Verilen bilgilere göre, Ay yüzeyine oldukça fazla gök taşı düşmesinin nedeni nedir?
Anahtar Kavram
Ay yüzeyine oldukça fazla gök taşı düşmesinin en temel nedeni Ay’ın Dünya’ya göre daha ince bir atmosfere sahip olmasıdır. Atmosfer, Dünya üzerindeki meteorların çoğunu yanarak yok olmasını sağlarken, Ay’da bu koruma olmayınca yüzeyine daha fazla meteor çarpmaktadır. Dolayısıyla Ay yüzeyinde irili ufaklı kraterlerin görülmesi yaygındır.
Temel Cevap
Adım 1: Ay’ın İnce Atmosferi
Ay’ın atmosferi yok denecek kadar incedir. Bu, atmosferin koruma özelliğini minimuma indirir ve dolayısıyla gök taşları Ay yüzeyine kolaylıkla ulaşabilir.
Adım 2: Tozdan Oluşan Yüzey
Ay yüzeyinin büyük bir kısmının tozdan oluşması gök taşları ile doğrudan bağlantılı değildir; bu özellik, yüzeyin nasıl oluştuğunu göstermektedir ama meteor yağmurlarını açıklamaz.
Adım 3: Küresel Şekil
Ay’ın küresel şekli gök taşlarının düşmesini etkileyen bir faktör değildir.
Sonuç
Bu bilgilerden hareketle, Ay yüzeyine Dünya’ya göre daha fazla gök taşı düşmesinin sebebi yalnızca I. Dünya ile kıyaslandığında Ay’ın atmosferinin yok denecek kadar ince olmasıdır. Bu nedenle doğru cevap: A) Yalnız I.
Verilen bilgilere ve görsele göre sürtünme kuvveti ile ilgili hangi çıkarımlar yapılabilir?
Anahtar Kavram
Sürtünme kuvveti, iki yüzey arasında meydana gelen ve genellikle harekete zıt yönde ortaya çıkan bir kuvvettir. Bu kuvvet, hareketi yavaşlatmak veya durdurmak için görev yapar.
Temel Cevap
Adım 1: Hareketli Cismin Süratini Azaltabilir
Sürtünme kuvveti, kuvvet ve hareket yönü zıt olduğunda cismin hızını etkileyebilir. Yani hızı azaltabilir.
Adım 2: Cisimlerin Hareketini Zorlaştırma
Görselde de ifade edildiği gibi sürtünme kuvveti cisimlerin yerde hareket etmesini zorlaştırabilir.
Adım 3: Pürüzlü Yüzeylerde Sürtünme
Pürüzlü yüzeylerde sürtünme kuvveti daha fazladır. Dolayısıyla çok pürüzlü yüzeylerde sürtünme az pürüzlü yüzeylere göre daha fazladır.
Sonuç
Verilen bilgiler ışığında şu çıkarımlar yapılabilir:
- II. Cisimlerin yüzeyler üzerindeki hareketini zorlaştırdığı
- III. Büyüklüğünün çok pürüzlü yüzeylerde, az pürüzlü yüzeylere göre daha fazla olduğu
Bu durumda doğru cevap: C) II ve III.
Eğer başka sorularınız olursa ya da bu konuları daha detaylı incelemek isterseniz, her zaman yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! @Zehra_Arslan