5 Aşağıda, yön bulma yöntemlerinden bazılarının görselleri verilmiştir

5 Aşağıda, yön bulma yöntemlerinden bazılarının görselleri verilmiştir. Görsellerin altında bulunan kutucuklara görselin gösterdiği yönleri yazalım.

Doğada Yön Bulma Yöntemleri ve Görsel Analizi

Görsellerde verilen doğal ve teknolojik yön bulma yöntemlerini inceleyerek kutucuklara yazılması gereken doğru yönleri adım adım belirleyelim.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Güneşin Batışı (Sol Üst Görsel)
Güneş her gün doğudan doğar ve akşam vakti ufuk çizgisinde kaybolurken batıdan batar. Görselde güneş batmak üzere olduğu için bu kutucuğa Batı yazılmalıdır.

Adım 2 — Karınca Yuvaları (Orta Üst Görsel)
Karıncalar, yuvalarının ağzını soğuktan korumak ve güneşten daha fazla yararlanmak için genellikle güneye doğru açarlar. Yuvanın toprak yığılı olan tarafı ise kuzeyi gösterir. Bu nedenle bu kutucuğa Güney yazılmalıdır.

Adım 3 — Cami Minareleri (Sağ Üst Görsel)
Ülkemizde cami minarelerinin kapıları her zaman kıbleyi, yani güneyi gösterir. Minare kapısının baktığı yön üzerinden yönümüzü belirleyebiliriz. Bu kutucuğa Güney yazılmalıdır.

Adım 4 — Kutup Yıldızı (Sol Alt Görsel)
Gökyüzünde her zaman aynı yerde duran ve en parlak yıldızlardan biri olan Kutup Yıldızı (Demirkazık), bize her zaman kuzey yönünü gösterir. Bu kutucuğa Kuzey yazılmalıdır.

Adım 5 — Pusula (Orta Alt Görsel)
Pusulanın renkli (genellikle kırmızı) ucu dünyanın manyetik alanına göre her zaman kuzeyi gösterir. Görseldeki pusula iğnesinin gösterdiği ana yön olan Kuzey bu kutucuğa yazılmalıdır.

Adım 6 — Ağaçların Yosunlu Tarafı (Sağ Alt Görsel)
Ağaçların ve kayaların güneş görmeyen, daha nemli ve gölge olan tarafları yosun tutar. Kuzey yarım kürede bu yön her zaman kuzeyi işaret eder. Bu kutucuğa Kuzey yazılmalıdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP:

1. Güneş: Batı
  2. Karınca Yuvası: Güney
  3. Cami Minaresi: Güney
  4. Kutup Yıldızı: Kuzey
  5. Pusula: Kuzey
  6. Ağaç Yosunu: Kuzey
    ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Yön Belirleme

• Tanım: Bulunduğumuz noktadan gidilecek yeri veya varlıkların konumunu belirlemek için kullanılan yöntemlerdir.
  • Bu soruda: Hem doğal yöntemler (güneş, yıldız, yosun, karınca) hem de teknolojik yöntemler (pusula) bir arada kullanılmıştır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Minare Kapısı Karıştırma

• Yanlış: Minare kapısının kuzeye baktığını düşünmek.
  • Doğru: Camilerde kıble yönü esas alındığı için kapılar güneye bakar.
  • Neden: Coğrafi konumumuz gereği Türkiye’den kıble güney yönündedir.

Bu yöntemlerden en güvenilir olanının hangisi olduğunu ve nedenini öğrenmek ister misin?