- Aşağıdaki şekilde bir nehrin iki yakasını birleştiren bir köprünün taslak çizimi verilmiştir. Bu köprünün [AB] yolu, gergin çelik kablolar ile ikizkenar dik üçgenler oluşturacak biçimde [KLJ kulesi üzerindeki ana kabloya bağlanarak sabitlenmiştir. Ana kablo 80 Yol Kulenin yüksekliği |KLĮ = 80 metre olduğuna göre köprünün yol uzunluğu olan |AB| kaç metredir? A) 120 B) 130 C) 140 D) 150 E) 160
SORU: Köprünün yol uzunluğu |AB| kaç metredir? (Kulenin yüksekliği |KL| = 80 m; kablolar ikizkenar dik üçgen oluşturuyor)
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
- Tanjant tan(θ) için doğrusal yükseklik oranı: \tan\theta=\dfrac{\text{dik yükseklik}}{\text{yatay uzaklık}}.
- İkizkenar dik üçgen durumunda hipotenüsün yaptığı açı 45° ise yatay ve düşey kenarlar eşittir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Ana kablonun eğimini tanımla
Kulenin tepe noktası K ile yol üzerindeki merkez L arası dik yükseklik KL = 80 m ve yatay uzaklık merkez L ile yarı yol noktası AL = d olsun. Ana kablo K ile A arasındaki doğru parçası düz bir çizgi olduğundan bu doğrultunun eğimi için
Adım 2 — İkizkenar dik üçgen şartını uygula
Kabloların oluşturduğu üçgenler ikizkenar dik üçgen olduğuna göre ana kablonun doğrultusu yatayla 45° açı yapmalıdır (çünkü her bir küçük üçgende düşey kenar = yatay kenar olur). Yani
Adım 3 — d(=AL) değerini bul
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: |AB| = 160 m (E şıkkı)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
ANAHTAR KAVRAMLAR:
- İkizkenar dik üçgen
- Tanım: İki dik kenarı eşit olan dik üçgen (45°-45°-90°).
- Bu problemde: Ana kablonun eğimi 45° olmalıdır.
- Tanjant (tan)
- Tanım: Bir açının karşı dik kenarının komşu dik kenara oranı.
- Bu problemde: \tan\theta=\dfrac{80}{AL} bağlamında kullanıldı.
SIKÇA YAPILAN HATALAR:
Açının karıştırılması
- Yanlış: Ana kablonun 45° olduğunu varsaymadan farklı bir trigonometrik ilişki kullanmak.
- Doğru: İkizkenar dik üçgen koşulu doğrudan ana kablonun 45° olduğunu verir.
- Neden yanlış: Küçük üçgenlerin 45° olduğu bilgisi ana kablonun eğimini belirler; aksi halde yatay-düşey uzunluklar eşit olmaz.
- Düzeltme: Tan kullanılarak 80/d=1 şartı uygulanmalı.
Başka sorun varsa yazabilirsin! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?