • Görseller: Kirliliği anlatan ya da önlemleri gösteren resimler, grafikler ekleyin.
  • Yazı düzeni: Yazılarınızı okunaklı ve öz şekilde hazırlayın; fazla metin yerine görsel ve kısa açıklamalar kullanın.

6. Sonuç ve Öneriler

• Elde ettiğiniz bilgileri özetleyin: Nedenler, sonuçlar, alınması gereken önlemler gibi başlıklar altında özet bir değerlendirme yazın.
  • Öneriler geliştirin: Çevre kirliliğini önlemek veya azaltmak için her yaştan insanın uygulayabileceği yöntemleri (geri dönüşüm, su tasarrufu, ağaç dikme vb.) içeren maddeler ekleyin.

7. Sınıfta Paylaşım

• Poster veya sunumunuzu sınıf panosuna asın veya sınıfa kısa bir sunum yapın.
  • Soru-cevap kısmı: Arkadaşlarınızın veya öğretmeninizin sorularını yanıtlamaya hazır olun.

8. Öz Değerlendirme

• Ödev sonunda size verilen değerlendirme formunu doldurun.
  • Kendi çalışmanızı gözden geçirerek eksik veya geliştirilmesi gereken yerlere not düşebilirsiniz.

Kaynakça Önerileri

• Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 5. Sınıf Ders Kitapları
  • TÜBİTAK (tubitak.gov.tr)
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (cevresaglik.gov.tr gibi alt siteler veya ilgili birimler)
  • Ansiklopediler, gazeteler, çevre konulu belgeseller

Bu adımları izleyerek ödevinizi rahatça yapabilirsiniz. Hem araştırma yapmayı öğrenip hem de çevre kirliliğine farkındalık kazandırmış olacaksınız.

@Sevda_Urhan