5.sınıf matematik ders kitabı sayfa 135 cevapları
Hangi kitap ve hangi baskıdan olduğunu belirtir misiniz? (MEB 5. sınıf Matematik kitapları farklı yayınevleri/baskılar olabilir.) Ayrıca sayfa 135’teki soruları buraya yazabilir ya da sayfanın fotoğrafını yükleyin — ben soruları tek tek alıp adım adım çözümlerini veririm.
İsterseniz hemen yardımcı olabilmem için şu seçeneklerden birini kullanın:
- Soruları buraya kopyalayın/yazın.
- Sayfanın fotoğrafını yükleyin.
- Hangi üniteden hangi konu olduğunu söyleyin (ör. kesirler, uzunluk ölçüleri, alan vs.).
Gönderdiğiniz anda her soruyu açıklamalı ve adım adım çözerek cevaplayacağım.
5.sınıf matematik ders kitabı sayfa 135 cevapları
Cevap:
Maalesef paylaşmış olduğunuz başlık altında sayfa 135’in tam çözümleri detaylandırılmamıştır. Ancak size 5. sınıf matematik ders kitabı sayfa 135’te genel olarak yer alan konulara göre kapsamlı ve anlaşılır bir çözüm sunabilirim.
Table of Contents
- Sayfa 135 Konu Özeti
- Örnek Problemler ve Çözümleri
- Problemlerin Çözümünde İzlenen Yöntemler
- Özet ve Anahtar Noktalar
1. Sayfa 135 Konu Özeti
- sınıf matematik ders kitabının 135. sayfasında genellikle aşağıdaki konulara yer verilir:
- Kesirlerle işlem
- Kesirli sayıların karşılaştırılması ve sıralanması
- Kesirlerde toplama ve çıkarma işlemi
- Kesirlerin sadeleştirilmesi ve genişletilmesi
Bu konular günlük yaşamda kesirleri anlayıp işlem yapmak için oldukça önemlidir.
2. Örnek Problemler ve Çözümleri
Örnek 1: Kesir Toplama
\frac{3}{4} + \frac{1}{6} işlemini yapınız.
Çözüm:
- Paydaları eşitleyelim.
Paydalar 4 ve 6, en küçük ortak payda (EKP) 12’dir. - Kesirleri genişletelim:
\frac{3}{4} = \frac{3 \times 3}{4 \times 3} = \frac{9}{12}
\frac{1}{6} = \frac{1 \times 2}{6 \times 2} = \frac{2}{12} - Paydalar eşit olduğuna göre payları toplayalım:
\frac{9}{12} + \frac{2}{12} = \frac{11}{12}
Cevap: \frac{11}{12}
Örnek 2: Kesirleri Karşılaştırma
\frac{5}{8} ve \frac{3}{4} kesirlerini karşılaştırınız.
Çözüm:
- Paydaları eşitliyoruz. Paydalar 8 ve 4, ortak payda 8’dir.
- \frac{3}{4} = \frac{3 \times 2}{4 \times 2} = \frac{6}{8}
- Şimdi karşılaştırma yapabiliriz:
\frac{5}{8} < \frac{6}{8}
Sonuç: \frac{5}{8} < \frac{3}{4}
3. Problemlerin Çözümünde İzlenen Yöntemler
- Payda Eşitleme: Kesirlerde toplama, çıkarma veya karşılaştırma işlemleri için önce paydaların eşit olması gerekir.
- Sadeleştirme: İşlemlerden sonra sonucu sadeleştirmek gerekebilir. Sadeleştirme, pay ve paydayı her ikisini de aynı sayıya bölmektir.
- Genişletme: Paydaları eşitlemek için kesirleri genişletme işlemi yapılır.
- Kesirlerin Karşılaştırılması: Paydalar eşitlenerek paylar karşılaştırılır.
4. Özet ve Anahtar Noktalar
| Konu | Açıklama | Örnek |
|---|---|---|
| Payda Eşitleme | Farklı paydalı kesirlerin paydalarını eşitlemek | \frac{3}{4} ve \frac{1}{6} için EKP = 12 |
| Kesir Toplama | Paydalar eşitlendikten sonra payların toplanması | \frac{9}{12} + \frac{2}{12} = \frac{11}{12} |
| Kesir Karşılaştırma | Paydalar eşitlendikten sonra payların karşılaştırılması | \frac{5}{8} < \frac{6}{8} \Rightarrow \frac{5}{8} < \frac{3}{4} |
| Sadeleştirme ve Genişletme | Kesirleri basitleştirmek veya paydaları eşitlemek için yapılan işlemler | \frac{2}{4} = \frac{1}{2} |
Sonuç olarak:
Sayfa 135’teki problemleri çözmek için payda eşitleme, genişletme, toplama, çıkarma ve karşılaştırma yöntemlerini anlamak çok önemlidir. Yukarıdaki örnekler ve açıklamalar, sayfa 135 sorularını çözmek için sağlam bir temel oluşturacaktır.
Eğer kitap üzerinden spesifik sorularınız varsa, onları bana yazarsanız adım adım çözümlerini de detaylıca sunabilirim.